Méhnyakrák elleni oltás kellene a 9-14 éveseknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium azt javasolja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 90 százalékban támogassa a méhnyakrák elleni védőoltást a 9-14 éves korosztálynál - tudatta a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság.

Közleményükben azt írják: a társaság kétnapos, a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeiről szóló konferenciáján fogalmazódott meg, hogy kívánatos lenne a méhnyakrák - és a HPV-vírus (humán papillómavírus) okozta más nemi szervi betegségek - elleni védőoltás minél szélesebb körű bevezetése, hogy vissza lehessen szorítani az európai átlagot háromszorosan meghaladó hazai méhnyakrákos halálozást.

Ezt legegyszerűbben a méhnyakrákot okozó HPV-vírussal még nem fertőződött 9-14 éves korosztály beoltásával lehetne elérni, amely egyszerűen kivitelezhető lenne az iskolai oltási programok keretében - vélik. Hozzáteszik: a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elküldte javaslatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a védőoltás 90%-os támogatására ebben a korosztályban, de - mint írják - természetesen az idősebb korcsoportokban is szükség van a méhnyakrák elleni vakcina ésszerű támogatására.

A tájékoztatás szerint Magyarországon évente közel 1 200 méhnyakrákos eset fordul elő, ebből körülbelül 500 halálos. Ez a gyakoriság évek óta stagnál, annak ellenére, hogy szervezett méhnyakrák-szűrési programot vezettek be, illetve hogy elérhetők a hatékony, rák kezelésére szolgáló gyógyszerek.

Szabó István professzor, a pécsi női klinika igazgatója, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke arról számolt be a konferencián, hogy a szervezett programok keretében a nők csupán négy százaléka, az egyéb lehetőségeket is beleszámítva mintegy 30 százaléka vesz részt méhnyakrák-szűrésen, pedig a terjedő méhnyakrák gyakoriságának érdemleges csökkentéséhez arra lenne szükség, hogy a nők 70-90 százaléka részt vegyen a szűrésen.