szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nők nyugalmi állapotban mért szívritmusa megjósolhatja, megnövekedett-e a kockázata annak, hogy szívinfarktust kapnak - közölték amerikai kutatók szerdán.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók megállapítják, hogy azoknál a menopauza utáni nőknél, akiknek nyugalmi szívritmusuk magas, 26 százalékkal nagyobb a kockázata, hogy szívinfarktust kapnak, vagy szívérrendszeri betegségben halnak meg, mint az alacsony nyugalmi pulzusú nőknél.

A Judith Hsia által vezetett csoport az Egyesült Államokban egy nagyszabású egészségügyi felmérés keretében 129 135, változó koron túl lévő nő szívritmusát mérte meg. A tesztalanyok egészségügyi történetében nem szerepeltek előzményként szívproblémák, állapotukat átlagosan nyolc évig követték nyomon a tanulmányban. 

Azoknak a nőknek, akiknél kezdetben 76 fölötti pulzust mértek, 26 százalékkal nagyobb volt a kockázata a szívinfarktusra, szívérrendszeri betegségekre, mint azoknak, akiknek percenkénti pulzusszáma nem haladta meg a 62-t. Bár a fizikailag fittebb emberek pulzusa általában alacsonyabb, a jóslás eredményessége független volt az edzettségtől. A szélütés és a nyugalmi szívritmus között hasonló összefüggést nem sikerült kimutatniuk a kutatóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Szívinfarktushoz vezethet a közlekedési zaj

A nagy közlekedési zaj mellett élő emberek gyakrabban szenvednek el szívinfarktust, mint a csendesebb környéken élők - állítják tanulmányukban a svéd Karolinska Intézet orvoskutatói.

Medipress Plázs

Ma már kevésbé súlyosak a szívrohamok

Az első szívrohamok mostanában kevésbé halálosak, mint az elmúlt évtizedekben, állítja egy hosszútávú kutatás. Az adatokat tanulmány a Circulation folyóirat január 20-i számában jelent meg.