szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kék ég, fehér homok, csend, napsütés – körülbelül így...

Kék ég, fehér homok, csend, napsütés – körülbelül így nézhet ki az ideális vakáció az utazók egy jelentős része számára. A katalógusok fotói is ezt a látványt ígérik, aztán a helyszínen gyakran kiderül, hogy nem pont olyan. A Zoover nevű, utazással foglalkozó közösségi portál ajánlói alapján a szerkesztők összegyűjtötték, hová nem érdemes el sem indulni.

Playa Paraiso, Tenerife
A Zoover tagjai között ez a tengerpart szerezte meg a negatív első helyet, úgyhogy biztos szörnyűnek kell lennie, gondoltuk. A Google képkeresőjében ennek ellenére szinte csak csodálatos fotók jelentek meg az eredménylistában. Aztán elkezdtünk kattintgatni és olyan képeket találtunk, amelyek elég sokat elárulnak, úgyhogy már mindent értünk. “Nincs mit látni és a környék omladozni látszik. Új apartmanokat és hoteleket építenek. Remélhetőleg nem felejtik el, hogy a környéket is felújítsák.” - mondta a helyről egy Dennis nevű közösségi tag ajánlójában. 

A Playa Paraiso romos panorámája
©

Qawra
A Málta északi részén elhelyezkedő parti városkáról nem könnyű feladat vonzó képet készíteni, annyira kihalt és falanszter-szerű. Bármelyik ötéves gyerek szebbet építene ennél a szőnyegen, a befektetők valószínűleg a hatékonyságot helyezték előtérbe, minél több embert lenyaraltatni egyszerre. “Málta csatornája! Hatalmas betondzsungel, tele leégett emberekkel, akik félmeztelenül járják a helyi éttermeket.” - mondta Patrick, de nincs egyedül a véleményével. “Ez tényleg egy betondzsungel. Szállodák és apartmanok, semmi zöld.” - értett egyet Maaike. 

San Agustín
A spanyol sziget déli oldalán található San Agustín legalább fel tud mutatni néhány fát és látszólag egész pofás strandokkal is rendelkezik. Azonban közelről nézve kiderül, hogy a homok inkább kavics, abból is egészen sötét színű változat, ami nem kevés kényelmetlenséget okoz a nyaralóknak. “Csupa fekete kavicsos part. Amikor kijössz az óceánból, olyan, mintha egy sártengerből másznál ki. A kavicsos homokot képtelenség kiszedni a törölközőkből.” - állítja Patrick. Mivel a panaszok a parti zuhanyzók minőségét is érintik, érthető a probléma.

El Quseir
El Quseirről a búvároldalak elismerően beszélnek, csodásak a vízalatt fotók és látszólag a part is kellemes, bár azért itt is feltűnik jó pár fantáziátlan építmény a tömegturizmust erősítendő. A Bieke nevű Zoover júzer nem is partra panaszkodik. “Több mint egy óráig tart odaérni busszal és a város koszos. Erőszakos árusok káromkodnak, ha nem reagálsz. Nincs egy kellemes hely, ahol inni lehetne egyet vagy a wc-t használni. Még csak biztonságban sem érezhetet magad.” - állítja a csalódott utazó. 

El Quseir - idilli part?
©

Costa del Silencio
És már megint Tenerifén járunk, ami pedig egyébként meglehetősen népszerűnek mondható úti cél, talán pont ez vele a gond. A Google képtalálataiban sokféle fotót dob ki az eredmény, csodálatosan tagolt sziklás parttól kezdve a hosszan elnyúló homokos vidéken át a gusztustalanul mocskos és kihalt strandig terjed a választék. És rengeteg a medencés kép, ami szerintünk mindig gyanús. “Abszolúte nincs mit csinálni, még a nyugalmat élvező emberek számára sem. Nagyon gyorsan meg lehet únni. Utazgatnunk kellett, hogy találjunk egy szép partot vagy valami érdekeset. Costa del Silecio egyébként tele van olyan utazókkal, akik semmi mást nem szeretnek jobban, mint autójuk dudáját nyomkodni.” - értékelte a helyet Lilian. 

Borj Cedria
Már vártuk, hogy mikor kerül elő Tunézia, a csodálatos betonfalvak egyik jellemző vidéke. A képeken szinte kizárólag csak medencék láthatók és megvan ennek az oka. “Nem tudom ajánlani. A strandok nem szépek, rengeteg a szennyezés, mivel közel van Tuniszhoz. Tunisz egyik szegény külvárosára emlékeztet, ahol nincs semmi látni- vagy tennivaló. Ha kedveled a kalandokat és a felfedezést, ez nem neked való hely.” - mondta a nyaralóhelyről Annelies. Vajon mivel vették rá, hogy odautazzon?

Psalidi
Görögország Európa legszebb tengerpartjainak jelentős részét magáénak mondhatja, de ott sem mosolyogtak minden területre az istenek. A Kos sziget keleti részén található Psadiliről kevés a jó kép a neten és Ronny szerint ez nem véletlen, a település alig több, mint szállodák gyűjteménye. “Ráadásul még nagyon drága is a kikötő környékén. Kos városa és Psadili között nincs sok látnivaló és sok az elhagyott rész. A jól ismert gejzírek is csalódást okoztak.” - írta a Zoover felhasználó.

Sliema
“Ronda hely egy ronda szigeten. Málta és Sliema csodásnak látszik a katalógusokban, de a valóságban kiábrándítóak. Sliemát, pont mint Málta többi részét, meghatározzák a sivár, fantáziátlan, szürke épületek, amelyek többnyire üresek.” - állította valaki a közösségi oldalon. A Flickr felhasználói tartalmát lapozgatva valóban akad jó néhány sokkolóan csúnya kép a helyről, de legalább annyi különlegesen szép is, úgyhogy láthatóan akadt olyan, aki jól érezte ott magát. 

Végül is Sliema is tengerpart...
©

Anissaras
Nem gondoltuk, de bizony Krétáról is lehet rosszat mondani. Az ismert és kedvelt Chersonissos nevű partszakasz szomszédságával található Anissaras egyfajta szegény rokon, akit jobb nem látogatni. “Összesen két bolt van és egy buszmegálló, ennyi az egész. A kanálist a strandra vezették ki. Olyan, mintha századokkal hátrébb lépnél a múltba, amikor megérkezel.” - hangzott egy vélemény. Az utolsó mondat akár még jót is jelenthetne, de a megfelelő csatornázás alapvető elvárás manapság.

Beldibi
A Zoover felhasználói szerint Törökországnak vannak a legjobb strandjai vagy oda nem járnak eleget, ezért nem tudnak róla rosszat mondani, mindenesetre egyetlen versenyzővel képviselteti csak magát a listán. “Nem lehet semmi csinálni. Ha élvezni akarod a vásárlást állandó erőszakoskodás nélkül, fognod kell egy taxit vagy buszra ülni, hogy Kemerbe menj. Rengeteg a mocsok az utcákon, ahogy a kóbor kutya és macska is.” - Marianne kerülni fogja Beldibit, pedig a fotók alapján van ott néhány varázslatos hely és a környék meglepően zöld a fotókon, mi azért kipróbálnánk.

-KM-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több száz új busz érkezik a Volánbuszhoz

Több száz új busz érkezik a Volánbuszhoz

India kijelölte az új úti célt: irány a Vénusz!

India kijelölte az új úti célt: irány a Vénusz!

Ezekkel a játékokkal indul a Google videójátékos szolgáltatása, a Stadia

Ezekkel a játékokkal indul a Google videójátékos szolgáltatása, a Stadia

Törvénybe foglalják, hogy az iparűzési adót a helyi tömegközlekedésre kell fordítani

Törvénybe foglalják, hogy az iparűzési adót a helyi tömegközlekedésre kell fordítani

Szilágyi János: Pofont kaptam azért, hogy nem akarok kommunista lenni

Szilágyi János: Pofont kaptam azért, hogy nem akarok kommunista lenni

Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak Szlovákiában

Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak Szlovákiában