szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fehérjéket alkotó aminosavak egyike csökkenti a magas vérnyomást. A zöldségekben található glutaminsav gyógyhatása megmagyarázza bizonyos étrendek kedvező egészségügyi tulajdonságait is - írta a szívgyógyászat egyik vezető szaklapja, a Circulation.

A fehérje molekulában húsz különböző aminosav található. Ezek közül az egyik a glutaminsav, amely egyébként nem tartozik az esszenciális aminosavak közé, vagyis az emberi szervezet is képes előállítani.
   
A glutaminsav a leggyakrabban használt ételízesítők egyike. A mai élelmiszeripar igen sokféle termékben alkalmazza, különösen a nátriummal alkotó sóját, a nátrium glutamátot. Azok, akik az ételek összetételének feltüntetésekor minden "E" jelzésű anyagot méregnek, mesterséges kémiai terméknek hisznek, általában nem tudják, hogy ez az aminosav származék az E620, vagyis az Európai Unió hatóságai által gondosan megvizsgált és ennek alapján engedélyezett ízanyag a különböző ennivalókban.
   
Azok táplálékában, akik elsősorban növényevők, a fehérje 23 százaléka glutaminsavat tartalmaz, de még a húsevők ételében is 18 százalék a glutaminsavas fehérje. 
   
Jeremiah Stamler vezette azt a vizsgálatot, amelyben 4680 felnőtt étkezését és vérnyomásának alakulását figyelték meg. A nemzetközi munkacsoport Kína, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területén szervezte meg azoknak az önkénteseknek az összegyűjtését, akik részt vettek a tanulmányban. Azt már több korábbi vizsgálat is jelezte, hogy a növényi fehérjében gazdag étrenden élők vérnyomása általában alacsonyabb, mint azoké, akiknek a kosztja ettől jelentősen eltér, de az egyes aminosavak ilyen irányú szerepét eddig nem tisztázták.
   
Az INTERMAP tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknak a vizsgált személyeknek a vérnyomása, akiknek ételében a glutaminsav öt százalékkal nagyobb arányban fordul elő, értékelhetően alacsonyabb szinten van. A vérnyomáscsökkenés mind a vérnyomás szisztolés értékére, mind a diasztolés értékre egyaránt vonatkozott.
   
Stamler professzor hangsúlyozta, hogy az a néhány higanymilliméteres vérnyomáscsökkenés, amely a sok glutaminsavat tartalmazó ételek javára írható, az egyén szempontjából szerény javulás, de egy adott országban a népesség egészsége szempontjából igen jelentős változás lehet. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mikortól alakulhat ki magas vérnyomás?

A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez fájdalmatlan, bármikor ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.

MTI Plázs

Vírus okozhatja a magas vérnyomást

Legújabb kutatások szerint a herpeszvírus egyik törzse okozhatja a magas vérnyomást; az eredmények új szemléletet hozhatnak a világszerte több mint egymilliárd embert érintő betegség kezelésében.

MTI Plázs

Mindegyik vérnyomáscsökkentő javítja az életkilátásokat

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a betegek egy része mégsem szedi rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket: márpedig két nagy vizsgálat bizonyította, hogy bármelyik készítményt kapja is a beteg, életkilátásai lényegesen jobbak, mint azoké, akiket nem kezelnek.