szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Egy Munkácshoz közeli gyógyüdülőben egy hete 68 kijevi gyermek és hét...

Egy Munkácshoz közeli gyógyüdülőben egy hete 68 kijevi gyermek és hét felnőtt, a hét végén egy drohobicsi gyermektáborban 34 gyermek, míg egy munkácsi cukrászdában 26 személy, köztük több gyerek szenvedett ételmérgezést. A vétkesnek talált gyógyüdülőt a kárpátaljai hatóságok bezáratták, a másik két helyen még tart a vizsgálat.
   
A kárpátaljai szanatóriumban történt tömeges ételmérgezéssel kapcsolatban a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrajnai változatának internetes kiadása hétfőn a kijevi gyermekeket kísérő orvosra hivatkozva azt írta, hogy az utóbbi időben nagyon meggyengült az ukrajnai üdülőhelyek járványügyi ellenőrzése. Az ételmérgezést szenvedett gyerekek például az orvosnak azt panaszolták, hogy penészes joghurtot etettek velük.
  
A kiadvány szerint Nyugat-Ukrajnában nem csak az üdülőhelyek, hanem valamennyi élelmiszeripari vállalat közegészségügyi ellenőrzését is meg kell erősíteni, mivel az említett esetek nyomán valóságos pánik tört ki a térségben nyaralók között. A kedélyek megnyugtatása végett Vaszilij Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter elrendelte a térség gyermektáborainak és üdülőhelyeinek teljes körű közegészségügyi ellenőrzését.
   
A kijevi újság szerint várható, hogy az illetékes hatóság hamarosan ukázba adja valamennyi élelmiszeripari dolgozó egészségügyi vizsgálatát is Nyugat-Ukrajnában, hogy kiszűrjék közülük a fertőzésveszélyes kórokozók esetleges hordozóit. A lap szerint minél hamarabb rendet kell tenni a kérdésben, mert az Ukrán-Kárpátok üdülőhelyein attól tartanak, hogy az ételmérgezések hírére a vendégek idő előtt hazautaznak, sőt kártérítési igénnyel állnak elő az elrontott nyaralásuk miatt, és nem kevesen lesznek olyanok, akik visszamondják az előre lefoglalt helyeket.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!