szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jól megélt és kezelt stressz az élet sava-borsa - fogalmazott Lukács Liza pszichológus a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által rendezett szakmai fórumon.

A stressz a mindennapok része, nem lehet elkerülni, hiszen konfliktusok számos helyzetben adódnak. A stressz akkor válik kórossá, ha valaki sokszor érzi azt, hogy összecsapnak feje felett a hullámok, vagyis nem tud megküzdeni a nehézségekkel, újszerű helyzetekkel. A krónikus stressz állapot nem csak súlyos pszichológiai, hanem élettani következményekkel is jár: szorongással, depresszióval, alvászavarokkal, függőségek - evési zavarok, alkohol problémák, erős dohányzás - kialakulásával, valamint súlyosbíthatja a már meglévő betegségeket is - fogalmazott Lukács Liza pszichológus.
 
A szakértő tapasztalatai szerint sokan félnek az újszerű dolgoktól, nem mernek nyitottak, kíváncsiak, rugalmasak lenni, mert úgy érzik nincsenek biztonságban, olyan területre tévednek, amely ismeretlen számukra és bizonytalanságot kelt bennük. Manapság számos stresszhelyzet adódik, amelyre nem lehet megoldás sem az elmenekülés, sem a küzdés. Hiszen a főnöki dörgedelem után nem futhat el a munkavállaló, de nem is verekedhet, a legtöbb esetben megoldatlan marad a konfliktushelyzet, bennszorul a feszültség. Persze minden helyzet más és egyéntől függ, miként reagál a helyzetre.
 
Jelentős stresszkeltők az életesemények is, kutatók összeállítottak egy listát, amelyben rangsorolták ezeket. Első helyen a házastárs halála áll, amelyet a válás, különélés és börtön, közeli családtag halála, baleset vagy betegség követ. Ezeknél valamivel kevesebb izgalommal jár, de még mindig jelentős stressz forrása a házasság is.
 
Számos vizsgálatból derült ki, hogy a nőket kevésbé érinti a stressz, mint a férfiakat. Védik őket a többszörös célok és a társas kapcsolatok.
 
A stressz kezelhető állapot. Háromféle módon lehet szembeszállni vele. Problémamegoldással, érzelmi reakcióval, ez utóbbi lehet sport, vagy olyan tevékenység, amely jó érzetet kelt, például masszázs, vagy fürdő. A harmadik megoldás pedig a támogatás keresése, ami főként nőkre jellemző.
 
Segíti továbbá a küzdelmet a pozitív gondolkodás, a feladatok szétosztása, legyen szó munkahelyi, vagy otthoni munkáról és a hatékony önszabályozás, vagyis a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás, az aktív pihenés és a hobbi. Összegezve, ha valaki nem tud megváltoztatni egy helyzetet, az változtassa meg azt, ahogy gondolkodik róla - tanácsolta a pszichológus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Mik válthatnak ki stresszt?

A munkaszervezésben végbemenő változások új kockázatokat teremtenek, amelyek fokozott mértékű stresszhez, majd végső soron a szellemi és fizikális egészség súlyos romlásához vezethetnek - állítja egy új uniós jelentés.

hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a stressz?

A stresszhelyzetekre adott válaszaink igencsak különbözőek, s nem csak negatív reakciókról beszélhetünk, hiszen a kismértékű stressz fokozza energiánkat és éberségünket, segít a problémára koncentrálni. Ám amint erősödik a nyomás, a feszültség egyre inkább akadályoz minket abban, hogy megoldjuk a helyzetet - ilyenkor érezzük azt, hogy kikészültünk, emésztjük magunkat. Szakemberek szerint azonban minden esetben van segítség. Hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan orvosolhatjuk a bajt?

Plázs

Hogyan stresszelnek a sejtek?

A stressz pszichológiai megnyilvánulásai mellett sok szó esett a sejtek nemrég felfedezett - számos népbetegség gyógyításában is felhasználható - vészreakciójáról is az augusztus végi budapesti világkonferencián.

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

19 évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

19 évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van