Újravágták az Éden Hotelt az erőszakos jelenet miatt

Újravágták az Éden Hotelt az erőszakos jelenet miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TV2 újravágta az Éden Hotel hétfői adását, a pénteken levetített, nagy port kavaró szexuális inzultus után. Megkérdeztük a csatornát, hogy miért vették ki a hétfői adásból azt a jelenetet, amiben Nóri sírva meséli néhány játékostársainak, hogy mi történt az éjszaka folyamán. Itt a válasz.

A pénteki Éden Hotel a szexuális inzultus után azzal fejeződött be, hogy beharangozták a hétfői adást. Az első képkockákból kiderült, hogy Nóri több játékostársának sírva mesél a történtekről. A hétvégén a hazai sajtó hangos volt attól a vitától, hogy szexuális erőszak történt-e a műsorban, illetve, hogy a csatorna miért nem vonta felelősségre Gábort, aki szexre akarta kényszeríteni párját. Először a TV2 hárított és azt mondta, nem történt zaklatás, csupán csábítás. Ez még nagyobb felháborodást szított, így hétfő kora délután közleményt adott ki a TV2, melyben a csatorna elismerte, hogy hibázott, és azt ígérte, belső vizsgálatot indít az ügyben.

Az esti adásban a nézők azonban meglepődve konstatálták, hogy a péntek esti beharangozóhoz képest nem játszották le azt a jelenetet, amikor Nóri mesél a történtekről, azt viszont benne hagyták, amikor vacsora közben a nemi erőszakról beszélnek, és kérdőre vonják Nórit. A hvg.hu megkérdezte a csatorna illetékeseit, hogy milyen elgondolás alapján döntöttek így. Ezt a választ kaptuk:

Elismerjük, hogy a pénteken adásba került képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott, a szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével  a csatorna hibát követett el. Ezért indítottunk belső vizsgálatot, és azonnali hatállyal megváltoztattuk a szerkesztési elveket: több olyan részt is kivágtunk a hétfői adásból, amely az eseményre utal vissza, ilyen például az a rész, melyben Nóri beszél a történtekről. Egyetlen olyan jelenet maradt adásban, amelyben szó esik Nóri és Gábor között lezajlottakról, ez is csak azért maradhatott képernyőn, mert más szereplőkkel kapcsolatosan, az elkövetkező adásokra vonatkozó fontos dramaturgiai szálat indít el. E nélkül a nézők nem értenék az Éden Hotel további alakulását.

Sajnos ezzel a szerkesztési elvvel még inkább elharapódzhat az ügy. A legfőbb problémát a téma szakértői abban látják ugyanis, hogy Nóri visszakozott, és nem merte felvállalni, hogy erőszakoskodott vele Gábor. Az új vágás alapján még inkább bagatellizálják az ügyet, a vacsora közbeni vita pedig pontosan azt a szcenáriót követi, ami miatt a nők félnek elmondani, és feljelentést tenni, ha akaratuk ellenére szexre kényszerítik őket (vagy ezt megkísérlik). Azért is visszakoznak, mert attól tartanak, őket fogják hibáztatni.

Mariann a vacsora során például Nóri ellen fordítja kijelentéseit, és azzal támadja, hogy be akarta csak mártani Gábort, azért beszélt nemi erőszakról.

"Az erőszak nem a pofonnál kezdődik" – Olvassa el szakértőink véleményét az Éden Hotelben történt inzultusról.

Kérdés, hogy mire jut a TV2 a belső vizsgálat során, és tudják-e szankcionálni például Gábor tettét? Hiába is próbálnának eljárni a szabályaik szerint, a műsort hónapokkal ezelőtt forgatták, ezért a férfi kirúgása a műsorból nem leheteséges. Közben két médiahatóság is megkezdte vizsgálatát, a Super TV2 ugyanis a brit joghatóság égisze alá tartozik, de mindkét csatornán lejátszották az ominózus jelenetet.

A nőszervezetek közleményükben követelik, hogy a TV2 kérjen bocsánatot Nóritól, és ne szerepeltesse többet a férfit.

Tiltakoznak a nőszervezetek

A 23 női civil szervezetből álló Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a Patent, a NANE és a Nőkért Egyesület tiltakozik a TV2 valóságshowjában történtek és az első cinikus reakciója miatt. Felszólítjuk a televíziót, hogy ne adja adásba az erőszakoskodó férfit, vonja felelősségre szerkesztőit, és több alkalommal nagy nézettségű adásban foglalkozzon a nők elleni erőszak témájával az aláíró szervezetek érdemi bevonásával.

Az TV2 valóságshowjának, az Éden Hotelnek április 25-i adásában a Gábor nevű játékos szexuálisan bántalmazta Nórát. A jelenetben Gábor lefogja a lányt, szétfeszíti a combjait és hozzádörgöli nemiszervét. Nóra próbál ellenállni, de Gábor visszaél erőfölényével. A lány folyamatosan kéri, hogy hagyja abba a zaklatást, de hiába, a férfi fél órán keresztül folytatta a szexuális cselekményeket a lány akarata ellenére.

A TV2 nem avatkozott be az erőszak kísérletbe, hiába a folyamatos kamerás megfigyelés. Hiába állítják, hogy kizárást eredményez az erőszakos magatartás, ha a műsor működtetői nem ismerik fel az erőszakot.

A műsor megvágásakor sem gondolta senki a TV2-nél, hogy ezt a jelenetet ki kellene vágni az adásból. Hány ember nézte végig a felvételt a TV2-nél úgy, hogy meg sem fordult a fejében, hogy ami a jelenetben történik, az felveti a bűncselekmény gyanúját és morálisan vállalhatatlan?

A nőszervezetek számára elfogadhatatlan és cinikus a csatorna első reakciója, hogy ami a műsorban történt, az csupán "csábítási kísérlet".

Ugyanakkor üdvözöljük, hogy a csatorna egy nappal később már beismerte, hogy hibázott, és belső eljárást indít az ügyben. Ez azonban nem elég.

Követeljük, hogy kérjenek bocsánatot, külön az érintettől, Nórától is, és ne adják többé adásba az erőszakoskodó szereplőt!

Felszólítjuk a TV2-t, hogy számoljanak be a nyilvánosságnak arról, hogyan tervezik a jövőben elkerülni a hasonló eseteket, illetve hogyan gondoskodnak a jövőben a szakmai felkészültségről. Mindebben az aláíró szakmai szervezetek felajánlják segítségüket.

A nagy nézettségű műsoroknak óriási hatásuk van a társadalom szemléletmódjára, arra, mit tartanak az emberek elfogadhatónak. Látszik, hogy Magyarországon a nők elleni erőszaknak még akkor sincs semmiféle következménye, ha arról videó készül. Így válik természetessé, elfogadottá a nők elleni szexuális erőszak. Az erőszak tabusítása, bagatellizálása, „csábítási kísérletként” való értelmezése miatt nők ezrei hallgatják el az őket ért traumákat. Ez járul hozzá ahhoz a káros társadalmi normához, ami azt várja el a nőktől, hogy csendben tűrjék a férfiak visszaélését, ne tegyenek feljelentést a hasonló ügyekben.

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek)

NANE

Nőkért Egyesület

PATENT