szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lapértesülés szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közpénzügyi államtitkársága nem hozza nyilvánosságra a Hattyúház bérlete ügyében folytatott vizsgálat eredményét.

Keller László, a MeH közpénzügyi államtitkára, aki korábban teljes nyilvánosságot ígért, most azt mondta a Magyar Hírlapnak: a jelentéssel nem ő rendelkezik. Keller a vizsgálat kezdetén úgy nyilatkozott: az átláthatóság és a nyilvánosság szellemében átadja az elkészült jelentést a sajtónak, de előbb a miniszterelnöknek kell látnia azt.
A MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatalának hattyú-házi ingatlanbérlési ügyéről a másfél hete jelentek meg először sajtóhírek, amelyek szerint az intézmény az első évben nettó 236 millió forintot költ 4 ezer négyzetméternyi hattyú-házi irodaterület bérlésére. Az irodák bérlésére a MeH meghívásos pályázatot hirdetett - ezt ingatlanbérlés esetén a közbeszerzési törvény megengedi -, a pályázaton azonban csak egy cég, a hattyú-házi irodákat bérbe adó vállalkozás, az Első Budai Építő Rt. vehetett részt. Keller László jelentése nyomán a miniszterelnök felkérte Kiss Elemért, hogy a szükséges lépéseket tegye meg. A kancelláriaminiszter ezt követően elfogadta Hajdú Attila, a hivatal elnökének lemondását; Nagy Sándor, a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkára szintén felajánlotta lemondását, az övét azonban a miniszterelnök nem fogadta el.
A jövőre jogharmonizációs céllal módosítandó közbeszerzési törvénybe valószínűleg bekerül egy olyan változtatás is, amely a hattyúházihoz hasonló eseteket megelőzné. A Magyar Hírlap információi szerint felmerült egy önálló közbeszerzési hivatal létrehozásának ötlete is, "amely függetleníthető a politikai- és médianyomástól is" - fogalmazott a kancellária egyik vezető munkatársa. „A változtatás azt célozza, hogy a közbeszerzési eljárások során a jogszerűség megfeleljen a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, a verseny és az átláthatóság követelményeinek” - áll a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) sajtófőosztálya által az MTI-nek elküldött pénteki közleményben.

Wéber Kata bekerült a világ 10 legígéretesebb forgatókönyvírója közé

Wéber Kata bekerült a világ 10 legígéretesebb forgatókönyvírója közé

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Hat időközi választást tartanak vasárnap

Hat időközi választást tartanak vasárnap