szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három vidéki és három budapesti egyetemen indított tavaly felmérést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Felmérésükből kitűnik, hogy a fiatalok nem táplálkoznak egészségesen és keveset mozognak.

Több mint kétezer egyetemista egészségi állapotát mérték fel. Kiderült, hogy a hallgatók 69 százalékánál tapasztalható a családban magas vérnyomásos betegség, 50 százalékban fordul elő szív- és érrendszeri betegség, 41 százalékuk családjában jelen van a cukorbetegség és 35 százalékuk rokonságában jelentősen elhízott személy található.
 
A fiatalok nagy része soha nem reggelizik, ami egészségtelen, a fehér kenyeret választják a teljes kiőrlésű helyett és szinte egyáltalán nem esznek halat. Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a teljes kiőrlésű kenyér helyett még mindig többen választják a fehér kenyeret, különösen a férfiak.
 
A magas cukortartalmú szénsavas üdítőket nagyobb gyakorisággal fogyasztják a férfiak, mint a nők. A különbség számottevő. Ugyanakkor feketekávét a nők isznak többet. Hetente járnak gyorsétterembe, a húsfélék fogyasztásában dominál a sertés- és a marhahús, fogyasztása. A vaj helyett viszont többen választják a margarint.
 
Örvendetes, hogy magas a nemdohányzók aránya. A hallgatóknak csupán a 15 százaléka dohányzik naponta. Ezek az arányok sokkal jobbak, mint a fiatalabb életkorú, középfokú tanintézetbe járó fiatalok arányai. E tekintetben jelentős ugyanis a különbség a gimnáziumba, illetve a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó tanulók között és egyetemre elsősorban a gimnáziumi tanulók kerülnek.
 
Egyötödük számára nincs szervezett testnevelés az egyetemen, nem sportolnak eleget - főleg a nők -  és 3-4 órát ülnek a számítógép előtt naponta - állapítja meg Aszmann Anna, aki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megbízásából kikérdezett egyetemisták válaszait feldolgozta.
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Lehangoló körkép: kövér fiúk, fogyókúrázó lányok

Nincsenek tisztában a hazai középiskolások az egészséges táplálkozás alapjaival. A diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti a fiatalságot - derül ki egy friss felmérésből.

MTI Plázs

Táplálkozási szokásaink: a bőrünk mindent elárul

A magyar lakosság naponta átlagosan mindössze 285 gramm zöldséget, gyümölcsöt eszik az ideális 400-800 gramm helyett, pedig a betegségek megelőzésében nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez csak a növényalapú táplálkozás segíti hozzá az emberi szervezetet.

hvg.hu Plázs

Táplálkozási tanácsok: milyen betegségeket előzhetünk meg?

A helyes táplálkozás továbbra is az egyik legkellemesebb módja a rák megelőzésének, illetve egészségünk megőrzésének. Összeállításunkban különféle tanulmányok eredményeiből szemezgettünk, amelyekből kiderül, milyen betegségeket előzhetünk meg a zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztással.

hvg.hu Plázs

Miért veszélyes a fehérjedús táplálkozás?

Az étrendünk befolyásolhatja viselkedésünket, előidézve olyan pozitív hatásokat, mint a kreativitás, vagy a tisztánlátás, de lehetnek negatív következményei is, mint például a szorongás vagy a zavartság. A fehérjedús diéta – tele vörös húsokkal és sajttal – pedig kifejezetten veszélyes az agyra.