szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eperben található biokémiai anyagok hozzájárulnak a memória és a mentális funkciók karbantartásához – írja a Newstarget.com.

© Dripnet
A San Diego-i Salk Institute által végzett kutatások szerint az eper segít megőrizni a memória frissességét, és megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását. A kutatók szerint az eperben található növényi kemikáliák nagymértékben hozzájárultak a memória és a mentális funkciók karbantartásához az egereknél. A tudósok két csoportra osztották a kísérleti egereket. Az első kontrollcsoport normális mennyiséget kapott az eperben található kémiai anyagokból, a másik csoport pedig egyáltalán nem.

Mindkét csoportnak két objektumot mutattak. Az egyik objektumot minden nap kicserélték egy másik, eltérő formájú tárgyra. Az egerek emlékezetét úgy tesztelték, hogy mennyi időt töltenek az új tárgy megfigyelésével. A kutatók úgy találták, hogy azok az egerek, amelyek étrendjébe belekeverték az eperben található kémiai anyagokat is, sokkal hamarabb idézték fel az előző napi tárgyak alakját.

Pamela Maher professzor, a kutatás vezetője azt mondta: „A biokémiai alternatívák fejlődésének köszönhetően a gyógyszergyártók Szent Gráljává vált a biztonságos, szájon át alkalmazható gyógyszer kifejlesztése, amely segít megőrizni az elme élességét, és egy új lehetőséget mutat nekünk az Alzheimer-kór megakadályozásában is”. Maher kutatásai bebizonyították, hogy az eperben található antioxidánsok aktiválják az agyban a memória állapotáért felelős receptorokat, ezáltal elősegítik a memória megőrzését, erősítik a kapcsolatot a neuronok között.

Mivel ezek a kémiai anyagok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, megakadályozzák az agy károsodását, és az idegrendszeri elváltozásokat. „Feltételezzük, hogy ezek az összetevők nem csak azért előnyösek, mert megakadályozzák a neuronsejtek elhalását, hanem azért is, mert elősegítik a megfelelő kommunikációt a neuronok között.” Hasonló kémiai anyagok találhatóak a paradicsomban, hagymafélékben, almában, narancsban, barackban, szőlőben és a kiviben is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Arannyal és mikrohullámmal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb szellemi leépülést okozó idegrendszeri rendellenesség, amely főként, de nem kizárólag az idős embereket sújtja. A kór legfőbb jele az emlékezet-kiesésen kívül a betegek agyán található amiloid plakkok megjelenése. Ezek ellen védekezhetünk parányi aranylapocskákkal – vélekedik egy spanyol-chilei kutatócsoport.

hvg.hu Plázs

A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

MTI Plázs

Fertőzhet az Alzheimer kór

Az Alzheimer-kór, a kerge marha kórhoz hasonlóan átvihető az egyik élőlényről a másikra, és ebben egy bizonyos fehérje biztosan szerepet játszik - jöttek rá amerikai tudósok.

MTI Plázs

Alzheimer-járvány fenyeget

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (Alzheimer Disease International/ADI) a WHO támogatásával 1994. óta minden évben szeptember 21-én rendezi meg az Alzheimer Világnapot.

hvg.hu Plázs

Egereken bevált az Alzheimer-vakcina

Az Alzheimer-kór egyik lehetséges ellenszere, egy DNS-vakcina alkalmazása bíztató eredményeket produkált egereken kísérletezve. Az új módszer csökkenti az Alzheimer-betegségre jellemző fehérje-lerakódások szintjét az agyban. Szemben más, szintén vírust alkalmazó alternatív oltóanyagokkal, mellékhatások sem jelentkeztek.

hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.