Kétfejű tehén, zsugorított koponya  és a kacsacsőrű nő

Kétfejű tehén, zsugorított koponya és a kacsacsőrű nő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

London nem gyengélkedik meghökkentő  élményekben, ami nem csoda, hiszen az Egyesült Királyság szíve az egyik...

Extrém látvány fogadja a látogatót
©

London nem gyengélkedik meghökkentő  élményekben, ami nem csoda, hiszen az Egyesült Királyság szíve az egyik legexcentrikusabb fővárosa a világnak. Persze sokan gondolták azt, hogy ez még simán fokozható, és a Piccadilly Circus fényreklámjai mellett megnyitották a Ripley's Believe it or Not! múzeumát. A bizarr dolgok kiállítása a Trocadero-ban kapott helyet, ahol – érdeklődés hiányában – már több érdekes látványosság is elvérzett. Ám a Ripley's múzeum alig másfél éves, és úgy tűnik maradandó, mert az érdeklődés komoly. Mi is beugrottunk, hogy felmérjük a bizarrabbnál bizarrabb kiállítási tárgyak sokaságát. Minden nagyító alá került, amellyel a hely megbotránkoztatni szándékozik a közönséget.

Akinek új a "Believe it or Not" franchise annak eláruljuk, hogy a bizarr tárgyak gyűjtésének az ötlete Robert Ripley agyából pattant ki, még a múlt század elején. A híres férfi a 20-as és 30-as években bejárta a világot, hogy kiderítse a kideríthetetlent és összegyűjtse az emberiség meghökkentő furcsaságait, amiről azután képregényekben számolt be a közönségnek.

A rajzok Believe it or Not (hiszed vagy sem) néven rendkívül népszerűvé váltak és felkeltették az egész világ érdeklődését. Ripley sajnos meghalt 1949-ben, de a 200 országból szerzett elképesztő gyűjteménye túlélte a háborút, és szellemiségét ma már 30 múzeum népszerűsíti a világ nagyvárosaiban. A legújabb londoni példány tavaly augusztusban nyílt, és a hely a a brit kritikusok szerint egy torzszülött cirkuszi show, a Tate Modern és egy vidéki viaszbábú múzeum bizarr egyvelege.  

Ezzel az állítással mi sem vitatkozhatunk, a hely bejárata csakugyan cirkuszi és azt sugallja, hogy a kiállítás nem tanító, inkább szórakoztató jellegű. Ám ki kívánhatna ennél többet egy tipikusan szürke és esős angol délutánon?  Mi pedig hagyjuk magunkat szórakoztatni, és el is feledkeznénk magunkról, ha a gyerekek nem lennének velünk.

A hétéves megilletődik (főleg az óriásbálna gigantikus méretű péniszén) és komolykodva nézi a gyűjteményt. A kiállítási darabok legtöbbje sajnos nem interaktív, felnőtt szem magasságban van elhelyezve és nem egészen egyértelmű, hogy más perspektívából vajon milyen veszélyeket jelent. A négy éves gyermek pedig – noha bátor szívű egyed, aki már felnőtt hullámvasúton is megállta a helyét – tényleg ódzkodik egy kicsit a kiállítási darabok tanulmányozásától, ennek megfelelően totálisan unja magát.

Kivégzés: gyerekeknek nem ajánlott!
©

Nem tudjuk eldönteni hibáztunk-e, hogy elhoztuk őket, mert a Ripley-ben nincs korhatár. Tény, hogy a kiállítás egy élethűen animált villamosszéken kívül (itt van figyelmeztető tábla a gyerekeknek) semmi igazán horrorisztikusat nem vonultat fel, de azért a hátborzongató látványosságok megkavarják mindenki a lelki világát. A Ripley kombinál, van tükör labirintusa és egy gyomorforgató sebességgel pörgő színes hordóba épített hídja is, amelyet a srácok legalább tízszer kipróbáltak, a felnőttek viszont menekültek előle.

Úgy döntünk, ha hiba volt elhozni a gyerekeket, akkor az csakis azért van, mert így mi nem tudjuk tüzetesen megnézni a darabokat. A Ripley tagadhatatlanul klasszikus kiállítás, rengeteget kell olvasni, a szöveg apró betűs és sokszor a kiállított darabtól távol van elhelyezve. Ez a mai technikával izgalmasabban is megoldható lett volna és ez az egyetlen dolog, amely egy kicsit csalódás a belépőjegy árához képest. A magyarázat márpedig elengedhetetlen, hiszen a tárgyak jó része első látásra nem sokat mond. Ki gondolná például (olvasás nélkül) a kiáltott Superman képregényről, hogy az attól különleges, mert azt az alkotójának a hamvaival nyomtatták?   

A művészeti rész márpedig ilyen remekművekkel büszkélkedik, és még sok más olyan érdekességgel is, amelyet máshol nem láthatunk. Ilyenek a lepkék teteméből összeragasztott montázsok, a pennyikből, bélyegekből és rágógumiból kialakított képek is. Szemügyre vehetünk tökmagokra festett bibliai képeket is, emberi csontokba vésett hieroglifákat, és csontból vagy jade kőből faragott kínai szobrokat is. Az egyik komolyan meghökkentő darab egy hangyák teteméből épített miniatűr makett, amely Diana esküvőjét és a temetését ábrázolja.

Koponyák ékszernek
©

A kiállítás másik részét a mutáns állatok és a bizarr képességekkel rendelkező emberek alkotják. A hat lábú vagy két fejű tehenek, és a sziámi malacok gyomorforgató példányai között dinoszaurusz csontokat, óriási cápafogakat és egy albínó aligátort is láthatunk felüdülésképpen. A Ripley-ben kiállított emberek sem kevésbé meghökkentőek. Összeméredzkedhetünk a legmagasabb és a legkövérebb ember élethű viaszbábújával, jól szemügyre vehetjük a világ legrondább nőjét (kacsacsőrű szájjal), megvizsgálhatjuk a kínai unikornis-embert, akinek szarva nőtt a feje tetején, emellett pedig grimasz bajnokok, groteszk testűek, kardnyelők, fakírok és nyelvpörgetők történeteiről olvashatunk vagy láthatunk képeket, esetleg videót.

Számunkra az Ubangi tányérajkú nők rituáléi és a Padaung nők rézspirállal hosszított nyakáról szóló összeállítás volt a legérdekesebb, de mi reménytelenül ódivatúak vagyunk. Ami még igazán érdekes – és ez a Ripley múzeumok különlegessége – az a zsugorított koponyák története. Ezeket a hátborzongató fejeket a Jivaro indiánok preparálták speciális eljárással és a Macchu Picchu felfedezése után (1911) szériában gyártották a turistáknak. Először az ellenségeik feje került szertartásosan zsugorításra, később azonban már mindenki jó üzletnek bizonyult, aki rossz helyen volt rossz időben. A háború után törvénybe ütköző dolog lett fejeket zsugorítani, de Ripleynek sikerült 114 darabra szert tennie, amelyek úgy vannak megvilágítva a múzeumban, mintha koronaékszerek lennének.

Nekünk nehéz volt eldönteni Ripley múzeumáról, hogy az művészet, vagy bűncselekmény az ízlés ellen, de nem is biztos, hogy ez feltétlenül szükséges. Találkánk a Londoni bizarr gyűjteménnyel komolyan szórakoztató volt. Hiszen egy délután alatt annyiszor esett le az állunk és szaladt ráncba a homlokunk, hogy simán bekerülhettünk volna az öreg Ripley grimasz-gyűjteményébe.


Ripley's Believe It Or Not múzeum
Felnőtt jegy: £21.90; gyerek jegy (4-15) £17.90; diák jegy: £19.90; családi kedvezmény van.
1 Piccadilly Circus,
London W1
Karácsonykor és Szilveszterkor is nyitva, hétköznapokon minden nap éjfélig,további információ: (
www.ripleyslondon.com)


Krisztina O'Brien

 

Hozzászólások