szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szalmonella, campylobacter, staphylococcus: e három, a hőségben gyorsan szaporodó baktériumtörzs felelős a nyári ételmérgezések többségéért. Becslések szerint évente több tízezerre tehető - az enyhe, tünetmentesen átvészelt - ételfertőzések száma, tavaly az érintettek töredéke, csupán kilenc-tíz százaléka szorult kórházi ellátásra.

A szalmonellán kívül a staphylococcus baktériumtörzsek is komoly fertőzésforrást jelentenek, az ételbe jutva nagy mennyiségű toxint termelnek. A hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányással, lázzal, fejfájással járó mérgezést elsősorban a tejtermékek, cukrászsütemények, fagylaltok, disznósajtok, vagdaltak, kolbászféleségek és a főtt húsok közvetítik. Gyakran az orr-torok nyálkahártyájáról, a bőrön levő gennyes sebekről kerül a kórokozó az ételbe, ezért elengedhetetlen a személyi higiéné, illetve a megfelelő hőkezelés, hűtés. 

A botulizmust és a liszterózist a ritka, de súlyos szövődményekkel járó megbetegedések között említi a belgyógyász. A spórás talajbaktérium, a Clostridium Botulinum földszennyeződéssel kerül az élelmiszerre, toxinjai főként a házi kolbászban, hurkában, disznósajtban, húsban, halban, húskonzervekben szaporodnak el. A mérgezés általános rosszullétet, fejfájást, hányást, hasmenést okoz, komoly idegrendszeri zavarokhoz légzés illetve szívbénuláshoz vezethet. A liszterózis kialakulásáért pedig az élelmiszerben felhalmozódó Lysteria monocytogenes baktérium felelős, mely főként a gyerekeket, az időseket, betegeket veszélyezteti. Agyhártyagyulladást, általános vérmérgezést, terhesség esetén pedig vetélést okozhat. Alapos hőkezeléssel a baktériumok és toxinjaik is elpusztíthatók, a fertőzések is elkerülhetők.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

BBC Világ

Tömeges ételmérgezés a luxus óceánjárón

Egy ember meghalt, 150-en pedig megbetegedtek egy skót tengerjáróhajón, amelyen egy súlyos gyomorpanaszokat és hányást okozó vírus ütötte fel a fejét vélhetően valamely rosszul elkészített, vagy helytelenül tárolt élelmiszer elfogyasztása nyomán.

MTI Plázs

Szalmonella helyett hasmenést és lázat okozó baktérium fertőz

A legutóbbi összesítések szerint Európában visszaszorulóban van a szalmonella, de növekszik a Campylobacter baktérium által okozott megbetegedések (campylobacteriosis) száma, és ez utóbbi betegségcsoport vezeti az állatról emberre terjedő betegségek előfordulási gyakoriságának listáját.

MTI Plázs

Nyári ételmérgezések: tippek a megelőzéshez

A nyári meleget, a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, és gyakoribbak ilyenkor a különféle élelmiszerektől származó megbetegedések is. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei szerint nyáron csak megbízható helyen érdemes vásárolni, még inkább be kell tartani a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokat. Az étrendre is jó fokozottabban ügyelni.