Társadalmi kérdéseket boncolgat a ma induló Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Társadalmi kérdéseket boncolgat a ma induló Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új magyar alkotás ezúttal nem szerepel a fesztiválon, viszont meghívták a rövidfilmes szekció háromtagú zsűrijébe Bucsi Rékát, aki három animációs rövidfilmjével is sikerrel szerepelt korábban a Berlinalén.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével kezdődik a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A jubileumi, 70. Berlinale a hagyományokhoz hűen az aktuális társadalmi kérdéseket boncoló művészfilmek fesztiválja lesz. A nagyjátékfilmes mezőny többnyire sötét tónusú alkotásokból áll, jellemző téma a migráció és a politikai hatalommal szembeni ellenállás. A Berlinale ismét olyan filmeknek ad lehetőséget, amelyek „a mai világról szólnak” - nyilatkozta a napokban Carlo Chatrian művészeti igazgató, akinek ez az első Berlinaléja.

Johnny Depp Minamata és Agnieszka Holland Charlatan című filmjének világpremierje is a filmfesztiválon lesz. A Minamata a háborús fotósról, W. Eugene Smithről szól, aki Japánba utazott, hogy a partvidék közösségeit látogatva dokumentálja a higanymérgezés hatását. Agnieszka Holland lengyel rendezőnő Charlatan című filmje is megtörtént eseményeken alapul: egy rendkívüli képességekkel bíró cseh gyógyító és gyógynövényszakértő, Jan Mikolásek életét mutatja be, aki az ötvenes évek totalitárius világában vállalta hivatását. A két alkotást a fesztivál Berlinale Special programjában szerepel.

A nagyjátékfilmes szekcióban tizennyolc munka versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. Tizenhat filmnek a Berlinalén lesz a világpremierje. A díjakról döntő nemzetközi zsűri elnöke az Oscar-díjas Jeremy Irons lesz.

A fő szekciók műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus különprogramok keretében mutatnak be. Tavaly még jóval több alkotást, 400 filmet - köztük 334 új munkát - vonultattak fel.

A verseny március 1-jéig tart. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti napon adják át, ezúttal február 29-én, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Hozzászólások