szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi években Magyarországon is egyre több a karácsonyi vásár, de nálunk még sokszor csak a zsibvásár jellege...

Az utóbbi években Magyarországon is egyre több a karácsonyi vásár, de nálunk még sokszor csak a zsibvásár jellege köszön vissza a dolognak, némi forralt bor és ünnepi dísz jelzi csupán, hogy nem egy "hétköznapi" kirakodóvásáron vagyunk. Bár a színvonal évről évre egyre jobb (több hazai városban), azért még van mit tanulni, és ezt kénytelenek vagyunk a németektől, akik e hagyomány igazi nagy mesterei. Több mint 2500 karácsonyi vásárt rendeznek meg minden évben országszerte, a hagyományőrzés, az ünnepi hangulat, és természetesen elképesztő méretű kirakodóvásár fogadja a látogatót.

Persze a profizmus nem véletlen - és most nem a hírhedt német precizitásra gondolunk -, hiszen eleve a karácsonyi ünnep formaságai is német gyökerekkel rendelkeznek, mint például a karácsonyfa állítása, amelynek története egészen régre nyúlik vissza. A legenda szerint 781-ben Szent Bonifác Britanniából Germániába utazott, hogy megtérítse a pogányokat. Az egyik város határában kivágta a szent tölgyet, mire a helyiek éktelen haragra gerjedtek, ő pedig - okosan rögtönözve - úgy igyekezett csitítani a kedélyeket, hogy fenyőt ültetett a helyére, színesre festett dióval és gyertyákkal díszítette – hogy még a pogány tűzszertartást se kelljen elhagyni, ezzel pedig komoly sikert ért el.

Tény az, hogy Németországban a karácsony olyan ünnep, amelyet mindenképpen érdemes látni, megismerni, személyesen megismerni - olyan ünnepi hangulat lehet úrrá rajtunk, amiért megéri utazni egy kicsit. Már csak azért is, mert a legtöbb most bemutatásra kerülő német nagyvárosba igen könnyen eljuthatunk, a Malév, az EasyJet, a Lufthansa és a Germanwings járatai gyors, és nem is túl drága utazási lehetőséget biztosítanak, de még vonattal, vagy autóval sem elképzelhetetlen egy 3-4 napos kiruccanás, akár az egész családdal - bár akkor az ajándékvásárlást okosan kell szerveznünk.

Nürnberg, a legek vására (november 27. - december 24.)
Ha német karácsonyi vásárokról van szó, első helyen mindenkinek Nürnberg jut eszébe, ami persze nem a véletlen műve. A számos óriási adventi kirakodóvásár közül még mindig az egyik legszebb és egyben legrégibb is a nürnbergi. A több mint 150 faházat felvonultató látványosság az adventet megelőző péntektől szentestéig mintegy kétmillió turistát vonz az amúgy sem kihalt városba. Leghangulatosabb része a gyerekek birodalma, ahol kétszintes körhinta, gőzmozdony vontatta kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság várja a kicsiket. A Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomagot is leadhatunk, hogy aztán gyermekünket maga a Mikulás lepje meg - remélhetőleg nem csak virgáccsal.

Hamburgi tizenegyek (november 23. - december 23.)
Hamburgban se szeri, se száma a karácsonyi vásároknak, szám szerint tizenegyet rendeznek a hanzaváros édes fahéjillatú utcáin és terein. Nehéz a választás - és hát nem is szükséges, hiszen bejárhatjuk akár mindet -, de a legszebb talán a történelmi városháza impozáns díszlete előtti pavilonsor. Minden évben a Roncalli-cirkusz híres igazgatója, Bernhard Paul tervei alapján építik fel. Olyan különlegességek láthatók itt a Paulgyűjteményből, mint egy századfordulós vásároskocsi, egy jugendstil bécsi kávéház vagy egy oldtimerkörhinta a húszas évekből. Csak kapaszkodjunk erősen a forralt boros csészénkbe, mielőtt a meglepetéstől hanyatt esnénk: délután négytől ugyanis kétóránként maga a Mikulás repül el fölöttünk rénszarvasos szánjával.

Stuttgart: mesebirodalom és finn karácsonyi falu (november 25. - december 23.)
A stuttgarti karácsonyi vásárt már 1692-ben is régi hagyományként emlegették, így hát volt ideje a városnak tökéletesre fejleszteni a vásártudományát. A kastély udvarán és a környező utcákban, tereken álló kereken 280 csodásan díszített fabódéban bármire szert tehetünk, ami szem-szájnak ingere. A középkori vásári hangulat és a város grandiózus díszlete azonban még nem lenne elegendő ahhoz, hogy évente majd hárommillió turista zarándokoljon ide. Hogy mégis mi a titok? Olyan különlegességek, mint a mesebirodalom és korcsolyapályája, a gyűjtők körében is méltán népszerű régiségpiac vagy például a finn karácsonyi falu, amely a Kalevala szellemében - sok egyéb portéka mellett - a füstölt lazactól a szarvassonkán át a finn sörig terjedő kulináris élvezetet kínál.

Krampuszokkal Münchenben (november 27. - december 24.)
Aki pedig a sok angyalhaj és Mikulás után valami másra vágyik, annak Münchenben a helye, ahol tizenkét krampusz bolygatja fel a karácsonyi vásárok amúgy meghitt hangulatát. A krampuszfutás ötszáz éves hagyomány újjáélesztése, a busókra hasonlító maszkos krampuszok felvonulása pedig méltán örvend nagy népszerűségnek kicsik és nagyon körében. Természetesen Münchenben is megtaláljuk a karácsonyi vásárok minden hozzávalóját: megcsodálhatjuk a harminc méter magas karácsonyfát, amely 2500 égővel ragyogja be a Marienplatzot; koncerteken élvezhetjük az adventi muzsikát; karácsonyi díszítéssel, valamint forralt borral és süteménnyel ellátott villamossal utazhatunk a belvároson keresztül; sőt megnézhetjük a különlegesen változatos jászolkiállítást is.

-NB-
Forrás: news.nemetorszag.travel

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Advent Itáliában

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja...

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat