szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legtöbb vörös húst fogyasztó nőknél az emlőrák kialakulásának kockázata 56 százalékkal, míg a legtöbb feldolgozott húst fogyasztók esetében 64 százalékkal nőtt meg - állítja egy friss felmérés.

 A sok - főként vörös vagy feldolgozott - húst fogyasztó nők hajlamosabbak az emlőrákra - derült ki egy nagyszabású brit felmérésből. A nyolc éven át tartó vizsgálatban résztvevő több mint harmincötezer 35 és 69 év közötti asszony közül  azoknál volt a legnagyobb a mellrák kialakulásának esélye, akik a legtöbb húst fogyasztották. A rák és a húsevés közti összefüggés látványosan erősebb volt a változás korán túljutott hölgyeknél, illetve azoknál, akik a vörös, illetve feldolgozott húsokat részesítették előnyben. 
 
A pontos magyarázat egyelőre nem ismert, ám az egyik feltételezés az, és ezt több kutatás is alátámasztja, hogy a húsokban lévő telített zsírok növelik a rák kialakulásának veszélyét. A másik feltevés szerint a daganatos megbetegedést a sütés során felszabaduló vegyületek okozzák. Ezek az anyagok állatoknál tumort idéznek elő, és elképzelhető, hogy ez az emberek esetében is így van.
 
Noha a témában további kutatásokra van szükség, a kutatók hangsúlyozzák: a változás korán túlesett nők csak csekély mennyiségben fogyasszanak vörös, -vagy feldolgozott húsféléket. A vizsgálatot ismertető tanulmány a British Journal of Cancer című szakfolyóirat legutóbbi számában olvasható.
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Szoptatással megelőzhető az emlőrák

A szoptatás bizonyos fokú védelmet jelent az emlőrák ellen, és csökkenti bizonyos tipusú emlődaganatok kialakulásának kockázatát még azon nők körében is, akik huszonöt éves kornál később vállalkoznak gyermekszülésre - hangzott el az Amerikai Rákkutatási Szövetség (AACR) éves találkozóján Los Angelesben.

MTI Plázs

Tüdő- és mellrákban halnak meg a legtöbben

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét még mindig a daganatos betegségek okozzák, a legtöbben tüdőrákban és mellrákban halnak meg - derül ki az Egészségügyi Minisztérium jelentéséből.

hvg.hu Plázs

Mondjunk le a vörös húsokról, rákot okozhat

Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában.