szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai tanulmány szerint a szigorú anyák gyermekei kövérebbek, mint azoké, akik egyértelmű szabályok mellett rugalmasan bánnak csemetéikkel. Azonban amíg ez utóbbi megvéd az elhízástól, addig a közömbös vagy engedékeny szülők gyermekeinek kétszer nagyobb az esélye a kövérségre – figyelmeztetnek a kutatók.

© Dripnet
Dr. Kay Rhee, a bostoni orvostudományi egyetem orvosa úgy véli, hogy az eltérő nevelési gyakorlatok közötti különbség igen szembetűnő. Szerinte a konkrét szabályok tudatosítása, valamint a tisztelet és melegség érzete révén a gyermekek könnyen elsajátíthatják az ételekkel és feladatokkal kapcsolatos helyes döntéshozatalt, míg a szigor olyan stresszes helyzetet teremt, ahol a fokozott evés vigaszt és menekülést jelent. „A szabályok a szituációknak megfelelően adaptálhatók, alakíthatók. De mivel szabályok, meg kell tartani őket” – mondta a doktornő a Boston Globe-ban megjelent cikkben.

A vizsgálat során 872 családot tanulmányoztak, ám a résztvevő apák alacsony száma miatt a családfői magatartás hatása nem volt értelmezhető a gyermekek súlyának alakulásának vizsgálatában. Rhee arra is figyelmeztetett, hogy a családok főként fehérek voltak, így az eredmények talán nem érvényesek más rasszokra. A kutatás az édesanyák súlyát sem vette figyelembe, ezért a szakértők azt sem tudták megállapítani, hogy ez mennyire befolyásolja magát a nevelési stílust és a gyermekek tömegét. Rhee szerint korábbi tanulmányok már bebizonyították: nincs kapcsolat az anyák súlya és nevelési gyakorlatuk között.

© Benkő Imre
A Chicago-i gyermekklinika vezető pszichológusa, John Lavigne szerint a határozott, ám rugalmas nevelésnek köszönhetően a csemeték jobban teljesítenek az iskolában, és alacsonyabb a depresszió előfordulása is közöttük.

A szülői magatartás meghatározásához a kutatók az anyákat tanulmányozták, valamint megfigyelték őket nevelés közben a gyermekek négyéves korától kezdve első osztályba lépésükig mérve a testtömeg indexüket. Mint kiderült, a szigorú nevelővel rendelkezők 17 százaléka elhízott, a közömbös anyák, valamint az engedékenyek gyermekei 9,9 és 9,8 százaléka lett túlsúlyos, míg a határozott és rugalmas nevelésű picik csupán 3,9 százaléka hízott el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

A kövérség a legfőbb veszélytényező

Az elhízás amellett, hogy jelentősen növeli a kóros szív-érrendszeri események (az infarktus, a stroke, a hasi aneurizma) előfordulásának gyakoriságát, döntő tényező egyéb betegségek, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulásában.

MTI Plázs

Az amerikaiak nem érzik magukat kövérnek

Az amerikaiak 90 százaléka véli úgy, hogy az ország elhízott, ám mindössze 40 százalékuk érzi saját magát kövérnek - adta hírül a Betegségmegelőzési Központ, amelynek kutatása szerint jelenleg az USA lakosságának 62 százaléka túlsúlyos.

MTI Plázs

A kövérség vonzza a depressziót?

Amerikai kutatók cáfolják a kedélyes kövérekről kialakult mítoszt. A közhiedelemmel ellentétben a túlsúlyosak között magasabb a depressziósok előfordulási aránya, mint az átlagos testalkatú emberek között.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

MTI Gazdaság

Évi 59 milliárdot fizet rá a kövérségre az EU

Az elhízás okozta betegségek évente 59 milliárd euróval terhelik meg az Európai Unió tagországainak egészségügyi költségvetését. Áttételesen, azaz a közvetett gazdasági hatások - elveszett munkanapok, korai nyugdíjazás - költségei pedig 118-236 milliárd euróra rúgnak az Európai Bizottság számításai szerint. Eközben a másik "közellenség", a dohányzás költségeit 130 milliárd euróra teszik a szakemberek.

50 milliárd forintos nyereséget hozott össze a K&H

50 milliárd forintos nyereséget hozott össze a K&H

Trump nem érte el fő célját Indiában

Trump nem érte el fő célját Indiában

Megérkezett a teljesen új VW Golf GTI

Megérkezett a teljesen új VW Golf GTI