szerző:
hvg.hu

Számos, lakhelyünk, a Föld teljes vagy részleges pusztulását előrevetítő világvége-forgatókönyv is napvilágot látott a közelmúltban. Apokalipszis-összeállításunkból kiderül, mennyire kell félni az aszteroida-záporoktól vagy az olajválságtól, s hogy az egyes forgatókönyvek szerint vajon évtizedeink vagy inkább évmilliárdjaink vannak még hátra idehaza.

1. Kisbolygó A legkorábban 2019 februárjában jöhet el a világvége: egy új-mexikói obszervatóriumban július közepén fedeztek fel egy olyan, 2002 NT7 névre hallgató, körülbelül két kilométer átmérőjű égitestet, amely az előzetes pályaelemzések alapján a fenti időpontban a Földbe csapódhat. A becsapódásra a tudósok legújabb számításai  szerint mégsem kerül sor, ám ha mégis megtörténik, 2060 körül, az a földrengések, szökőárak, tűzvészek mellett globális éghajlatváltozást eredményez majd.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

2. Erőforrás-kipusztulás A földlakók fogyasztása bolygónk szempontjából nagy kockázati tényező. A WWF (World Wildlife Fund) 2002-es, Élő bolygó című jelentése szerint 2050-re a Föld biológiai kapacitásának 180-220 százalékát fogjuk használni, ha a népességnövekedés, a gazdasági és a technológiai fejlődés olyan ütemben folytatódik, mint napjainkban. A szervezet szerint ez azt jelenti, hogy ha a jelenlegi fogyasztási trendek maradnak, akkor 2030-ra a fejlett országokban megkezdődik az átlagéletkor, az iskolázottság és a termelés hanyatlása.

3. Olajválság A fogyasztással kapcsolatos az amerikai Princeton Egyetemen tanító Kenneth S. Deffeyes elmélete is. Ő - elődjéhez, M. King Hubbert geológushoz hasonlóan - olajtermelési válságot prognosztizál. Deffeyes szerint a világ olajtermelésének mennyisége 2004 és 2008 között éri el csúcspontját, később pedig egyre csökken, míg a 21. század végére az olajárak az égig szaladnak, recesszióba kergetve a nemzeti gazdaságokat.

4. Özönvíz Ha nem is az egész Föld, de számos város és ország válhat az óriás szökőárak martalékává. A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten lévő Cumbre Vieja nevű vulkán következő kitörése esetén például a tűzhányó nyugati, körülbelül 500 köbkilométeres része leszakadna és az Atlanti-óceánba zuhanna. A földdarab nyomában száz méter magas, nyolcszáz kilométeres óránkénti sebességgel száguldó szökőár keletkezne. Nemrégiben állapították meg, hogy a Cumbre Vieja 1949-es kitörésekor a földdarab már mozgásnak indult, ám néhány méternyi csúszás után megállt.

5. Űrszikla Ha addig nem pusztul el a Föld és/vagy lakossága, akkor a 2880-ra prognosztizált, egy kilométer átmérőjű aszteroida becsapódása megteszi a magáét. Az eredetileg 1950-ben felfedezett, majd nyomaveszett, végül 2000-ben újra megtalált, 1950 DA nevű űrszikla óceánba csapódása esetén 25 méter magas szökőár keletkezne.

6. Szupervulkán Az amerikai Yellowstone nemzeti park alatt szakértők szerint olyan szupervulkán tevékenykedik, melynek ereje - kitöréskor és a rákövetkező utóhatásokat tekintve - százezerszer akkora, mint a már ismert és nagynak nevezett vulkánkitöréseké. A park alatt megbúvó szupervulkán becslések szerint 600 ezer évente tör ki; legutóbb 640 ezer éve történt ez meg.

7. Csillagrobbanás A Földet kívülről érő katasztrófák többsége - az univerzumban kóricáló aszteroidáktól eltekintve - csak több millió év múlva következhet be. Egy harvardi csillagász-diák figyelt fel arra, hogy egy tőlünk 150-200 fényévnyi távolságra lévő csillag nemsokára felrobban. A robbanás - melytől a biztonságos távolság 160-200 fényév - hatására megszűnne az ózonréteg, amely nélkül hamarosan minden élet kipusztulna a Földről.

8. Mindennek vége Az igen-igen messzi jövőbe vezetnek azok a világvége-forgatókönyvek, melyek az univerzum tágulásával és zsugorodásával foglalkoznak. A "Big Crunch" (Nagy Reccs) elmélet szerint ha univerzumunk ötvenmilliószor olyan idős lesz, mint most (7050 kvadrillió év múlva), megáll a növekedésben, majd először lassan, később gyorsuló ütemben zsugorodni kezd, végül újabb 7050 kvadrillió év múlva nem lesz más, mint icripiciri pont. De addig még elzúg néhány aszteroida mellettünk.

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

Kiölte a választási eredmény a bajtársiasságot a Fidesz vezetőiből

Kiölte a választási eredmény a bajtársiasságot a Fidesz vezetőiből