szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ)...

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) kétórás országos figyelmeztető sztrájkot tartott szerdán 6 és 8 óra között 38 mellékvonal tervezett bezárása elleni tiltakozásul.

A szakszervezetek a munkabeszüntetéstől azt várják, hogy a kormány vonja vissza a 38 mellékvonal bezárására vonatkozó elképzeléseit, és kezdődjenek érdemi tárgyalások az érintettek között a témában.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szerint a munkabeszüntetés szervezői tévesen és indokolatlanul hivatkoznak vélelmezett vonalmegszüntetési döntésekre. A jövő évi menetrend kialakítása még nem zárult le, és nem születhetett döntés a 38 mellékvonalról.

A GKM közölte: nem engedhet olyan követeléseknek, amelyek a közpénzek hatékony felhasználása, a pazarlást felszámoló, utasbarát menetrend kialakítása érdekében felvetett javaslatának újragondolását nem szakmai érvek mentén, hanem téves információkra
alapozva kezdeményezik.

A sztrájkot követően Mózes Tibor, a VDSZSZ vezető ügyvivője  sikeresnek értékelte a munkabeszüntetést, mint mondta, a vasutas munkavállalók jelentős többsége részt vett a munkabeszüntetésben.

Simon Dezső, a VSZ úgy fogalmazott: a beérkezett információk alapján nagy arányú volt a sztrájk támogatottsága, a vonatok döntő többsége állt.

A MÁV tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés ideje alatt több helyen is közlekedtek a személyszállító vonatok, a vasutasok egy része felvette a munkát. A teherszállító vonatok nem közlekedtek.

Az MTI helyi tudósítóinak jelentései szerint az utasok többnyire türelmesen viselték a forgalmi fennakadásokat. A vasútállomások többségén alig akadtak várakozó utasok, az emberek többsége ugyanis tudott a sztrájkról. Sokan megértéssel nyilatkoztak az akció céljáról, de úgy gondolták, hogy a tiltakozás e formája alkalmasabb az utasok bosszantására, mint a cél elérésére.

Több érintett településen - Fehérgyarmaton, Körmenden, Vésztőn - a sztrájkkal egyidőben demonstrációt tartottak a vasútvonalak tervezett bezárása ellen.

A MÁV közlése szerint a munkabeszüntetés után - napközben - még késésekre, járatkimaradásokra kell számítani. A vasúti közlekedés az esti, de inkább a csütörtök hajnali órákra normalizálódhat teljesen.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!