szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orvosok régóta tudják, hogy szívroham vagy agyvérzés után gyakran lép fel depresszió, és ez súlyosbíthatja az emberek felépülési esélyeit. A Columbia Egyetem kutatói most új bizonyítékot találtak arra, hogy a depresszió is okozhat szívbetegséget.

A szakemberek 63 ezer nőt - amerikai egészségügyi intézményekben dolgozó ápolókat - kísértek figyelemmel egy hosszú távú, 1992 és 2004 között folyó kutatás során. A kezdetkor a vizsgálat egyetlen alanya sem volt szívbeteg, ám 8 százaléknál súlyos depresszió bizonyítékát találták. 
 
A depressziós nők esetében több mint kétszerese volt a valószínűsége annak, hogy hirtelen szívhalált szenvednek. Esetükben kisebb mértékben, de nőtt a kockázata a más szívbetegségekből eredő elhalálozásnak is - állapították az amerikai szakemberek, akik az Amerikai Szívgyógyász Társaság lapjában ismertették tanulmányuk eredményeit. 
 
A kutatók azt tapasztalták, hogy a hirtelen szívhalál sokkal szorosabb kapcsolatban állt az antidepresszánsok szedésével, mint a depressziós tünetekkel, amelyekről a nők beszámoltak. Ez egyszerűen jelenheti azt, hogy azok nők szenvedtek a legsúlyosabb depresszióban, akik antidepresszánst szedtek - mutatott rá William Whang, a kutatás vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy megállapításuk alátámasztásához több kutatás szükséges.
 
A napjainkban leggyakrabban használt újabb antidepresszánsokról készült kutatások eddig nem mutatták ki a szívritmuszavar kockázatát, sőt egyes tanulmányok az antidepresszánsok védelmi erejét sugallták - jegyezte meg Redford Williams, a Duke Egyetem kutatója. 
  
Ha a gyógyszerek kérdését félretesszük, a mostani tanulmány növekvő bizonyítékkal szolgál arra, hogy a depresszió maga is egy független kockázati tényező a szívbetegségek esetében az olyan klasszikus kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a dohányzás mellett - magyarázta Williams, aki szerint a szakemberek következő feladata annak tanulmányozása, hogy a depresszió helyes kezelése csökkenti e a szívbetegségek kockázatát. 
 
A mostani kutatás megállapította, hogy minél súlyosabb depressziós tünetekről számoltak be a résztvevők, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy hagyományos szívkockázati tényezők lépjenek fel náluk. Azt is kimutatták, hogy a stresszes állapotok, mint a depresszió olyan fizikai hatásokhoz kapcsolhatók, mint a magasabb nyugalmi pulzus szám.
 
Az Amerikai Szívgyógyász Társaság már tavaly javasolta, hogy a szívbetegeket rendszeresen vizsgálják meg abból a szempontból is, hogy jelentkezik-e náluk a depresszió, mivel a depressziósak hajlamosak arra, hogy rendszertelenül szedjék gyógyszereiket, otthon üljenek ahelyett, mozognának, vagy arra, hogy rendszertelenül táplálkozzanak.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Szívinfarktushoz vezethet a közlekedési zaj

A nagy közlekedési zaj mellett élő emberek gyakrabban szenvednek el szívinfarktust, mint a csendesebb környéken élők - állítják tanulmányukban a svéd Karolinska Intézet orvoskutatói.

MTI Plázs

Szívinfarktus: mikor a legjobbak a túlélési esélyek?

Lényegesen jobb a túlélési esélye annak a szívinfarktust elszenvedő betegnek, akit a rohammentő olyan kórházi osztályra szállít, ahol gyakorlottak a roham kezelésében. A bíztató eredményeket az amerikai Szívgyógyászati Kollégium folyóirata közölte.

Koronavírus-járvány: válságstábot hívtak össze Ausztriában

Koronavírus-járvány: válságstábot hívtak össze Ausztriában

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat