szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A táplálkozási napló vezetése akár meg is duplázhatja a leadott kilók számát, ezért különösen hasznos lehet fogyókúrázóknak és túlsúlyosoknak. A részletes kutatás az American Journal of Preventive Medicine című szaklap augusztusi számában jelenik meg.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet által szponzorált kutatásban igen nagy arányban vettek részt afro-amerikai önkéntesek (44 százalékban). Az afro-amerikaiaknak genetikai tényezők miatt nagyobb az esélyük a túlsúly, a cukorbetegség, valamint a különböző szívbetegségek kialakulására. A mostani kutatás során az afro-amerikai résztvevőknek átlagosan négy kilót sikerült leadniuk, ami jóval több, mint az ezt megelőző kutatások során leadott súlyfelesleg.

Úgy tűnik, a táplálkozási napló igen hasznos a túlsúllyal küzdő esetében - nyilatkozta Jack Hollis, a Kaiser Permanente kutató. Azok, akik vezették a táplálkozási naplójukat, átlagosan kétszer annyit adtak le, mint azok, akik nem törődtek a naplóvezetéssel. Úgy tűnik az, ha leírjuk, mit ettünk, arra ösztönöz, hogy kevesebbet együnk, vagy legalábbis olyan dolgokat, amelyekben kevesebb a kalória.

A táplálkozási napló vezetése mellett a résztvevők étkezési tanácsadáson is részt vettek, valamint gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, magas rost-, és alacsony zsírtartalmú diétát követtek. A táplálkozási szokások megváltoztatásán kívül életmódbeli változásokat is eszközöltek, így mindenkinek kötelező volt a rendszeres testmozgás. Fél évvel később a páciensek legnagyobb része jelentős súlyvesztésről számolhatott be. A résztvevők közel kétharmadának (69 százalék) sikerült legalább négy kilót leadnia.

Az amerikaiak több mint kétharmada túlsúlyos vagy kórosan kövér. Ha mindannyian leadnának csupán négy kilót, ahogy a mostani kutatásban részt vevők tették, azonnal érezhetnék a fogyás jótékony hatásait, és csökkenne az esélyük az olyan életveszélyes betegségekre, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagy a cukorbetegség - nyilatkozta Victor Stevens, a Kaiser Permanente kutatója.

A táplálkozási napló vezetésével nagyon jó eredményeket lehet elérni, hiszen így nagyobb rálátásunk van étkezési szokásainkra, s nagyobb esélyünk is azok megváltoztatására - nyilatkozta Keith Bachman. Mindennap hallhatjuk a túlsúlyos betegektől, ahogy panaszkodnak, hogy nem tudnak lefogyni. A mostani kutatás azonban bebizonyította, hogy csak a megfelelő módszer és eszköz szükséges a fogyáshoz. A táplálkozási napló vezetése pedig jó kezdet lehet mindenki számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Fogyókúra aromákkal felturbózott ételekkel

A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fűszerekkel és édesítőszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

MTI Plázs

Négymillió magyar túlsúlyos, a fogyókúrák zöme hatástalan

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint hazánkban a megkezdett fogyókúrák 96 százaléka sikertelen; többen, legalább 5-6 "sikeres fogyókúrás" módszert is kipróbálnak eredmény nélkül - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Tudatos Fogyás Aktív Programja roadshow szegedi állomásán.

hvg.hu Plázs

Patikusok segítenének a fogyókúrázóknak

A gyógyszerészek kezdik felismerni, hogy egyre nagyobb szerepet vállalhatnak az egészséges testsúly elérésének népszerűsítésében. Az európai gyógyszerészek - magyarországi kollégáikkal megegyezően - 96 százaléka úgy gondolja, hogy helyzetükből adódóan, tanácsadással és támogatással sikeresen segíthetik a súlyproblémákkal küzdőket.

hvg.hu Plázs

Fogyókúra: miért nélkülözhetetlen a szénhidrát?

Az elhízás világszerte fokozódó mértéke miatt a szénhidrátok étrendünkben betöltött szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos. Összegyűjtöttünk néhány tényt a nélkülözhetetlen szénhidrátokról.

MTI Plázs

Fogyókúraverseny: elképesztő eredmények

Együttesen több mint fél tonna testsúlytól szabadultak meg fél év alatt a Közösen-könnyebben elnevezésű életmódváltó munkahelyi csapatverseny résztvevői - derült ki a csütörtöki eredményhirdetésen.

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját