szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agykárosodás elkerülése végett szívinfarktuson átesett betegeit „jegeli” több minnesotai kórház.

A gyógymód egyik sikertörténete Robert Kempenich esete, akit munkahelyén ért a szívroham, december 5-én. Az 52 éves, eszméletét vesztett férfi testét a St. Cloud kórházban lehűtötték, majd 24 órán keresztül 33 Celsius fokon tartották. Az infartkus után két nappal a páciens visszanyerte eszméletét, két héttel később haza mehetett a kórházból, egy hétre rá pedig újra munkába állt. Agykárosodásra utaló jeleket orvosai nem találtak.

A hirtelen fellépő szívinfarktust túlélő betegek csupán öt százaléka ájul el, viszont a szív újraindítása a legtöbb esetben maradandó agyi károsodást okoz. A terápát alkalmazó orvosok szerint a testhűtéses eljárás újrarajzolja a határt élet és halál között, eredményeként néhány éven belül jelentősen megnőhet a túlélési ráta. A test sérülésekor – legyen szó bokáról, vagy éppen agyról – két folyamat indul be: a károsodott sejtek toxint bocsátanak ki, a méreganyagok pedig megtámadják a többi sejtet – és a dominó-effektus akár a teljes pusztuláshoz is vezethet. Hűtés során azonban a sejtek inaktívakká válnak, és nem szabadul fel toxin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét