szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemcsak a fűzfakéreg tartalmazza, hanem a legújabb vizsgálatok szerint az emberi szervezet is képes előállítani a szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásának alapja. Angol kutatók eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte.

A fűzfakéreg gyógyító hatásáról azóta olvashatunk, amióta írásos emlékeink vannak a gyógyításról. Orvoslás céljára a sumérok és az asszírok is használták, és a 19. században, amikor már a vegyészek foglalkozni kezdtek vele, a fűzfa latin neve, a salix adta a laboratóriumban előállított készítmény, a szalicin nevét is.
   
A szalicilsav ott van a növényekben, származéka, az acetilszalicilsav pedig 1914-ben jelent meg patikaszerként a gyógyszertárakban: ez az aszpirin. Angol kutatók viszont tíz éve írták le, hogy a szalicilsav olyan emberek szervezetében is megtalálható, akik nem vettek be fájdalomcsillapító tablettát. 
   
A vegetariánusok vérében több szalicilsavat találtak, mint a másokéban, csaknem annyit, mint azokéban, akik fejfájás miatt, vagy egyéb okból szedték a gyógyszert. Ennek alapján először azt gondolták, hogy a vérből kimutatott anyag a táplálékból származik, mivel a növényekben, gyümölcsökben sokfelé van szalicilsav.
   
Gwendoline Baxter és munkatársai most önkénteseknek adtak benzoesavat, ami ugyancsak sok növényben megtalálható, de szerkezete alapján föltételezhető volt, hogy az ember ezt átalakítja szalicilsavvá. Arra voltak kíváncsiak, hogy az eddig kimutatott kémiai anyag csak az ételből eredt-e, vagy azt az ember maga készíti, föltételezhetően azért, mert ezzel segíti védekezőkészségét, csökkenti esetleges fájdalmait.
   
A munkacsoport egyértelműen bizonyította, hogy a benzoesavból az ember saját szervezetében állít elő szalicilsavat. Ennek a belső "gyógyszergyártásnak" a jelentőségét még sokat kell vizsgálni, de valószínű, hogy ez valamilyen módon a gyulladásos folyamatok, betegségek elleni védelem fontos eszköze. 
   
Ez az aránylag egyszerű szerkezetű, szerves anyag a növények életképességét jelentős mértékben meghatározza. A kutatók most föltételezik, hogy az állati, illetve emberi szervezetben is fontos szerepe lehet a szalicilsavnak, amelyet ezek szerint nem csak tabletta formájában veszünk be, hanem valószínűleg az immunvédekezés során mi magunk is termelünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Öt rejtély a fájdalomról

A tudósok ma sem mindig tudják biztosan, mikor milyen szereket kellene használni a fájdalom csillapítására. Tulajdonképpen mi a fájdalom, s miért szenvedünk tőle?

MTI Tech

Fájdalomcsillapítót termelnek a növények

A szárazság, vagy az extrém hőmérséklet miatt stresszes növények az aszpirinhoz hasonló vegyületet lövellnek ki a levegőbe - állapították meg amerikai kutatók. Az érzékeny jelzőrendszer megfigyelésével sok károsodástól óvhatják meg a haszonnövényeket, erdőket.

Medipress Plázs

Mi okozza a fájdalomérzetet?

Magyarországon egymillió ember kénytelen állandó fájdalomérzet társaságában tölteni mindennapjait - derült ki a Szonda-Ipsos ma nyilvánosságra hozott felméréséből.

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Európa egyik legrégebbi közössége kis híján eltűnt az elmúlt 50 évben

Európa egyik legrégebbi közössége kis híján eltűnt az elmúlt 50 évben