Nem indulhat a Kapisztrán térről a Kitörés túra

Nem indulhat a Kapisztrán térről a Kitörés túra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös közleményt adott ki három önkormányzat.

A Budavári Önkormányzat lefoglalta a Kapisztrán teret, ezért nem indulhat onnan a szélsőjobboldali szellemiségű Kitörés emléktúra – írja a Népszava.

A túra – tájékoztatták a lapot az I. kerületi önkormányzatnál – nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, és a szervezők előzőleg területfoglalási engedélyt sem kértek. Most már hiába is kérnének. Azt, hogy szombaton pontosan honnan startol majd a túra, egyelőre nem tudni. Jelenleg az esemény honlapján és Facebook-eseményben is a Kapisztrán tér szerepel rajthelyszínként.

1945. február 11-én a Várba szorított magyar és német csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből: a szélsőjobbosok ezt nevezik „becsület napjának”. Az évfordulóhoz közeledve a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerület, az Őrsi Gergely által irányított II. kerület és a Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerület közös közleményt adott ki, ebben úgy fogalmaztak:

„A három önkormányzat elhatárolódik minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységben minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. Elfogadhatatlannak tartják, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelemkeltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.”

Az említett önkormányzatok különböző közterületeken saját emlékprogramokat szerveznek, a részletekről pénteken a három polgármester sajtótájékoztatón ad tájékoztatást.

Ahogy korábban megírtuk, korábban három szélsőjobboldali rendezvényt megtiltott a rendőrség. Egy nem megnevezett bejelentő viszont a városmajori esemény tiltása ellen felülvizsgálatot kért, a bíróság pedig neki adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy ők nem rendelkezhetnek a rendőrség új eljárásra kötelezéséről, sem a rendőrségi határozat megváltoztatásáról. Emiatt az ügyben hozott ítélet nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűségében foglaltak állást.

A XII. kerületi önkormányzat is úgy értelmezte a bíróság döntését, hogy a szélsőségesek vonulhatnak. Azt írják a közleményükben, hogy megnyugtató volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság döntése, amellyel megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást a szélsőjobboldali szervezeteknek, személyeknek. Szerintük meglepő a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást.

A Népszava megkereste rendőrséget, ahonnan azt a választ kapták, hogy a bíróság teljes ítéletét a Fővárosi Törvényszéktől tudják beszerezni, mert a bíróság az adatkezelő szerv. A törvényszék viszont közölte velük, hogy a „hatályos eljárásjogi szabályok alapján az eljárás iratai csak az ügyben érdekelt felek részére nyilvánosak, így a határozatot nem áll módukban megküldeni”.