szerző:
hvg.hu

A kelet-európaiak hajlandók a legkevesebb erőfeszítést tenni testsúlyuk csökkentésére. Minden ötödik európai és amerikai próbálkozott már az elmúlt két évben legalább egyszer fogyókúrázással szabadulni felesleges kilóitól, de csak minden harmadiknak sikerült – többek közt ez derül ki Wall Street Journal Europe által rendelt „Fogyókúra, konyha és főzés” című tanulmányból.

© sxc.hu
A felmérés keretében húsz ország mintegy 20 ezer tizenöt évnél idősebb polgárának tettek fel 2005 szeptemberében és októberében fogyókúrázással, a helyi konyhával és főzési szokásokkal kapcsolatos kérdéseket.

Súlyfeleslegtől való megszabadulás céljából az elmúlt két évben az amerikai állampolgárok 25 százaléka, a nyugat-európaiak 20 százaléka, míg a kelet-közép-európaiak 10 százaléka kezdett fogyókúrázásba. Közülük minden második mondta azt, hogy nem érte el a célját, vagy pár nap fogyókúrázás után feladta. Az európaiaknak csak körülbelül harmada, míg az amerikaiak alig negyede számolt be sikeres fogyókúráról.

A diétázáshoz való hozzáállásban jelentős különbségek figyelhetők meg egyes országok között. Átlag feletti a fogyásban érdekelt finnek és hollandok aránya: a finnek 36 százaléka, a hollandok 32 százaléka jelezte, hogy az elmúlt két évben fogyókúrába kezdett. Bár Hollandiában átlag feletti a fogyókúrázni hajlandók száma, a kudarcot vallók aránya is igen magas: a holland fogyókúrák mintegy 60 százaléka sikertelen. Ugyanez igaz a németekre (66 százalék), a csehekre (65 százalék) és a franciákra (63 százalék) is.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 27 százalékkal szintén átlag feletti azok aránya, akik hajlandók erőfeszítést tenni azért, hogy formába jöjjenek. Ugyanez nem mondható el a közép-kelet-európaiakról: csak 10 százalékuk állította, hogy az elmúlt két évben fogyókúrázni kezdett. A németek (13 százalék), az osztrákok (15 százalék) és a spanyolok (15 százalék) ugyancsak kevés lelkesedést mutattak a fogyókúrázás iránt.

A cikk második része (Oldaltörés)

A nőket jobban érdekli súlyuk, mint a férfiakat

© sxc.hu
A nők általában jobban odafigyelnek testsúlyukra, mint a férfiak. Nyugat-Európában az elmúlt két évben kétszer annyi nő kezdett fogyókúraprogramba, mint férfi. Az USA-ban minden harmadik nő, de csak minden ötödik férfi diétázott ugyanebben az időszakban.

Szintén átlagon felüli a finn és holland nők hajlandósága a fogyásra: közel 50 százalékuk akart lefogyni az elmúlt két évben. Ez igaz a svéd, a brit és az amerikai hölgyek mintegy harmadára is. A sikertelen diétáról beszámoló nők aránya más országokhoz képest magasabb volt Hollandiában (61 százalék) és az Egyesült Államokban (63 százalék). A közép-kelet-európaiak körében a cseh nők „lógnak ki a sorból”, mivel negyedük nyilatkozott úgy, hogy testsúlyának csökkentése érdekében már tett lépéseket. Csehországban (73 százalék) és Magyarországon (62 százalék) volt a legmagasabb azoknak a hölgyeknek az aránya, akik testsúlycsökkentő diétája nem járt sikerrel, vagy idejekorán feladták azt.

Férfiak közül a finneket foglalkoztatja leginkább testsúlyuk: 27 százalékuk jelezte, hogy az ideális érték elérése érdekében hajlandó fogyókúrázni. Őket az amerikaiak követik, ahol a férfiak 21 százalékára igaz ez. A bolgár és orosz férfiak egyöntetűen fogyókúra-ellenesek: ezekben az országokban a férfiak csupán 3 százaléka próbált súlyt leadni az elmúlt 24 hónapban.

A cikk harmadik része (Oldaltörés)

Különösen magas az amerikai ételek kalóriatartalma

© sxc.hu
A tanulmány azt is megállapította, hogy bár sok amerikai hajlandó fogyókúrázni, sokan gondolják azt is, hogy az Egyesült Államokban különösen magas az ételek kalóriatartalma. Ezt a vélekedést az amerikaiak és az európaiak mintegy 40 százaléka – a legtöbb svéd (76 százalék), francia (62 százalék) és finn (61 százalék) – osztja. A közép-kelet-európaiak egyharmada vallja azt, hogy saját ételeik kalóriadúsak, míg csak egyötödük hiszi ezt az amerikai ételekre is igaznak. Összességében az ázsiai konyhát tartják a legtöbben a leginkább testsúlybarátnak.

Az olaszok szeretik a friss ételeket

Nagyban különböznek az amerikai és az európai főzési szokások. Az otthonok átlagosan 60 százalékában fogyasztanak naponta házi készítésű ételt. Ez a megállapítás különösen igaz a dél-európai országokra. Olaszországban például a háztartások 90 százalékában főznek minden nap. A kép nagyon különböző Hollandiában, Magyarországon és az Egyesült Államokban, ahol a naponta frissen készített ételeket fogyasztó háztartások aránya csupán 33 százalék körül alakul. Kelet- és Közép-Európában átlagosan hetente hatszor, míg az USA-ban heti öt napon kerül az asztalra házi készítésű étel. Nyugat-Európában az ötven év feletti korosztály naponta főz. Ebben a korcsoportban a válaszadók háromnegyede heti hét alkalommal készít saját maga ételt. A fiatalabb korcsoportokban mindössze 64 százalékra igaz ez. Az egyetlen kivétel Olaszország, ahol nincs különbség az egyes vizsgált korcsoportok között. Mindegy, hogy idős vagy fiatal – az olaszok 90 százaléka minden nap hazai „kosztot” fogyaszt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Diéta sáska módra

A sáskákban fedezték fel, de eredetileg az emberben is létezik az a mechanizmus, amely a szervezetben a fehérjék-szénhidrátok-zsírok egyensúlyának megtartásával megelőzi a kóros elhízást - állítja egy brit-új-zélandi tudóspáros, hozzátéve, hogy a civilizáció által kissé elrontott gépezet újra megjavítható.

Társadalom

Fogyókúrareceptek

Megérett a helyzet Budapest kétszintű közigazgatási rendszerének megváltoztatására - állítják SZDSZ-es politikusok. A reformjavaslatokról a többi párt is hajlandó tárgyalni, ám a pesti külső kerületek leválasztása szóba sem jöhet.

Világ

Új fogyókúra-őrület

Ausztráliából indult világhódító útjára az újabb fogyókúra-bestseller, amelynek szerzőit máris meggyanúsították, hogy összejátszanak egyes élelmiszergyártókkal.

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Íme a négy hónapon át laborban növesztett emberi miniagy első eredményei

Íme a négy hónapon át laborban növesztett emberi miniagy első eredményei

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Bulgária még több állami támogatással próbálja elcsábítani a Volkswagent

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt