szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hasznos információk: Repülőjegy: SWISS Budapest-Zürich-Budapest: 34 800 Ft-tól SWISS.

Hasznos információk:

Az 1,68 milliós népességű Zürich finoman, de határozottan fitogtatja jólétét. Abban a pillanatban, ahogyan kilépünk a repülőből, egyfajta svájci luxus lengi körül az embert. A tömegközlekedés pontos, és makulátlanul tiszta, a közbiztonság magas, és a pénztárgépek olyan hatalmas összegeket hoznak ki a vásárlás végén, hogy azt gondolhatnánk, az eladó elütötte a tizedesvesszőt. 

Drága élmény a vásárlás, de megéri
A vásárlás Zürich-ben nagyon kellemes időtöltés: elegáns butikok, előkelő üzletek, ízléses áruházak és specialitásokat felvonultató szakboltok váltják egymást az óvárosban, kávézókkal és bárokkal tarkítva az utcákat. A Bahnhofstrasse - mely autóval nem, de gyalog vagy villamossal könnyűszerrel megközelíthető - magas minőségű svájci árukkal, nemzetközi márkákkal teli kirakatai, a lenyűgözően szép és elképesztően drága órákat és ékszereket felvonultató Hauptbahnhof mellett a menőbb butikokat a nagyobb utcák mentén (Rennweg és Limmatquai), inkább a város északi részén, míg az olcsóbbakat (de csak kicsivel) a city nyugati részén, a Langstrasse-nál találhatjuk. Helyi jellegzetességeket, régiségeket és kézműves termékeket az óvárosban lévő Rosenhof-i piacon találhatunk, a Schweizer Heimatwerk  válogatott, hagyományos és modern tervezésű svájci termékeket kínál, mint például a fából készült népi játékokat. 

Praktikus tanácsok utazóknak:
- valamennyire mindenki beszél angolul, ráadásul a svájci német nem annyira szabályos, mint a németországi
- a felszolgálás díja benne van a számlában, maximum a nagyon aprót szokás otthagyni fizetéskor
- mindenhol van dohányzó és nem dohányzó szakasz, kivéve a vonatokon, ott tilos
- a várost a kék-fehér villamosokkal érdemes körbeutazni, van városkártya, napijegy, amely automatákból, és a pályaudvaron váltható, illetve a SwissPass is érvényes a városi tömegközlekedési eszközökön.
- az üzletek általában hétfőtől péntekig, 9 órától fél hétig tartanak nyitva, szombaton pedig nyolctól hatig. Több, kivéve a nagyobb kereskedéseket, ebédszünet alatt bezárja az ajtót. Hosszított nyitva tartás csütörtökönként van, este kilencig.

Az édesszájúak és az ízek szerelmesei
Mindez azt jelentené, hogy Zürich-ben az evés legalább ilyen drága, de szerencsére számtalan mód kínálkozik arra, hogy belekóstolhassunk a svájci konyha remekeibe anélkül, hogy bankot kéne rabolni hozzá. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne találni bármelyik sarkon drága, és kiváló éttermet, de finom ételekért nem feltétlen kell beülni valahova. Mindenesetre, ezen az oldalon tájak szerinti lebontásban válogathatunk kedvünkre.

©

A Confiserie Sprüngli nem csak csokoládéiról híres, a legöregebb svájci cukrászboltban édeset és sósat egyaránt találunk, rengeteg édesség, sült tészta, szendvics közül lehet válogatni, a Luxemburgerli-t és a Bolíviában termett kakaóbabból készült Cru Sauvage finomságot is csak itt lehet megvenni. Az emeleten Edward korabeli stílusú kávézó várja a vendégeket, ahol nem csak sütemény és kávé fogyasztható, hanem szendvics, saláta, vagy meleg egytálétel.

Próbáljuk ki a Birchermeusli-t, melyet tejjel itatnak át, gyümölcsökkel ízesítenek, és tejszínnel tálalnak. Annak ellenére, hogy hatalmas tömeg fordul meg itt, a felszolgálók mindig kedvesek és figyelmesek – természetesen a hely korántsem olcsó. Érdekesség, hogy a nők legelőször a Sprüngliben ihattak kávét nyilvánosan. A Paradeplatz egyébként a city központja, ide számos villamosvonal fut be, körös-körül sikkes üzletek, népszerű éttermek, drága hotelek (Savoy).

Persze, városszerte számtalan Sprüngli üzlettel találkozhatunk, még a reptéren is, de a nagy üzletben találhatunk akkora kínálatot, amelyből érdemes az otthonmaradtaknak vásárolgatni. Ha tehetjük, látogassunk el a Lindt & Sprügli gyárba, a telepen nem csak csokoládémúzeum, hanem a finomság készítését megörökítő filmek és kiállítások is láthatók. A Globus am Bellevue üzletben pedig bármilyen élelmiszert megvásárolhatunk, a háromszintes áruház ugyanis kifejezetten ételekre specializálódott.


A Barkat Lebensmittel első látásra egy vásárcsarnokhoz hasonlít, de amint közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy Zürich multikulturális mivoltának egy mikrokozmosza rejtőzik itt. A Migros szupermarkettel (Svájcban ez a legnépszerűbb) szemben találjuk, míg kívül ízletes gyümölcsök, és zsákos burgonya, hagyma sorakozik, addig odabent különlegességektől és ritkaságoktól roskadoznak a polcok, kelettől-nyugatig. A Zeughauskeller nem a legjobb étterem a városban, de annak, aki helyi specialitásokat szeretne fogyasztani - mint például rösztit vagy würstlit -, annak mindenképpen el kell mennie ide. Fogyókúrázók, és reformkonyhások kerüljék a helyet!

Az aprócska Szent Jakab cukrászdát jótékonysági szervezet működteti, fogyatékos embereket alkalmazva. Az édességeket kézzel készítik, vacsora utáni mentás édességre emlékeztet a borsmentás trüffel, de kapható itt a bázeli Leckerli is. Olcsóbb a Sprünglinél, de nem lehet leülni.

A H. Schwarzenbach gyarmati áruk üzlete egzotikus ételeket kínál immáron 140 éve, családi vállalkozás formájában. A kávétól a kávépörkölőig minden megtalálható, ami a feketeleves készítéséhez, fogyasztásához kellhet, kiélvezve a kávébab minden aromáját. Emellett szárított gyógynövények, magvak, ezerféle formájú tészták, szószok, olajak sorakoznak a polcokon. Mintha időt utaznánk: minden edényekben, korsókban, bögrékben, kosarakban. És mindent csak a szemnek, türelmesen kivárva, míg alapos gondoskodással be nem csomagolják az általunk kiválasztott portékákat.

©

Wellness Zürichben
A Sihlcity keleti módszereket és eszközöket alkalmaz a regenerálódáshoz, a Münstergasse egészségközpontban fitness terem, jacuzzi, törökfürdő várja a látogatókat.

Felfrissülni a már említett Globus áruházban is tudunk, persze nem a termékek között, hanem a Beauty & Spa részlegen.

A Labo Spa 500 négyzetméter oázist kínál, az üzleti negyedben, míg a Lady's First Design Hotel nem csak vendégei számára tartja fenn a felfrissülést hozó wellness központját.

A The Dolder Grand Spa négyezer négyzetméteres komplexumában európai és japán tradíciók alapján kezelik a látogatókat.

©

 

Kultúra
A 12. és 13. században épült Nagytemplom (Grossmunster) tornyaiból nagyszerű panoráma nyílik a városra, mellette a Helmhaus és a Wasserkirche épületét szintén érdemes megnézni, akárcsak a Szent Péter Templomot, valamint a tornyán lévő órát, melynek átmérője majdnem kilenc méter. Kihagyhatatlan a 13-15. századi Miasszonyunk-templom, melynek ablakait Marc Chagall festette. A műszaki intézet, az Eidgenössische Technische Hochschule ETH épülete szintén remekmű, ahogyan a Centre Le Corbusier is.

A Bahnhofstrasse-n sétálva Max Bill szobrai között pihenhetünk meg. Nyáron gyönyörű látványt nyújt, amikor a Zürich tóban a kék ég és a hegyek tükröződnek, a téli hóesés pedig varázslatossá változtatja várost. Télen szinte kikerülhetetlen a belvárosi karácsonyi vásár a Schweizergasse-n, valamint a Hauptbahnhof-on, ahol Európa legnagyobb Christkindl-vel – azaz Kisjézussal – fedett piaca található. Itt karácsonyi műsorok láthatók egész decemberben. A Niederdorfstrasse-n található Medieval City Center piactere szintén ünnepi lázban ég.

Jövő februárig látható a városban a már nálunk is bemutatott Body kiállítás, december 15-én kezdődik az 53. Six-Day Race, szilveszterkor pedig hatalmas party van városszerte Zürichben.

Gyorsabban, kényelmesebben a SWISS-szel
A SWISS Web check-in szolgáltatását az elektronikus jeggyel utazó utasok vehetik igénybe, indulás előtt leghamarabb 24, legkésőbb 1 órával (www.swiss.com/webchekin). Ez a rendszer lényegesen kényelmesebbé teszi, valamint lerövidíti a repülőút előtti ügyintézést – különösen a szigorított biztonsági intézkedések bevezetését követően – és a várakozást.

Ráadásul a súlyhatárral sem kell törődnünk, mert a SWISS járatain Európán belül akár már 10 000 Ft felár ellenében Business osztályon utazhatunk. Ez pedig nem mást, mint 30 kiló poggyászt, elsőbbségi csomagkiadást, finom borokat és ízletes reggelit, ebédet vagy vacsorát jelent.

(x)

-p-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Vonattal Európa tetejére

Hasznos információk: Repülőjegy: SWISS Budapest-Genf-Budapest  20 100 Ft-tólBudapest-Basel-Budapest: 30 300...

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A khichdi lett az idei első ételrekord

A khichdi lett az idei első ételrekord

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Börtönbe akart jutni, tapétavágót szorított egy fiatal nő nyakához

Börtönbe akart jutni, tapétavágót szorított egy fiatal nő nyakához