szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai tanulmány szerint a szigorú anyák gyermekei kövérebbek, mint azoké, akik egyértelmű szabályok mellett rugalmasan bánnak csemetéikkel. Azonban amíg ez utóbbi megvéd az elhízástól, addig a közömbös vagy engedékeny szülők gyermekeinek kétszer nagyobb az esélye a kövérségre – figyelmeztetnek a kutatók.

© Dripnet
Dr. Kay Rhee, a bostoni orvostudományi egyetem orvosa úgy véli, hogy az eltérő nevelési gyakorlatok közötti különbség igen szembetűnő. Szerinte a konkrét szabályok tudatosítása, valamint a tisztelet és melegség érzete révén a gyermekek könnyen elsajátíthatják az ételekkel és feladatokkal kapcsolatos helyes döntéshozatalt, míg a szigor olyan stresszes helyzetet teremt, ahol a fokozott evés vigaszt és menekülést jelent. „A szabályok a szituációknak megfelelően adaptálhatók, alakíthatók. De mivel szabályok, meg kell tartani őket” – mondta a doktornő a Boston Globe-ban megjelent cikkben.

A vizsgálat során 872 családot tanulmányoztak, ám a résztvevő apák alacsony száma miatt a családfői magatartás hatása nem volt értelmezhető a gyermekek súlyának alakulásának vizsgálatában. Rhee arra is figyelmeztetett, hogy a családok főként fehérek voltak, így az eredmények talán nem érvényesek más rasszokra. A kutatás az édesanyák súlyát sem vette figyelembe, ezért a szakértők azt sem tudták megállapítani, hogy ez mennyire befolyásolja magát a nevelési stílust és a gyermekek tömegét. Rhee szerint korábbi tanulmányok már bebizonyították: nincs kapcsolat az anyák súlya és nevelési gyakorlatuk között.

© Benkő Imre
A Chicago-i gyermekklinika vezető pszichológusa, John Lavigne szerint a határozott, ám rugalmas nevelésnek köszönhetően a csemeték jobban teljesítenek az iskolában, és alacsonyabb a depresszió előfordulása is közöttük.

A szülői magatartás meghatározásához a kutatók az anyákat tanulmányozták, valamint megfigyelték őket nevelés közben a gyermekek négyéves korától kezdve első osztályba lépésükig mérve a testtömeg indexüket. Mint kiderült, a szigorú nevelővel rendelkezők 17 százaléka elhízott, a közömbös anyák, valamint az engedékenyek gyermekei 9,9 és 9,8 százaléka lett túlsúlyos, míg a határozott és rugalmas nevelésű picik csupán 3,9 százaléka hízott el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A kövérség a legfőbb veszélytényező

Az elhízás amellett, hogy jelentősen növeli a kóros szív-érrendszeri események (az infarktus, a stroke, a hasi aneurizma) előfordulásának gyakoriságát, döntő tényező egyéb betegségek, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulásában.

MTI Plázs

Az amerikaiak nem érzik magukat kövérnek

Az amerikaiak 90 százaléka véli úgy, hogy az ország elhízott, ám mindössze 40 százalékuk érzi saját magát kövérnek - adta hírül a Betegségmegelőzési Központ, amelynek kutatása szerint jelenleg az USA lakosságának 62 százaléka túlsúlyos.

MTI Plázs

A kövérség vonzza a depressziót?

Amerikai kutatók cáfolják a kedélyes kövérekről kialakult mítoszt. A közhiedelemmel ellentétben a túlsúlyosak között magasabb a depressziósok előfordulási aránya, mint az átlagos testalkatú emberek között.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

MTI Gazdaság

Évi 59 milliárdot fizet rá a kövérségre az EU

Az elhízás okozta betegségek évente 59 milliárd euróval terhelik meg az Európai Unió tagországainak egészségügyi költségvetését. Áttételesen, azaz a közvetett gazdasági hatások - elveszett munkanapok, korai nyugdíjazás - költségei pedig 118-236 milliárd euróra rúgnak az Európai Bizottság számításai szerint. Eközben a másik "közellenség", a dohányzás költségeit 130 milliárd euróra teszik a szakemberek.

KSH-alelnök: A többlethalálozási adatsor szerint Magyarország nem tartozik a leginkább sújtott országok közé

KSH-alelnök: A többlethalálozási adatsor szerint Magyarország nem tartozik a leginkább sújtott országok közé

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Nem szállít Magyarországra az európai Amazon, a kiskereskedelmi különadó lehet az oka

Nem szállít Magyarországra az európai Amazon, a kiskereskedelmi különadó lehet az oka