Influenza: a kézmosás hatékonyabb, mint az oltás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kézmosás, a szájmaszk, kesztyű és köpeny viselése a gyógyszereknél jóval hatékonyabbak az influenza és egyéb járványos légúti megbetegedések terjedésének megelőzésére - mutatta ki egy tanulmány.

Egy esetleges járvány megelőzésében eredményesebb ezekkel az egyszerű módszerekkel élni - főként ha kombinálják is őket -, mint tömegesen oltani a lakosságot - olvasható a British Medical Journal című lapban megjelent tanulmányban.
 
A kutatás eredménye azért is megfontolandó a hatóságok számára, mivel Nagy-Britannia nemrég bejelentette, megduplázza vírusellenes oltóanyagai mennyiségét, hogy alaposan felkészüljön egy esetleges influenzajárványra.
 
A szakemberek szerint a kézmosás szappannal kétségkívül a legfontosabb módszer a hétköznapi náthától a veszedelmes influenzajárványokig a különböző vírusos légúti megbetegedések terjedésének megfékezésére.
 
A kutatók már régóta újra meg újra figyelmeztetnek, hogy akár a közeljövőben világméretű influenzajárvány várható, de nem tudni, ezt mely vírus fogja okozni. Az első számú "gyanúsított" a H5N1, a madárinfluenza vírusa, amely 2003-as felbukkanása óta már több mint 200 embert ölt meg a világon.