Három dolog, amit kevesen tudnak a zöldteáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A zöldtea magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti immunrendszerünket, fogyasztása segít megelőzni számos betegséget. Íme a zöldtea három olyan betegséget megelőző hatása, amit kevesen ismernek.

A zöld tea őrzi a friss növény vitamin- és antioxidáns tartalmát. C-, B2-, D-, K-vitaminhoz is hozzájuthatunk a fogyasztásával. Hatására csökken a fáradékonyság, fokozódik a teherbíró-képesség, erősödik a szervezet immunrendszere, írja a Házipatika Magazin internetes oldala. Amennyiben méz és cukor nélkül, ízesítetlen formában fogyasztják, védi fogainkat a fogszuvasodástól. 

Rákellenes hatású
 
Erősíti a szervezet védekező rendszerét, a benne lévő antioxidánsok védenek a szabad gyökök kóros elszaporodása ellen, így a fogyasztása hozzájárulhat egyes daganatos megbetegedések megelőzéséhez illetve a kezeléséhez is. Például a Louisiana Állami Egyetem kutatásai szerint a zöld tea aktív összetevői lelassíthatják a prosztatarák terjedését. A betegeken végzett vértesztek alapján kiderült, hogy a zöld tea polifenoljaiból készült kivonat összességében mintegy 30 százalékkal csökkentette a tumor növekedését a legújabb kutatások szerint. Kínai kutatások arra irányultak, hogy a tea megerősíti más daganatellenes szerek hatását. Újabb kutatások szerint a zöld teában lévő katekinek megvédik a gyulladástól a normál és a daganatos hólyagsejteket, számos húgyhólyagbetegséget meggyógyíthatnak. A Pittsburgi Orvostudományi Egyetem kutatói úgy jutottak erre a felismerésre, hogy a zöld tea két fő katekin összetevőjével kezelték a hólyagsejteket, majd azokat hidrogén-peroxid hatásának tették ki. A pekingi Pharmanex Klinikai Farmakológiai Központ kutatói vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy a két növény kivonata együtt alkalmazva hatékonyabban gátolja a daganatok növekedését és késlelteti a daganatos halálozást az egerekben.

Csökkenti a stroke esélyét

A zöld tea tágítja az ereket, tisztító hatású, serkenti az anyagcserét, segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy negyvenezer ember részvételével, több mint egy évtizedig végzett japán kutatás kimutatta, hogy azok között, akik naponta több csésze zöld teát ittak, jelentősen csökkent a halálozási kockázat - különösen a stroke (agyvérzés) miatti halálozás. Mind a daganatos, mind az érrendszeri betegségek esetében igaz, hogy zöld tea fogyasztása a már kialakult betegségek esetében nem tudja visszafordítani a folyamatot, de lassítja a gyors állapotromlást.