A legokosabb amerikai nő - fotógaléria

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tényleg olyan csúnya Hillary Clinton, mint amilyen okos? Vagy ezt csak a republikánusok mondják? Politikusok öltözködéséről szóló sorozatunk új epizódjában az ex-first lady, leendő elnökjelölt ruházkodásáról elmélkedünk.

© AP
Hillary Clinton a médiafigyelemben töltött évtizedek alatt sokat változott. Kormányzófeleségként és jogászként talán még nem mondott volna igent az iraki háborúra, ahogy azt szenátorként tette, s nyilván first ladyként sokkal gálánsabb volt a szociális kiadásokkal, mint elnökjelöltként lesz.

Politikai elvei, programja mellett azonban külseje is állandó beszédtéma volt már a kezdetektől fogva. A legutóbbi a New York-i választási kampányban republikánus ellenfele, John Spencer, ha nem is nevezte csúnyának, mindenesetre negatívan nyilatkozott Clintonné külsejéről és férje ízléséről. Mi több, plasztikai beavatkozásokkal is megvádolta, mondván, fiatalon egészen másképp nézett ki. Az általános felhördülés hatására Spencer hiába próbálta tagadni szavait, egyre jobban belezavarodott a témába és valószínűleg csak magának ártott. A közvélemény nagy része Hillary mellé állt, aki ügyesen kezelte a helyzetet.

© AP
Tagadhatatlan, hogy Hillary öltözködése, stílusa rengeteget változott az évek során, mégpedig pozitív irányba. Hillary Rodham, ahogy valójában hívják, és ahogy évekig használta a nevét, sokáig hitt abban, hogy az ész elég az érvényesüléshez, és öltözködéssel, sminkkel, fodrásszal nem muszáj vesztegetnie az idejét. Aztán megkérték, hogy férje politikai karrierje érdekében vegye fel a Clinton nevet is, onnantól kezdve megpróbált külsejével is megfelelni az elvárásoknak. De sokáig, nagyon sokáig kereste az utat.

First ladysége alatt rengeteget kritizálták, amiért szinte félévente frizurát változtatott, és ez abban az országban, ahol a politikusfeleségek általában a diplomaosztótól kezdve szinte ugyanúgy néznek ki halálukig, ez tényleg meglepő lehetett. Az internet korai éveiben sokan külön weboldalt szenteltek Clintonné hajának.

Öltözködésében is többször próbálkozott új dolgokkal, míg végül saját politikai karrierje érdekében be nem adta derekát a divatnak. Frizurája évek óta stabil. Smink nélkül nem látni, talán csak azt tudnánk szemére vetni, vagy inkább a stylistjának, hogy túlságosan magasra szedték a szemöldökét.

© AP
Stílusa mostanra teljesen letisztult, Hillary is előnyben részesíti a szinte egyenruhaként működő nadrágkosztümöket, ahogy a dolgozó nők nagy része és számos politikus nő társa teszi, például Condollezza Rice vagy Nancy Pelosi. Ez a fajta ruházkodás ugyan nem sok teret biztosít az egyéniségnek, legfeljebb a színekkel, sálakkal, kiegészítőkkel lehet érdekesebbé tenni, viszont biztonságos alapot jelent az elnökjelöltséghez és bizalmat kelt a választókban. De még az egyenkosztümöket is árgus szemekkel figyeli a sajtó. Van, aki túl konzervatívnak tartja Hillary Clinton megjelenését, és az is előfordult, hogy egy nemzeti ünnepen azért kritizálták , amiért csak a rúzsa volt piros, az amerikai zászló színeiből nem viselt mást magán.

Az elnökjelöltségért történő indulását bejelentő videoüzenetben, amely internetes oldalán jelent meg, Hillary Clinton külseje, stílusa (és az operatőr munkája) már hibátlan. Politikai programjának megítélése pedig egyéni ízlés kérdése.

Kádár Mónika