szerző:
MTI

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (Alzheimer Disease International/ADI) a WHO támogatásával 1994. óta minden évben szeptember 21-én rendezi meg az Alzheimer Világnapot.

Alzheimer-járvány fenyeget – világszerte 24 millió ember szenved a betegségben és a demencia (szellemi hanyatlás) egyéb formáiban, 2040-re pedig számuk elérheti a 81 milliót – hangzott el csütörtökön az Alzheimer Világnap alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

"Száz éve szenved az emberiség az Alzheimer-kór fogságában, hiszen éppen 100 éve, 1906-ban írta le dr. Alois Alzheimer ezt a tragikus betegséget – mondta dr. Nori Graham, az ADI alelnöke. A nemzetközi szervezetet 1984-ben alapították négy ország - Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia - kezdeményezésére. Jelenleg az ADI 75 ország nemzeti társaságát tudhat soraiban, s dr. Nori Graham reményei szerint számuk egyre gyarapodik ­­– fejtette ki a szakember.

"A világ minden országát érinti a lakosság elöregedésének problémája. Ezzel párhuzamosan egyre súlyosabb gondot jelent a demencia, amely napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi és szociális kihívása. Különösen komoly probléma ez a fejlődő országokban, ahol a betegek kétharmada él" – mondta az ADI alelnöke.

Himmer Éva, a Feledékeny emberek hozzátartozóinak társaságának (FEH) elnöke a magyarországi helyzetről beszélt. Szavai szerint Magyarországon a 60 év feletti lakosság 12-15 százalékánál, azaz 250-300 ezer embernél fordul elő a demencia valamilyen formája.

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma elérheti a 160 ezret, de a betegségben érintettek (családtagok) száma ennek a többszöröse, hiszen a 160 ezer beteg ugyanennyi család, gyermek és unoka életét változtatja meg gyökeresen a későbbiek során. Az Alzheimer-betegeket súlyos diszkrimináció éri, hiszen sérül az emberi méltósághoz, az esélyegyenlőséghez való joguk – mondta.

Míg más krónikus betegség esetében a gyógyszerek 80-100 százalékos ártámogatásban részesülnek, az Alzheimer-kór esetében a folyamat lassítását szolgáló, s ezáltal jobb életminőséget biztosító korszerű készítménynek csupán 2003 óta részesül 50 százalékát vállalja magára az OEP.

A FEH azért is küzd, hogy az Alzheimer-betegek hozzátartozói legalább a minimálbér összegének megfelelő ápolási díjban részesüljenek. Jelenleg ugyanis vagy semmit, vagy egy igen csekély összeget kapnak, noha a betegek gondozása, ellátása napi 24 órás ügyeletet jelent 8-15 éven keresztül, s a hozzátartozók általában kénytelenek otthagyni a munkahelyüket.

A sajtótájékoztató időpontjában jelentkezett be Tanzániából telefonon Sipos Anikó hegymászó, a Kilimandzsáró Expedíció tízfős világcsapatának magyar résztvevője. Az expedíció, amelyet azért szerveztek, hogy felhívják a világ döntéshozóinak figyelmét a közelgő Alzheimer-járványra, szeptember 21-én, az Alzheimer Világnapján jutott fel a csúcsra.

A sajtótájékoztatón ismertették a MUOSZ által az Alzheimer-kórról hirdetett újságírói pályázat eredményeit. Az első díját Gazdag Zsuzsanna, az Evangélikus Élet munkatársa nyerte egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg hozzátartozójával készített riportjával.

Az Alzheimer Világnap eseményeihez csatlakozik a Gospel Koncert a Magyar Tudományos Akadémián, a Szegeden rendezett tudományos tanácskozás, valamint a felvilágosító kampány a Tesco-áruházakban, amelynek keretében szeptember 22-én pszichiáterek és neurológus-szakorvosok adnak felvilágosítást az érdeklődőknek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

hvg.hu Plázs

Egereken bevált az Alzheimer-vakcina

Az Alzheimer-kór egyik lehetséges ellenszere, egy DNS-vakcina alkalmazása bíztató eredményeket produkált egereken kísérletezve. Az új módszer csökkenti az Alzheimer-betegségre jellemző fehérje-lerakódások szintjét az agyban. Szemben más, szintén vírust alkalmazó alternatív oltóanyagokkal, mellékhatások sem jelentkeztek.

MTI Tech

Késleltethető az Alzheimer-kór

A memóriazavarokat okozó, rettegett Alzheimer-kór kitörése egy új gyógyszer segítségével valószínűleg több hónappal késleltethető egyes érintett embereknél - jelentette a New England Journal of Medicine című amerikai szaklap online kiadása, hangsúlyozva, hogy az új szerrel sem gyógyítható, vagy állítható meg a kór.

MTI Wellness

A rendszeres mozgás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Az aktív tevékenység azoknak is hasznára válik, akiken már láthatók a demencia vagy az Alzheimer-kór jelei. A Group Health Cooperative elnevezésű szervezet kutatói hat éven keresztül ellenőrizték 1750 idős személy egészségi állapotát. Ezen idő alatt közülük 158-nál demencia, 107-nél pedig Alzheimer-kór lépett fel.

hvg.hu Plázs

Arannyal és mikrohullámmal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb szellemi leépülést okozó idegrendszeri rendellenesség, amely főként, de nem kizárólag az idős embereket sújtja. A kór legfőbb jele az emlékezet-kiesésen kívül a betegek agyán található amiloid plakkok megjelenése. Ezek ellen védekezhetünk parányi aranylapocskákkal – vélekedik egy spanyol-chilei kutatócsoport.

hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

A londoni belügyminisztérium mellett késeltek meg egy férfit

A londoni belügyminisztérium mellett késeltek meg egy férfit

Plusz 14 választási értesítőt talált a postaládájában

Plusz 14 választási értesítőt talált a postaládájában

Ketten meghaltak egy közlekedési balesetben Budapesten

Ketten meghaltak egy közlekedési balesetben Budapesten

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben

Komoly biztonsági rést találtak a Bluetooth-technológiában, rengeteg eszköz lehet veszélyben