szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Niagara vízesés a világ egyik legszebb természeti képződménye a Niagara...

©

A Niagara vízesés a világ egyik legszebb természeti képződménye a Niagara folyón, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi határán, és remek tavaszi célpont egy rövid kiruccanásra. A hely megközelíthető New Yorkból vagy Torontóból kinek-kinek ízlése szerint, ahova a Malévnak közvetlen járatai vannak.

A vízesés maga két részből áll, az Amerikai-zuhatagból és a Patkó-zuhatagból, és a mai napig fanyalognak az Amerikaiak azon a tényen, hogy a kanadai oldalon elterülő Patkó az, amelyik az igazi csoda, ráadásul pont úgy fekszik, hogy abból az amerikai partokon szinte semmit sem látni.

A teljes látványhoz bizony át kell kelnünk a hídon a folyó felett és belépnünk Kanadába, amihez vízum kell ugyan, de annyival könnyebb az út megszervezése, hogy amerikai vízum nekünk, magyaroknak már nem szükséges, így nyugodtan járkálhatunk a két ország között és összehasonlíthatjuk a két oldalt magunk is. 

©

Az amerikai oldal javára legyen mondva, hogy sokkal vadregényesebb, Buffalóban pedig, ha csak nem vagyunk vegetáriánusok, muszáj megkóstolnunk a hely világhírű ételét, a csípős csirkeszárnyat (Buffalo wings), amelyet sehol nem csinálnak olyan finoman, mint ott. 

A Niagara-vízesés isteni látvány a kora reggeli vízpárában, és későn este, amikor a vízesést állandóan változó színes fényekkel világítják meg. Egy héten kétszer vagy háromszor (évszaktól függően) tűzijáték is van a vízesés felett, amelyet a legjobb terített asztal mellől nézni, valamelyik helyi étteremből. 

Természetesen testközelből is megtekinthetjük ezt a természeti csodát. A Maid of Mist elnevezésű hajó 160 éve füröszti a látogatóakat a Niagara párájában és annyira közel megy a Patkó-zuhatag lezúduló víztömegéhez, amennyire emberi jármű közel mehet. 

©

Ha megfelelő napszakban érkezünk (mindenképpen figyeljük a nap dőlésszögét) a vízpárában képződő megannyi szivárvány mesebeli látvány, de teljesen ronggyá ázunk egy ilyen túrán, amihez így tavasszal egy kicsit hideg van, így jól jön a jegyünk mellé szuvenírként kapott esőkabát, használjuk ki!

A vízesés és környéke helikopterről is megtekinthető, sőt! A vízfüggöny mögé is belehet menni, ahol az alagutakban lift szállítja a turistákat. 

A vízesés körül elterülő szálloda és szórakoztató komplexum elég siralmas, és leginkább Las Vegas egy szegényesebb kiadásához hasonlítható, kaszinókkal szórakoztató-, és bevásárlóközpontokkal. 

Az IMAX mozi Niagaráról szóló filmjén, és a kilátótornyon kívül mást nem érdemes a vízesésnél figyelemre méltatni, ha csak nem gyerekekkel érkeztünk. 

[[ Oldaltörés: Kaland és pihenés a Niagara mellett ]]

©

A környék igazi kincse alig több, mint harminc kilométerre vár minket, ha kocsival tovább haladunk a Niagara folyó melletti festői úton. A mesebeli kisváros neve: Niagara-on-the Lake, amely a folyó torkolatánál, az Ontario folyó partján fekszik, és páratlan látvány a XVIII századi koloniális stílusú házaival, amelyek másai azoknak, amelyeket mi is ismerünk az Anne Zöldoromból című bájos sorozatból.

A Niagarához szállást foglalni csakis itt érdemes és csakis a kisebb hotelek B&B szobáit jó igénybe venni. Mi a Charles Inn-t ajánljuk(001 905 468 4588), amely egy mesés fehér faszerkezetű kúria, elképesztő verandával, és 12 elegánsan berendezett szobával. Egy szoba ára 30 000 Ft egy éjszakára de ehhez sok, otthonos, luxus tartozik, amit most itt nehéz lenne felsorolni.

Ha esti sétát akarunk a vízesésénél tenni az 5-0 Taxival (800-667-0256) a vízesés közötti út 3000 forintnak megfelelő összegért megtehető. 

©

Előfordulhat, hogy alkonyatkor a verandán találjuk magunkat, ahol a kényelmes hintaágyon kávét kortyolgatva, a tulajdonosokkal cseveghetünk. A helyiek sok izgalmas dolgot mesélhetnek a környékről, olyan dolgokat, amelyeket bizony útikönyvekben nem találunk meg soha.

Sok háznál biciklit is bérelhetünk, amivel remek túrák tehetőek az Ontario-tó tó vadregényes partján, vagy a helyi kocsmába, ahol nem a sört, hanem a környék isteni borait érdemes túlzásba vinni. A Niagara-on-the-Lake kisvárosnak remek kávézói és éttermei is vannak, a kulináris élvezetek kedvelőinek szívesen ajánljuk őket, az ételek francia stílusúak sok-sok vízből fogott hozzávalóval és a választék messze meghaladja a vízesésnél levő éttermek kínálatát. 

A vízesésen kívül egyetlen program van még, amit tiszta szívből ajánlhatunk, az pedig a Whirlpool Jet Boat rafting kaland a Niagara folyón. A vízeséstől turista buszok, a Niagara-on-the-Lake kisvárosától pedig menetrend szerinti járatok mennek a kikötőházhoz, ahol jelentkezni lehet. 

©

A hajóút egy órás és még a kezdőknek is biztos szívvel ajánljuk, hiszen keresztülutazhatnak egy 5-ös erősségű sodráson, viszonylagos biztonságban, ami akkora adrenalin sokk, hogy ilyenben nem lesz részük máshol. 

Az út különlegessége, hogy tavasszal és hűvösebb időben is megtehető, mivel a Niagara vize meglepően meleg. Csere ruhát azért mindenképpen vigyünk magunkkal, a hajó első két sorát pedig semmiképen nem ajánljuk a bátortalanabbaknak.

Amint láthatjuk, bőven kaland és látnivaló a Niagaránál. Ám azoknak, akik csendre vágynak a Niagara-on-the-Lake-en a helye, ahol a semmittevés is teljes harmóniában tehető és az egész városban béke és a nyugalom honol.  

Krisztina O'Brien

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
24,5 millió forintnyi biofüvet adott fel a postán

24,5 millió forintnyi biofüvet adott fel a postán

Elítélték a Kasabian volt frontemberét, mert összeverte egykori menyasszonyát

Elítélték a Kasabian volt frontemberét, mert összeverte egykori menyasszonyát

Európai Bizottság: Annál is nagyobb lesz az idei recesszió Európában, mint amit eddig várhattunk

Európai Bizottság: Annál is nagyobb lesz az idei recesszió Európában, mint amit eddig várhattunk