Egzotikus karácsony Máltán (videó)

Egzotikus karácsony Máltán (videó)

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A télen is enyhe időben kellemes program körbejárni Máltát és Gozot és meglesni az ünnepi előkészületeket.

©

A télen is enyhe időben kellemes program körbejárni Máltát és Gozot és meglesni az ünnepi előkészületeket. Ilyenkor a táj sokkal zöldebb, mint máskor és a kertekben mindenhol megtalálható a mikulás virág. A szigeteken az ünnepek középpontjában minden településen a templom áll. A teplomokat díszbe öltöztetik. Az oltárt krizantémokkal borítják. A helyiek a fénydekorációk mesterei. Önkéntesek százai vesznek részt az utcák, terek, házak és templomok díszítésében. Hatalmas izzófüzérek, színes világító díszek ezrei kerülnek elő és különleges fénnyel árasztják el az utcákat. Világító csillag, angyal és harangformák lógnak a járdák felett.

A máltai jászolok
Advent idején az utcákat ellepik a különféle anyagokból készült jászolok, van itt fa, szalma, gipsz, papírmasé, de még kenyértésztából készült kompozíció is. Mindenki versenybe száll, hogy ővé legyen a dicsőség és Málta legszebb jászolja. A házak utca felöli ablakát mindenhol a gyermek Jézus a jászolban díszíti. A jászolt egy "gulbiena" nevü növényből készítik, amit külön erre a célra, sötét kamrában növesztenek - nehogy a fény miatt zöld legyen - addíg, míg szakáll hosszúságúra nem nő. Helyi szokás az is, hogy ellátogatnak a nagyobb, köztereken felállított jászolokhoz. Minden kisebb és nagyobb településnek, városnak van ilyen. Némelyik nagyon ügyesen, részletekbe menőkig kimunkált, sőt vannak olyanok is, melyekben kis motor mozgatja az egyes figurákat, másokat miniatür kertek öveznek, esetleg színes égők világítják meg vagy épp egy igazi mini vízesést komponáltak bele. A téma azonban mindig azonos: Jézus születése és a Három Királyok látogatása. 

A szenteste
Máltán az éjféli mise előtt minden templomban megtarjáka gyermek Jézus körmenetet. Eredetileg ez a gyerekek körmenete, de ma már sok felnőtt is résztvesz rajta. A körmenet során vállukra emelik "Mária és József a szamárháton" szobrát valamint az élő nagyságú kis Jézus szobrát. A körmenetet gyermekkórus kíséri. A gyertyafényes menetet először 1921-ben tartották Málta szigetén, amikor a szegényes közvilágítást a hívők otthonról hozott gyertyákkal, mécsesekkel, olajlámpásokkal egészítették ki. Ez a szokás máig megmaradt.

©

A szenteste másik szokása a gyertyafényes ének (Carols by Candle Light), amit ifjúsági kórusok adnak elő az egyes települések utcáin. A nap csúcspontja az éjféli mise. Erre minden máltai elmegy. Ilyenkor egy kisfiú olvassa fel a Szentírást. Ez a szokás igen régi, feltételezetten szicíliai eredetü. Az éjféli mise vége felé a pap a prédikáció után átadja a szószéket egy minsitráns fiúnak, aki felolvassa a Jézus születéséről szóló evangéliumi részletet. A ceremonia általában tapssal ér véget, hisz egy 7-10 év közötti kisfiúnak nagy izgalom ilyen nagy tömeg előtt ilyen hosszú szöveget felolvasni. Sokat kell rá készülni. Ez nemcsak neki, de a családtagoknak is nagy megtiszteltetés. Az éjféli mise után hazatérnek, ahol egy speciális máltai, karácsonyi meleg itallal (L-imbuljuta, azaz forró gesztenye levessel) és édes süteménnyel (Honey Ring, azaz mézes karika) köszöntik az ünnepet. Némelyek ilyenkor kezdik a karácsonyi partit.

Luca kalendáriuma
Csakúgy mint másutt Európában Máltán is hittek a decemberi kalendáriumban. December 13-tól 24-ig minden egyes nap egy-egy hónapnak felel meg (december 13-a január, december 14-e február, stb.) és a máltaiak sokszor ma is úgy vélik, amilyen az adott napon az időjárás, olyan lesz az elkövetkező esztendő adott hónapja is.

VisitMalta.hu

Hozzászólások