szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy csokiturmix kielégíti agyunk örömközpontját, kivéve, ha már elhíztunk. Fiatal nőket agyi képalkotó berendezéssel vizsgálva amerikai kutatók megállapították: amikor agyunk nem érzékel elegendő megelégedettséget az ételtől, akkor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat.

A Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint az elhízottak agyában kevesebb örömöt jelző receptor található, ezért az olyan jutalmazó jellegű dolgokból, mint az étel és a drogok, többet kell magukhoz venniük ugyanakkora hatás eléréséhez.
   
Evolúciós okokból evés közben dopamin szabadul fel, egy agyi "örömvegyület", amely a létfenntartó tápanyag bevitelét jutalmazza eredendően. Eric Stice kutatásvezető és csoportja, az austini Texas Egyetem munkatársai úgy vélik, a gyengén működő agyi jutalmazóközpont túlevésre készteti az elhízott embereket. "Az elhízott embereknek kevesebb dopaminreceptora lehet, így túleszik magukat, hogy ellensúlyozzák ezt a jutalmazási hiányt" - mondta Stice, aki mintegy két évtizede tanulmányozza az evészavarokat és az elhízást.
   
A kísérletben funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) ellenőrizték, milyen aktivitással válaszol a tesztalanyok agyának jutalomrendszere egy csokis, illetve egy ízetlen turmix elfogyasztására. Az önkéntesek között 43 főiskolás nő volt 18-22 év közötti életkorral, valamint 33 kamaszlány 14 és 18 év között. A fiatal nők között testtömegindexük alapján nagyon soványak és elhízottak is voltak. Az fMRI-vel való vizsgálat azt mutatta, hogy a kövéreknél kevésbé aktiválódott a dopamin kibocsátásáért felelős agyi terület a csokis turmix után, mint karcsúbb társnőiknél.
   
A későbbiekben tesztelték a résztvevőket arra is, hogy a dopaminreceptorok kisebb számával korábban már összefüggésbe hozott génváltozatot hordozzák-e. A jutalomközpont evésre adott csekély aktivitása és az adott génváltozat között kapcsolatot találtak a kutatók. További egy évig még a kísérleti alanyok testtömegindexének változását is követték. Azok a fiatal nők, akiknek agya a leggyengébb örömjelet adta a csokis italra és egyúttal a szóban forgó genetikai jellegzetességgel is rendelkeztek, nagy kockázattal szedtek fel egészségtelenül sok súlyt a követés évében - olvasható a tanulmányban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Melyik csokoládéhoz milyen bor illik?

A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el.

MTI Plázs

Miért együnk étcsokoládét?

A fekete étcsokoládé javítja a koszorúerek állapotát és kedvezően befolyásolja a véralvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék működését, állapította meg egy svájci kutatócsoport Roberto Corti vezetésével. Eredményeiket a szívgyógyászat vezető folyóirata, a Circulation közölte.