Kincs az, ami másnak szemét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öko és dizájn - ez a két szó jellemzi a Gondold új-ra! kampányt, amelynek megnyitóján egy különleges divatshow-n profi modellek és hírességek bújtak recycling ruhákba.

Anyagok, amelyeket mások már szemétnek látnak, elhasznált molinók, régi textilek kaptak új értelmet a megújult parkolóházzal és metrószinttel rendelkező Duna Plaza belső terein. A Gondold új-ra! kampány keretében dizájnerek: Kozáry Enikő, Nyirán Márton, a Designologist, és a Medence Csoport, leheltek új életet kidobásra ítélt tárgyakba, ezzel bebizonyítva, hogy raklapok, törött létrák, műanyag flakonok is a lakások díszeivé válhatnak egyetlen merész gondolattal. A bevásárlóközpont a fenntartható fejlődés híveként november végéig ad otthont az installációknak.

A kiállítás divatshow-val kezdődött, amit az Eco-Design Team két divattervezője, Reök Cecília és Varga Tímea álmodott meg, és a legkülönfélébb anyagokból varrt extravagáns és hétköznapi ruhákat a bemutatóra. Schell Judit, Tóth Gabi, Jakabos Zsuzsa, Karsai Zita, Bálizs Anett, Verrasztó Evelyn és Csonka András nemcsak a kifutó miatt vállalta a modellszerepet, hanem a program jótékony küldetése okán is.

„Úgy építettük fel a show-t, hogy először extrém darabokkal amolyan öko-demonstrációt tartottunk. Ott a látvány számított, kukászacskókból, molinókból, bicikligumiból dolgoztunk a legkülönfélébb technikákkal. Aztán egyre közeledtünk a hordhatóság, a hétköznapibb viseletek, a kényelmesebb anyagok felé. Volt olyan szett, amire például azt mondták, hogy bármelyik márka őszi kollekciójában megállná a helyét, pedig hulladékanyagból és kávészsákból készült”- mondta Reök Cecília.

A tervező figyelt arra is, hogy egy-egy ruhán többfajta anyag és kor köszönjön vissza. „Az egyik szett anyagát például az a terítő adta, amit még a dédnagymamám készített, a fülbevaló pedig szintén tőle származik, de eredetileg horgolt poháralátét volt. A százéves csipke egy kiselejtezett bicikliküllővel új értelmet kapott. Az egyik nagy kedvencem még az egyébként építési hulladéknak számító vörösrézből készült ruha, hiszen maga az anyag tele van vitalitással és energiával, ugyanis nemcsak újrahasznosított, de egészségvédő és fájdalomcsillapító hatású is” - tette hozzá a tervező.

A Gondold új-ra! kiállítási tárgyai november végéig megvásárolhatók, a szervezők a befolyt összeget a Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványának szánják.

További információk: [email protected]