szerző:
MTI

Negyven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a diagnózis felállítását követő években halálos kimenetelű lesz a rákos megbetegedés azok esetében, akik a világ második leggyilkosabb betegsége mellett még cukorbajtól is szenvednek.

A Journal of the American Medical Association orvosi hetilapban megjelent tanulmány a rák és a cukorbetegség közötti jelentős összefüggésre mutatott rá. A cukorbetegség elhízáshoz kapcsolódó típusa nagyon elterjedté vált egyes országokban. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben 90 százalékkal növekedett a diabéteszes megbetegedések száma. A tanulmány szerint a rákos cukorbetegek túlélésének szempontjából a legfontosabb a diabétesz ellenőrzés alatt tartása. 
   
Frederick Brancati, a baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 23 tanulmányt vetettek össze, benne mintegy 10 ország - köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, és Hollandia - 125 ezer lakosának adataival. A kutatók a rákos megbetegedések következtében elhunyt cukorbeteg, illetve nem cukorbeteg emberek adatait dolgozták fel. 
   
A rák különböző fajtáit tekintve a tanulmány kimutatta, hogy a méhráktól szenvedő cukorbeteg nők esetében 76 százalékkal magasabb a halálozási ráta, míg ugyanez az arány a mellrák esetében 61 százalék, a vastag- és végbélrák esetében pedig 32 százalék. A prosztata- és a tüdőrák szintén magasabb halálozási kockázattal jár együtt a cukorbajosok estében, ám ezeknek az adatoknak még nincs statisztikai jelentőségük. 
   
A kutatók egyelőre nem tudják, miként befolyásolja a cukorbaj a rákos megbetegedés lefolyását. Egy teória szerint a cukorbetegség sérülékenyebbé teszi a pácienst a rák szövődményeivel szemben, vagy talán a beteg és az orvos is kevesebb figyelmet szentel a cukorbetegségnek a rák diagnosztizálása után.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

Új rákellenes szer egy hagyományos kínai orvosságból

A Washingtoni Egyetem kutatói egy évezredek óta használt kínai növényi orvosságban olyan anyagot találtak, amely bizonyos ráksejteket 1200-szor erélyesebben pusztít el, mint a jelenlegi gyógykezelésben használatos készítmények. Az amerikai szakemberek közleménye a Cancer Letters szakfolyóiratban jelent meg.

MTI Plázs

Mégis megvédhet a mellráktól a sok gyümölcs

Mintegy harmadával csökkentette a mellrák visszatérésének valószínűségét, ha a gyógyult páciens az ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiségnél jóval többet iktatott étrendjébe - közölték amerikai kutatók a Journal of Clinical Oncology című amerikai szaklap e héten megjelent számában.

hvg.hu Plázs

Miért öl meg a rák?

Többéves kutatások, tapasztalatok ellenére sem tudnak a rákspecialisták pontos választ adni arra a kérdésre, hogy miért halnak meg az emberek daganatos megbetegedésekben. Számos esetben a tumor a főbb véredényeket zárja el, vagy éppenséggel a szívet nyomja össze. Ám a legtöbb esetben az ok megfejthetetlen.

Nagyot változik a ferihegyi reptéri busz vasárnapi menetrendje

Nagyot változik a ferihegyi reptéri busz vasárnapi menetrendje

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc