szerző:
hvg.hu

Egy Izraelben lefolytatott kísérlet szerint a halolajban megtalálható omega-3 zsírsav hasznos lehet a klinikai depresszióban szenvedő gyermekek számára – adta hírül a Reuters.

Gyermekkori depresszió

A klinikai depresszió súlyos egészségügyi probléma, több mint lehangoltság vagy ideiglenes szomorúság. Hatással van a pszichére, és a testre is. Károsan befolyásolja az életminőséget, az evést, az alvást. Nem egyformán jelentkezik, mindenkinél más-más szimptóma lép fel. Ha két hétnél tovább az alábbi tüneteket észleli, forduljon szakemberhez!

1. Folytonos szomorúság, szorongás vagy üresség-érzet.
2. Túl kevés, vagy túl sok alvás.
3. Csökkent étvágy és fogyás, vagy megnövekedett étvágy és testsúly.
4. A korábban örömet okozó tevékenységek iránti érdeklődés elveszítése.
5. Nyugtalanság, ingerlékenység.
6. Krónikus fizikai tünetek, amelyek semmilyen gyógymódra sem reagálnak (pl. fejfájás, krónikus fájdalom, székrekedés vagy más bélrendszeri panasz).
7. Koncentrálási nehézségek, emlékezet-kihagyások, döntésképtelenség.
8. Fáradtság, energiátlanság.
9. Bűntudat, reménytelenség-érzés, értéktelenség-érzés.
10. A halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

A számos, felnőttkori depressziós rendellenességgel foglalkozó tanulmány szerint az omega-3 zsírsav hatásos lehet a klinikai depresszió kezelésében kiegészítő terápiaként alkalmazva, azonban a kutatók által egyelőre nem ismert a szer hatásmechanizmusa fiatal szervezetben – áll az American Journal of Psychiatry júniusi számában közzétett publikációban.

Dr. R. H. Belmaker, a Ben Gurion egyetem munkatársa és kollégái 20 depressziós gyermeken végezték a kísérletet. A 6 és 12 év közötti apróságokat véletlenszerűen két, 10 fős aktív – omega-3 zsírsavval kezelt -, és 10 fős placebo csoportra osztották. Az alkalmazott szokványos depresszió-értékelés 16 héten keresztül mérte fel a gyermek állapotát a vizsgálat végéig.

Az aktív csoportban hét gyermeknél ötven százaléknál nagyobb mértékben csökkent a depressziós pontszám, míg a placebo csoportban nem volt egy ilyen eset sem. Az omega-3 csoportban négy gyermeknél átmeneti volt a javulás. Említésre méltó mellékhatást a kutatást végző orvosok nem tapasztaltak. Belmaker és kollégái végkövetkeztetése az, hogy az omega-3 zsírsav hatása „kiemelkedően jelentős”. Elmondásuk szerint ez volt az első ilyen irányú kísérlet gyermekek körében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Hogyan kávézzunk egészségesen?

A kávéfogyasztás egészségügyi veszélyeinek egy újabb aspektusáról számoltak be amerikai kutatók. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein alacsony fogyasztás mellett ugyan élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet és altató hatása van.

MTI Táplálkozás

Nem véd a rák ellen az Omega-3 zsírsav

A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik - állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

hvg.hu Plázs

Hizlal a légkondi

Nem minden elhízás magyarázható a gyorséttermek super size menüinek és a tévé előtt eltöltött rengeteg, mozgás nélküli időnek. Kiderült, hogy a kevés alvás, sőt a légkondi is hizlal.

hvg.hu Plázs

Tévhit a B-vitaminról

A témában végzett eddigi leghosszabb kutatás szerint a B-vitamin és folsav pirulák – az eddigi vélekedésekkel szemben – mégsem hatékonyak az időskori szellemi leépülés késleltetésére - olvasható az új-zélandi Otago Egyetem honlapján közétett sajtóanyagban.

MTI Tech

Kávéval a cukorbaj ellen

A kávé, s különösen annak koffeinmentes változata véd a cukorbetegség ellen. Erre a következtetésre jutottak a University of Minnesota kutatói, akik Iowa államban 28 ezer változó korban lévő hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemben 11 éven át - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

hvg.hu Tech

A C-vitamin segít legyőzni a rákot

Egy nagy adag intravénás C-vitamin képes megölni a rákos sejteket – igazolták a Marylandi Egészségügyi Intézet kutatásai, amelyek azt is kimutatták, hogy a szájon át kisebb mennyiségben bevitt vitaminnak is vannak jótékony hatásai.

hvg.hu Plázs

A koleszterin mellett a kalcium is veszélyes lehet

A koleszterint-szint meghatározása a legtöbb orvosi vizsgálat rutin részét képezi, ám a szív egészségének felmérésekor a koszorúerekben található kalcium-szint is értékes adatot szolgáltathat.

MTI Plázs

K-vitamin ízületi panaszokra

A zöld levelű növények fogyasztása csökkenti az artrózis tüneteit - olvasható a bostoni egyetem honlapján, amerikai kutatók vizsgálati eredményei alapján.

Összeomlott egy osztályterem Kenyában, hét gyermek meghalt

Összeomlott egy osztályterem Kenyában, hét gyermek meghalt

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Földrengés volt Albániában, többen is megsérültek

Pogány Judit életműdíjat kapott

Pogány Judit életműdíjat kapott

Meg kellett műteni a gerincét a bosnyák cirkuszban lezuhant magyar artistának

Meg kellett műteni a gerincét a bosnyák cirkuszban lezuhant magyar artistának

Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében

Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében

Akkora vihar van Japánban, hogy 300 légi járatot töröltek miatta

Akkora vihar van Japánban, hogy 300 légi járatot töröltek miatta