A marihuána legfájóbb mellékhatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban több helyen is használják fájdalomcsillapítóként a marihuánát, ám van egy sajnálatos mellékhatása, mégpedig a feledékenység. Kutatók most kimutatták, hogyan alakul ki az emlékezetkárosító hatás – számolt be róla a Daily Mail.

A marihuána fő hatóanyaga, a THC anélkül befolyásolja a memóriát, hogy direkt hatást fejtene ki az idegsejtekre – mutatták ki egereken végzett vizsgálatukban Giovanni Marsicano a francia INSERM és Xia Zhang, a kanadai Ottawai Egyetem munkatársa.

A THC a gliasejtek (részt vesznek az idegsejtek közötti kapcsolatban) egyik típusára hat – ennek köszönhető a kellemetlen mellékhatásként jelentkező feledékenység. A felfedezés pedig reményt adhat arra, hogy a kannabisz átalakítható olyan gyógyszerré, amely hatékony fájdalomcsillapító ugyan, de nem károsítja a memóriát.

A kutatók nem azt akarták kideríteni, hogyan alakul ki a marihuána emlékezetre gyakorolt mellékhatása, azt akarták megtudni, miért vannak jelen az asztrocitákon (az agy úgynevezett csillagsejtjei) olyan receptorok, amelyek a THC-ra, illetve az agy által termelt endokabinnanoidokra (a marihuánához hasonló molekula) is reagálnak – az 1-es típusú kannabinoid receptorok (CB1R) nagy számban találhatók az agyban. A kutatók azt is szeretnék kideríteni, hogyan hatnak az endogén endokannabinoidok az asztrogliára és más sejtekre. Az endokannabinoid rendszernek amúgy sokféle funkciója van, befolyásolja például az étvágyat, a kedélyállapotot, de az emlékezetet is.

A kannabisz szinte mindenhol illegális drogként van számontartva, ez alól csak az USA néhány tagállama jelenti a kivételt, ahol gyógyászati célokra is bevetik, mivel kiváló görcsoldó, fájdalomcsillapító. Pedig korábban több tanulmány is igazolta, hogy a dohányzás jóval károsabb a tüdőre, mint a marihuána. Azonban a gyakori fűhasználat szorongást, bipoláris zavart és skizofréniát is okozhat.