szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A zöld levelű növények fogyasztása csökkenti az artrózis tüneteit - olvasható a bostoni egyetem honlapján, amerikai kutatók vizsgálati eredményei alapján.

A most felfedezett előnyös tulajdonság valószínűleg a zöld levelekben található K-vitaminnal magyarázható - vélekedett a kutatás vezetője Tuhina Neogi. Azon vizsgálati személyeknél ugyanis, akiknél igen alacsony volt a szervezetben a K-vitamin szintje, a lakossági átlag-arányhoz képest jóval magasabb volt az idült ízületi elváltozás, az artrózis előfordulása.

A tudósok 672, átlagosan 66 éves személyt vizsgáltak meg - egynegyedük a szükséges K-vitamin érték felénél alacsonyabbat szintet mutatott. Náluk jellemző volt az artrózis. Az adatok elemzése során kizárták a B1, B2 vitaminoknak és az egészséges életmódnak betudható jelenségeket, így jutottak el a K-vitamin létfontosságú szerepéhez.

Természetes formában a K-vitamin nagyon kevés helyen fordul elő, filokinonnak nevezett változata a zöld leveles növényekben, például a spenótban található. Fontos a csont- és porcképződés szempontjából, hiánya deformitásokhoz is vezethet. A ízületek megbetegedésében játszott szerepét eddig nem ismerték. A fájdalommal és merevséggel járó ízületi elváltozások az idős embereken kívül nagy számban érintik a sportolókat is, az artrózis gyakorlatilag népbetegségnek számít mindenütt a világon. A gyógyszerek mellett a panaszok hatékony ellenszere lehet a zöld levelű növények fogyasztása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Csodafegyver fogyókúrázóknak

Egy, a vékonybélben termelődő hormon lehet az új csodafegyver a túlsúly ellen. Kettős hatása révén csökkenti az étvágyat, és növeli az energiafelhasználásó hatékonyságát, illetve a mozgásigényt.

hvg.hu Plázs

Mégsem okoz rákot az aszpartám?

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú élelmiszerek egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket előidéző hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a sokat támadott aszpartám mégsem okoz rákot.

hvg.hu Plázs

Fahéjjal és szegfűszeggel a cukorbaj ellen

A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.

MTI/hvg.hu Plázs

A fogat károsítja a sült zöldség

A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor egyes zöldségek sütve károsak lehetnek a fogzománcra.