szerző:
hvg.hu

A test rituális megtisztulásának legegyszerűbb formája a fürdő. Beutaló és hosszú utazás helyett alakítsuk ki saját spa-szentélyünket.

© Dripnet
Az angolszász wellness kifejezés nagyjából 25 évvel ezelőtt született az USA-ban. Az embert teljes egészként értelmezi, egyaránt törekszik a fizikai-, emocionális-, spirituális-, intellektuális-, és szociális harmónia megteremtésére. A wellness életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, az ideális testsúly megőrzését, a relaxációt, a lelki egyensúly és béke felfedezését, melyek a dinamikus, kiegyensúlyozott, és harmonikus élethez mind nélkülözhetetlenek. Fontos alkotóeleme a lazítás és a stressz elleni harc, valamint a szépségápolásból mindaz, ami szükséges a jó közérzethez.

A víz jótékony erején alapuló spa (sanus per aquam - egészség a víz által) életforma lényege az egészség tudatos megőrzése, karbantartása, a test-lélek-szellem egyensúlyának, harmóniájának biztosítása – főként whirlpoolok, kismedencék, gőzfürdők, zuhanykabinok, masszázskádak – által.

Az otthoni luxusfürdőzés egyre populárisabb. A víz már nem csak tisztálkodáshoz folyik: bulik és gyerekzsúrok gyakori közege; vannak, akik az érkező vendéget az előszobából mindjárt egy dézsába invitálják. A rozsdamentes acél vagy vörösréz kádak, valamint a hozzájuk tartozó drága rendszerek korántsem ijesztőek: a potenciális vásárlók szívesen fizetnek a legújabb technológiákért.

© Dripnet
A kínálatban számtalan megoldást találhatunk: vannak vízsugárral, levegő és víz keverékével, azonkívül csak levegővel dolgozó masszázsrendszerek. Míg az erős vízsugár meggyúrja a testet, addig a levegő finoman átmasszírozza azt. A kádakat, kismedencéket általában megrendelésre készítik, de természetesen találhatóak belőlük előre gyártott darabok is – ilyen például a legtöbb zuhanykabin, valamint a kerti kismedencék. A kereskedők szerint a termék ára mellett nagyon fontos szempont a vevők számára, hogy a megvásárolt rendszer a fürdőzést valódi holisztikus élménnyé emelje.

Whirlpool

Olyan masszírozó kád vagy medence, amelynek speciálisan elhelyezett fúvókái az elsődleges feszültség gócokat masszírozva oldják a stresszt. Az enyhe pezsgő fokozattól az erős masszázsig szabályozhatjuk.

Amellett, hogy a lakáskultúra és a technológiai trendek előremutatóak, a lakosság körében megnövekedett hosszan tartó egészség iránti igény is növeli a piac méretét. Azok a gyártók a legnépszerűbbek, amelyek a kínálatban szereplő dézsa-csodákat ultraterápiás csomagban kínálják: a pezsgőfürdőt és a hidromasszázst szín- és aromaterápiás megoldásokkal is kiegészítik.

Az igazi áttörést a 2004-es év hozta: a luxusfürdőzés felmerülő igénye mellé beszivárgott a fürdőszobákba egyfajta wellness-tudatos szemlélet, fontos szemponttá vált a medence vagy kabin márkája, mérete és felszereltsége. A megnövekedett keresletet pedig csak az a gyártó tudja kiszolgálni, amelyik szem előtt tartja a fogyasztói igényeket.

Fehértiszta – tiszta fehér

Ami a színeket illeti, a fehér dominál. Kevésbé a céltudatos vásárló tart igényt eme könnyen tisztítható, optikailag is kedvező hatású felületre, a gyártók szerint inkább a viszonteladók törekednek kínálatukban a – könnyebben eladható, bár szűk keresztmetszetű – semlegességre. A merészebb vásárlóknak készülnek a vörösréz és rozsdamentes acélból készült kádak, de rendelhetőek beton, pala, mészkő, és gránitmedencék is. Hazánkban népszerűek a márvány- és gránitmintás alapszínek. A legszélesebb választék, a legszínesebb és legfantáziadúsabb, valamint a leghasonlóbb csontszín ellenére a fehér színű wellness-termékek és kiegészítők a legkelendőbbek.

Fényterápia (Oldaltörés)Menedzserbetegségnek számít a gyakori fejfájás, az égő, száraz vagy könnyező szem, migrén, a depresszió, valamint a vázizomzat, elsősorban a nyak és a vállizmok fájdalmai, görcsei, alvászavarok, stresszhelyzetek. Mindezen betegségek gyógyítására kiválóan alkalmas a fényterápia – az év bármely napján.

A gyógyászatban hosszú történelme van a fényterápiának. Kék fényt használnak például a besárgult csecsemők kezeléséhez, de az ultraibolya fény bőrproblémák, akne vagy pikkelysömör kezelésére is alkalmas – túladagolása azonban káros. Az évszakfüggő kedélybetegséget pedig teljes spektrumú fénnyel kezelik. A vörös izgalomba hoz, stimulál, hatására gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés, amely melegérzetet okoz, és serkenti az adrenalin-termelést. Aktivizálhatjuk vele a testműködéseket – alkalmazzuk renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén. Használható: vészes vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, székrekedés betegségekben.

A narancssárga az öröm színe, szabadságra és mozgásra serkent, olyan biokémiai változást idéz elő, amely elűzi a depressziót. Ez a szín enyhülést hozhat a komoly reumában szenvedőknek, általános frissítő, görcsoldó hatású, sikeresen enyhíti az izom feszültségeit és görcseit, fokozza az életerőt. A narancssárga színt alkalmazhatjuk - műtét előtti és utáni állapotokban, pajzsmirigy- és egyéb hormonzavarokban, izommerevedési zavarokban, bőrbetegségekben, kozmetikában, emésztési zavarokban.

A sárga meleget és lelkesedést sugároz, stimulálja az idegeket, inspirál, megtisztítja az idegrendszert a megrekedt energiáktól. Jótékony hatású bőrproblémák esetén, valamint a reumára és az izületi gyulladásra. Elősegíti a test kalcium-feldolgozását is, serkenti az agyi és mentális funkciókat. Eredményesen használható gyomor - máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségeiben. Emésztési zavarok, puffadás, rekeszizomsérv, hányinger, gyomornyálkahártya gyulladása, cukorbaj, klimaxos folyás, idült reuma, izületi gyulladások, étvágytalanság, idegrendszeri betegségek (fóbiák) gyógyításában.

© www.diamondspas.com
A zöld az élet színe, nyugtató a szem számára, a szív, tüdő betegségeiben egyaránt kedvező hatású. Teltségérzetet ad, megnyugtatja a vért, és élénkíti az idegeket. Nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket. Serkenti a nyirokmirigyeket (csecsemőmirigyre is hatásos), izom- és szövetgyarapodást gyorsítja, a túlburjánzó sejtnövekedést viszont gátolja, ezért daganatos betegségekben különösen kedvező.

A kék a béke és nyugalom érzetét kelti, a tágasság színe, jótékony hatással van az asztmára. Alkalmazzuk álmatlanság, fejfájás, magas vérnyomás, stressz, légcső- és hólyaghurut, isiász, gyerekbetegségek, fogzás, zúzódások, hangproblémák, torok- és gégegyulladások, idegfájdalmak esetében. A félelem és feszült állapot kezelésére is jó.

A lila a legrövidebb hullámhosszú és a legnagyobb energiájú szín, gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít.

Víz helyett levegő (Oldaltörés)© www.diamondspas.com
A vizet lassan, de biztosan kiszorítja a levegő: egyes gyártók 2002 óta nem készítenek vízsugárral dolgozó masszázs-rendszereket. Felismerték, hogy a hidroterápia minden előnye ellenére néha veszélyeket is rejthet egy-egy porckorong számára. Természetesen a vízsugaras megoldásoknak még van helye a piacon, ám a tradicionális technológiákat felváltja az új, otthoni spa-trend, mely a mindenre kiterjedő egészség és wellness fontossága mellett már magában foglalja a megelőzés jelentőségét is.

A levegőmasszázs rendszerek esetében a meleg levegő buborékai konvektív áramlatokat generálva alaposan megkeringetik a vizet a kádban, melynek eredménye egy, egész testet és lelket érintő, a központi idegrendszert ellazító, feszültségoldó, könnyű masszázs.

© www.diamondspas.com
Néhány vállalat úgy vélte, hogy a pezsgőfürdő élményét csupán a buborékok adják, ráadásul ezek masszázshatása korántsem kielégítő. Ám, a nem megfelelően működő rendszer higiéniai kérdéseket vet fel. Ezért, ha olyan kádat, kabint vagy whirpool-medencét vásárolunk, amely a masszírozáshoz csupán levegőt használt, ügyeljünk arra, hogy úgynevezett „water sensor detector”, azaz vízérzékelő legyen a levegőcsatornákba építve. Ennek következtében, ha a bármilyen nedvességet észlel a rendszer, azonnal kitisztítja magát. Akkor is megnyugodhatunk, ha az általunk vásárolt berendezéssel kapcsolatban az angol nyelvű prospektus „cleaning system” vagy „check valves” tájékoztatást ad. Azok a gyártók, akik csupán levegős medencéket készítenek, mind azt vallják: hosszú távon jóval több, főként higiéniás reklamáció érkezik a vízsugaras kádak miatt. A gócpont pedig maga az ember, hiszen aki ellazulni, relaxálni ül be egy kád meleg, és pezsgő vízbe, nem feltétlen vágyakozik kádmosásra az átszellemülés befejezéseként. Eltekintve a tisztíthatóságtól, a levegős rendszerek másik nagy előnye, hogy fürdőolajokat, sókat, szappant és aromaterápiás anyagokat is felhasználhatnak a fogyasztók.

Több gyártó egyetért abban, hogy a levegő és a víz között vívott harc koránt sem csata, jóval inkább kellemes kompromisszum. Ha megadják a vásárlóknak a választási lehetőséget, általában mindkettő mellett döntenek. Ezen vállalatok szerint a trend a kombinált kádak felé mutat, mind a közepes és a magasabb árfekvésű igényeket kiszolgáló piacokon. Szerintük a lényeg már nem az elemen van: egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az összetevők (színterápia, zene, személyre szabott működés), és a versenyben az győz, aki optimális termékkel lép a nagyközönség elé.

Zuhanykabinok

© www.diamondspas.com
A zuhanykabinok méretükre való tekintettel inkább az apró részleteikkel csábítanak: a különleges forma mellett a biztonsági, kristályüvegű falak és ajtók, a beépített szekrény, a rádió és telefon, valamint a hőfokszabályozós csaptelep, és a csúszásgátlóval ellátott zuhanytálca is vonzó tulajdonság. Az ultraextra kabinok „vízesés” funkcióval szereltek. Bár sokak szerint a kismedencék és a kádak teljesítményben felülmúlhatatlanok, addig a zuhanykabinok a higiéniában utolérhetetlenek.

Gőzfürdő

A gőzfürdő nem azonos a szaunával. A többnyire kerámiákból készült gőzfürdő hőmérséklete a szauna hőmérsékleténél jóval alacsonyabb, nagyjából 40-45 fokos, páratartalma viszont sokkal magasabb, 90-95 százalékos. A gőzfürdő ellazítja testet, tisztítja a légutakat, kiváló méregtelenítő hatású.

Sanarium

A szauna és a gőzfürdő könnyed keveréke. A levegő nedvességtartalma 40-45 százalék közötti, a hőmérséklet 60 Celsius fok körüli. Könnyű izzadást tesz lehetővé, mely hosszú távon pozitívan befolyásolja a szívműködést, az anyagcserét és az idegeket.

Izzadjuk ki (Oldaltörés)Egyre többen építenek otthonra izzasztókamrát
© sxc.hu
A szaunák esetében az utóbbi évek csupán a dizájnban hoztak változást. A piaci trend letisztult: a luxus lassanként alapfelszereltséggé válik. Az üvegszálas megvilágítás, a felsőkategóriás kiegészítők, megmunkált kőlapok, a bútor minőségű kényelem, a hajlított fa, a kerek üvegablakok és ajtók már átlagos felszereltségnek számítanak egy szauna esetében. A nyitott és modern tervezők kialakították az otthoni spa trend vonalat arra a felismerésre alapozva, hogy a fiatal korosztály egyre több szaunát vásárol otthonába. Eddig szállodákban, sportklubokban, uszodákban, szórakoztató központokban élvezhettük az izzadás megtisztító erejét, mára azonban egyértelművé vált: igény van saját, külön bejáratú szaunára is. Ez arra ösztönözte a gyártókat, hogy a kiváló minőségű fa felhasználása mellett hozzáadott értéket is szállítsanak: például kifinomult hang- és videorendszert építsenek az egységekbe. És ha már az alapanyagnál tartunk, akkor ez a szauna esetében fa, és csak is fa lehet. A hagyományos szauna nem készülhet másból, mint a világos színű északi lucfenyőből, Amerikában viszont a vöröses színű óriás tujafa a népszerűbb. Európában hódít az éger is, mely majdnem olyan, mint a cédrus, ám annál jóval egyenletesebb színű, és jobban kidolgozható faanyag. Egyes gyártók azonban óva intenek az égertől, szerintük a keményfa visszatartja a hőt, ellentétben a tradicionális, puhább fánál.

Infraszauna

Mivel az infrasugarak a testünket melegítik, és nem a levegőt, az infraszaunában 40 fok a maximum hőmérséklet. Az infravörös sugarak behatolnak a bőrfelszín alá, ahol fellazítják a salak- és méreganyagokat, amik aztán a verejtékmirigyeken keresztül kijutnak a szervezetből. Kiválóan alkalmas méregtelenítésre, súlycsökkentésre, fájdalomcsillapításra, bőrtisztításra, immunerősítésre, valamint a narancsbőr kezelésére. Az infraszaunának két változata van: a kabinos és fekvő rendszerű.

Az infraszaunák megjelenését megérezte a hagyományos, hot-rock szaunák piaca. Sok gyártó abban reménykedik, hogy Európában bizonyos szabályozások következtében az infrasugarakat alkalmazó rendszereket nem lehet majd szaunaként értékesíteni vagy reklámozni. Németországban már akadt bíróság, amely kimondta, hogy az infravörös sugarakat alkalmazó kabinokat jogellenes szaunaként megjelölni, azonban Amerikában erre nincs remény, így az emberek sem tesznek sok különbséget a két technológia között. Pedig a különbség nagy: az infrakabinok alacsony hőmérsékleten dolgoznak – sokak kedvére – azaz se pára, se nedvesség, sem izzasztó 90 fok. Az infrakabinokat gyártók szerint termékük nagy előnye, hogy az alacsony hőmérséklet mellett az ember éppen annyit izzad, amennyit amúgy is izzadna, míg a hagyományos szaunákat készítők úgy vélik: a finn szaunákat azért találták ki, hogy verejtékezzük és izzadjuk ki magunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
László Éva Lilla Plázs

Fürdő-körkép: öncélú kényeztetés vagy létszükséglet?

Már az ókori rómaiak, később pedig a törökök is ügyeltek arra, hogy megadják a testnek, ami jár. Manapság sokan panaszaik enyhítésére merülnek gyógyvízbe, míg mások felüdülni járnak termálfürdőkbe. Utánajártunk, hogy a budapesti fürdőkbe áramló gyógyvizek mely betegségek kezelésre alkalmasak.

MTI Plázs

Gyógyfürdő mozgáskorlátozottaknak is

Még nem minden mozgáskorlátozott fedezte fel a közelmúltban akadálymentesített IX. kerületi Dandár utcai gyógyfürdőt, ahol a belépőért jóval kevesebbet kell fizetni, mint más, elegánsabb, híresebb budapesti fürdőkben.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

Plázs

Nudista wellnessközpont épült Sziksósfürdőn

A szeged-sziksósfürdői naturistastrandon és -kempingben huszonöt millió forintból minden igényt kielégítő wellness-centrumot alakítottak ki, így a fürdő Európa egyik legtöbb szolgáltatást nyújtó naturistastrandja lett - számolt be a Szegedváros.hu.

hvg.hu Gazdaság

Mennyiért lehet szaunánk?

Egyre népszerűbb az otthoni szauna, az újépítésű házaknak pedig szinte kötelező tartozéka. Választék van belőle bőven, a hagyományostól az infráig széles a paletta. Vehetjük készen, rendelhetünk egyedi darabot, de akár magunk is barkácsolhatunk egyet. Utánajártunk, mennyibe kerül mindez.

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

Majdnem kapott még egy pofont a Huawei, de a Pentagon közbelépett

Majdnem kapott még egy pofont a Huawei, de a Pentagon közbelépett

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat