szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi években Magyarországon is egyre több a karácsonyi vásár, de nálunk még sokszor csak a zsibvásár jellege...

Az utóbbi években Magyarországon is egyre több a karácsonyi vásár, de nálunk még sokszor csak a zsibvásár jellege köszön vissza a dolognak, némi forralt bor és ünnepi dísz jelzi csupán, hogy nem egy "hétköznapi" kirakodóvásáron vagyunk. Bár a színvonal évről évre egyre jobb (több hazai városban), azért még van mit tanulni, és ezt kénytelenek vagyunk a németektől, akik e hagyomány igazi nagy mesterei. Több mint 2500 karácsonyi vásárt rendeznek meg minden évben országszerte, a hagyományőrzés, az ünnepi hangulat, és természetesen elképesztő méretű kirakodóvásár fogadja a látogatót.

Persze a profizmus nem véletlen - és most nem a hírhedt német precizitásra gondolunk -, hiszen eleve a karácsonyi ünnep formaságai is német gyökerekkel rendelkeznek, mint például a karácsonyfa állítása, amelynek története egészen régre nyúlik vissza. A legenda szerint 781-ben Szent Bonifác Britanniából Germániába utazott, hogy megtérítse a pogányokat. Az egyik város határában kivágta a szent tölgyet, mire a helyiek éktelen haragra gerjedtek, ő pedig - okosan rögtönözve - úgy igyekezett csitítani a kedélyeket, hogy fenyőt ültetett a helyére, színesre festett dióval és gyertyákkal díszítette – hogy még a pogány tűzszertartást se kelljen elhagyni, ezzel pedig komoly sikert ért el.

Tény az, hogy Németországban a karácsony olyan ünnep, amelyet mindenképpen érdemes látni, megismerni, személyesen megismerni - olyan ünnepi hangulat lehet úrrá rajtunk, amiért megéri utazni egy kicsit. Már csak azért is, mert a legtöbb most bemutatásra kerülő német nagyvárosba igen könnyen eljuthatunk, a Malév, az EasyJet, a Lufthansa és a Germanwings járatai gyors, és nem is túl drága utazási lehetőséget biztosítanak, de még vonattal, vagy autóval sem elképzelhetetlen egy 3-4 napos kiruccanás, akár az egész családdal - bár akkor az ajándékvásárlást okosan kell szerveznünk.

Nürnberg, a legek vására (november 27. - december 24.)
Ha német karácsonyi vásárokról van szó, első helyen mindenkinek Nürnberg jut eszébe, ami persze nem a véletlen műve. A számos óriási adventi kirakodóvásár közül még mindig az egyik legszebb és egyben legrégibb is a nürnbergi. A több mint 150 faházat felvonultató látványosság az adventet megelőző péntektől szentestéig mintegy kétmillió turistát vonz az amúgy sem kihalt városba. Leghangulatosabb része a gyerekek birodalma, ahol kétszintes körhinta, gőzmozdony vontatta kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság várja a kicsiket. A Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomagot is leadhatunk, hogy aztán gyermekünket maga a Mikulás lepje meg - remélhetőleg nem csak virgáccsal.

Hamburgi tizenegyek (november 23. - december 23.)
Hamburgban se szeri, se száma a karácsonyi vásároknak, szám szerint tizenegyet rendeznek a hanzaváros édes fahéjillatú utcáin és terein. Nehéz a választás - és hát nem is szükséges, hiszen bejárhatjuk akár mindet -, de a legszebb talán a történelmi városháza impozáns díszlete előtti pavilonsor. Minden évben a Roncalli-cirkusz híres igazgatója, Bernhard Paul tervei alapján építik fel. Olyan különlegességek láthatók itt a Paulgyűjteményből, mint egy századfordulós vásároskocsi, egy jugendstil bécsi kávéház vagy egy oldtimerkörhinta a húszas évekből. Csak kapaszkodjunk erősen a forralt boros csészénkbe, mielőtt a meglepetéstől hanyatt esnénk: délután négytől ugyanis kétóránként maga a Mikulás repül el fölöttünk rénszarvasos szánjával.

Stuttgart: mesebirodalom és finn karácsonyi falu (november 25. - december 23.)
A stuttgarti karácsonyi vásárt már 1692-ben is régi hagyományként emlegették, így hát volt ideje a városnak tökéletesre fejleszteni a vásártudományát. A kastély udvarán és a környező utcákban, tereken álló kereken 280 csodásan díszített fabódéban bármire szert tehetünk, ami szem-szájnak ingere. A középkori vásári hangulat és a város grandiózus díszlete azonban még nem lenne elegendő ahhoz, hogy évente majd hárommillió turista zarándokoljon ide. Hogy mégis mi a titok? Olyan különlegességek, mint a mesebirodalom és korcsolyapályája, a gyűjtők körében is méltán népszerű régiségpiac vagy például a finn karácsonyi falu, amely a Kalevala szellemében - sok egyéb portéka mellett - a füstölt lazactól a szarvassonkán át a finn sörig terjedő kulináris élvezetet kínál.

Krampuszokkal Münchenben (november 27. - december 24.)
Aki pedig a sok angyalhaj és Mikulás után valami másra vágyik, annak Münchenben a helye, ahol tizenkét krampusz bolygatja fel a karácsonyi vásárok amúgy meghitt hangulatát. A krampuszfutás ötszáz éves hagyomány újjáélesztése, a busókra hasonlító maszkos krampuszok felvonulása pedig méltán örvend nagy népszerűségnek kicsik és nagyon körében. Természetesen Münchenben is megtaláljuk a karácsonyi vásárok minden hozzávalóját: megcsodálhatjuk a harminc méter magas karácsonyfát, amely 2500 égővel ragyogja be a Marienplatzot; koncerteken élvezhetjük az adventi muzsikát; karácsonyi díszítéssel, valamint forralt borral és süteménnyel ellátott villamossal utazhatunk a belvároson keresztül; sőt megnézhetjük a különlegesen változatos jászolkiállítást is.

-NB-
Forrás: news.nemetorszag.travel

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Advent Itáliában

Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja...

Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

"Táncoló sárkány": tollas dinoszauruszfajt fedeztek fel Kínában

"Táncoló sárkány": tollas dinoszauruszfajt fedeztek fel Kínában

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót

Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott