szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Peking hallatán a mozirajongóknak elsőként a Tiltott város juthat az eszébe, ha...

©

Peking hallatán a mozirajongóknak elsőként a Tiltott város juthat az eszébe, ha másért nem, a harcművészeti filmeknek köszönhetően. Bár a filmekkel ellentétben Jackie Chan nem gyakorlatozik a műemlékben, azért a császári palota önmagában is különleges élmény. Közel ötszáz éven keresztül volt tilos az idegenek számára, hogy az őrzött falak mögé tekintsenek, nem csoda, hogy most egyetlen Pekingbe látogató sem akarja kihagyni a Tiltott várost. Az épületegyüttes a 15. század elején épült 1 millió (igen, jól olvasták) építőmunkás segítségével és szinte a csodával határos, hogy épen megúszta Kína történelmének mozgalmas éveit. Az Olimpia kedvéért hosszasan dolgoztak a felújításán, úgyhogy most legszebb arcát mutatja a turistáknak.

A Tiltott város párja a Nyári palota, amely nevéhez méltón a melegebb hónapokban szolgált császári rezidenciaként. A palota 15 kilométerre található Peking központjától és a legkevésbé sem csak nyáron népszerű az érdeklődők körében. Bár az ópiumháborúk során komolyan megsérült az épület, az 1800-as évek végén az aktuális császár újjáépíttette, úgyhogy régi fényében tündököl az uralkodói nyaraló.

A Mennyei Béke Kapuja, ismerősebb nevén a Tienanmen tér egy bizonyos korosztály számára örökké emlékezetes marad és egyáltalán nem a gigászi Mao kép miatt, amely jelenleg uralja a területet. Aki szereti az ilyesmit, megnézheti Mao mauzóleumában az üvegkoporsót, a kritikusabb kedvűek pedig visszagondolhatnak 1989. június 4-re. A Tienanmen tér megtekintését egyébként érdemes összekötni a Tiltott városba történő látogatással, mert a kettő egymásból nyílik.

©

A pekingi állatkert olyan nagyon örült az olimpiai látogatók hadának, hogy kedvükért ideköltöztették a kétéves pandakölyköket Szecsuánból, hiszen aki Kínába jön, pandát vágyik látni. A fekete-fehér foltos bocsokon kívül még 600 fajta állat várja a turistákat az állatkertben, amely egyébként pont az idén ünnepli 100. születésnapját.

Ha valaki képes hajnalban felkelni, akkor érdemes elmenni a Mennyek templomához, ahol a korai órákban a helybéliek végzik taj-csi gyakorlataikat és kalligráfiával foglalkoznak, így indítják be a napjukat. A templom maga 1420-ben épült és az Olimpia kedvéért igen sok millió dollárnyi felújítást végeztek el rajta.

Akinek pedig esetleg már elege van a különben csodálatos építészeti műemlékekből, annak azt javasoljuk, hogy látogassa meg a hutongokat, mert többek szerint számuk vészesen fogyatkozik. A hutongok azok a fasorok, amelyek Peking óvárosi részeit kötik össze, a benne álló házak a siheyuanok. A siheyuan négyszögletű lakóépület középen egy kis udvarral, amelyben valamilyen növény vagy tavacska található. A hutongok a nagy ingatlanfejlesztések lázában lassan eltűnnek és ezzel megszűnhet az a fajta hagyományos kínai életforma és közösség is, amely ezeknek a területeknek a jellemzője. Úgyhogy ez egyfajta last minute lehetőség azok számára, akik eljutnak Pekingbe a 2008-as Olimpiára, később már nem biztos, hogy lesz mit nézni.

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait

Súlyos állapotban fekszik kórházban Benkő László

Súlyos állapotban fekszik kórházban Benkő László

Oroszország a '90-es években: hamis útlevél is kellett a magyar fotósnak

Oroszország a '90-es években: hamis útlevél is kellett a magyar fotósnak