Egy angol pár sétálni indult a dubaji tengerparton, és a naplemente alatt több moszlim szeme láttára kapta el őket a hév. Egy másik pár Rómában mise közben borult egymásra, nem másutt, mint a gyóntatószékben. Hódít az extrém publikus szex. Hóbort, magamutogatás, ösztönkitörés vagy valami más?

Mindenkinek „van olyan ismerőse”, aki közösült már közterületen. A legnépszerűbb helyek közé a kórház, a lift és a főnök irodája tartozik, meg persze a repülőgépek vécéje, ahol a szexet szinte már sportszerűen űzik. Ma már internetoldalak, chatszobák százai élnek a témából, és a bizarrabbnál bizarrabb kalandoknak se vége, se hossza. (A legtöbbjük persze ellenőrizhetetlen, kitaláció.) A közterületen való üzekedés nemhogy egyre többször fordul elő, de egyre „népszerűbb”. Ám nem veszélytelen. A fent említett dubaji eset tévelygői például akár hat év börtönt is kaphatnak, amiért megszegték az Arab Emirátusok szigorú erkölcsi szabályait.

Egy 2006-os, nyolcvanezer embert érintő közvélemény-kutatás szerint az emberek 22 százalékának volt már kalandja közterületen. Na, de mi az – az orgazmuson kívül –, ami az embereket arra készteti, hogy kockáztassanak ciki helyzeteket, kínos szituációkat, esetleg börtönbüntetést is? Vajon az egész csupán a hormonokról és az exhibicionizmusról szól, vagy valami más is közrejátszik?

„A köztéri szex a szabályok megszegéséről szól, amolyan rebellió. A veszély emeli a szituáció értékét” – mondja Joy Davidson pszichológus a Seattle Post-Intelligencer című amerikai napilapnak. Davidson a szerzője a Fearless Sex: A Babe’s Guide to Overcoming Your Romantic Obsessions and Getting the Sex Life You Deserve (Félelem nélküli szex: segítség, hogy felülkerekedjünk romantikus mániánkon, és megkapjuk azt a szexuális életet, amit megérdemlünk) című könyvnek, amely egy egész fejezetet szentel a nyilvános szexnek.

Davidson szerint a szexuális szituáció mindenkinek csökkenti a realitásérzékét, főleg, ha szerelem is társul hozzá, ám ennek ellenére senki nem áll neki egy aktusnak anélkül, hogy tudatában lenne, bármikor rajtakaphatják. És itt a gyenge pont, mert ekkor jönnek a komplikációk. Hiszen amíg a fiatalabb rajtakapottak megússzák egy esetleges ejnye-bejnyével, netán a legrosszabb esetben a pasik erről sztoriznak a következő ivászaton, addig egy középkorú pár komoly egzisztenciális zuhanást kockáztat. Egy ilyen kaland miatt munkahelyek veszhetnek el, biztos társadalmi pozíciók válhatnak köddé. Arról nem is beszélve, hogy a korosodáshoz tartozó sztereotípiákból és előítéletekből adódóan, ami természetes az elkövetőknek, azt taszítónak találhatja egy kívülálló.

Nem árt az óvatosság. Az első szabály, hogy ne tartsuk fel a vécé előtt várakozók sorát, hiszen nem egy illetőnek sokkal fundamentálisabb dolga akad a vécékagylóval, mint a szex. A vallási helyeket és a szexualitást is tartsuk tejesen külön dobozban, és gondoljuk meg kétszer, mielőtt a rendőrséget hívjuk egy vadul közösülő párocska láttán.

Davidson szerint a rendőrségre telefonálni azért, mert egy pár a nyilvános vécében közösül, merőben buta dolog. Sőt, szerinte túlzottan moralizáló felhangja van, hiszen amit cselekednek, nem helyénvaló, de az sokkal rosszabb, ha emiatt feltartjuk a rendőrséget, amelynek enélkül is akad munkája elég.

KOB

MTI Plázs

Megduplázódtak a szexuális úton terjedő fertőzések

Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertőzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítő szerek tehetők részben felelőssé a tendenciáért.

MTI Shake

Gyereket szült a transzszexuális férfi

Kislánynak adott életet egy amerikai transzszexuális férfi, aki nőnek született, de később részlegesen férfivá operáltatta át magát – jelentette az ABC amerikai televízió.

hvg.hu Karrier

„Fantáziál-e extrém szexről?”

Az állásinterjúk szerves része a pszichológiai teszt, amely arra hivatott, hogy kiszűrje a tökéletes vagy legalább a legjobb alkalmazottat a vállalatok által meghirdetett pozíciókra. Mi történik, ha nem a megfelelő jelölt akad horogra? Lehet-e manipulálni a teszteket? Mi derül ki személyiségünkről és valójában mennyit nyom a latban az eredmény? Szakértőket és álláskeresőket kérdeztünk.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Szex- és pornófüggőség: hogyan uraljuk vágyainkat?

Kölcsönös intimitás, biztonságérzet vagy félelem és kizsákmányolás? Hol a határ az egészséges és az addiktív szex között? Mit tegyünk, ha a szexuális függőség életünk meghatározó része lett? Szexuálpszichológust, klinikai pszichológust és addiktológust faggattunk.

hvg.hu Plázs

237 ok a szexre: ki, miért csinálja?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

Vélemény

Kiugrásom története: egy homoszexuális pap vallomása

Az Atya majd egy évtizedig szerzetes papként élt vidéken. Miután ráébredt másságára, hivatását feladta és szociális munkásként helyezkedett el egy hajléktalanokat segítő intézményben. Ma már homoszexualitását vállalva viszi tovább a szolgálatot, amit pappá szentelésekor fogadott, igaz, nem az egyház berkein belül. A hvg.hu-nak csak névtelensége megőrzése mellett volt hajlandó interjút adni.

hvg.hu Itthon

Ágybavizelés és homoszexualitás

Különösebb következmények nélkül foghat szalonképtelen „buzizásba” bárki a közrádióban. Az akadémikus Vida Gábor melegekre vonatkozó kitételeit a Magyar Tudományos Akadémia nem kívánta helyretenni.

Medipress Plázs

Ifjúságkutatás: kevesebb szex és drog

Az amerikai tinédzserek kevesebbet szeretkeznek, kevesebbet drogoznak és kevesebbet dohányoznak, mint azok, akik az 1990-es években nőttek fel – áll az amerikai betegségfelügyeleti és megelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerdán közétett tanulmányában.

Shake

Paloták és szexbárok Bangkokban - egy bennfentes mesél

Fejős Éva, a Bangkok, tranzit című regény írója szerint Thaiföld fővárosa az első találkozáskor távolságot tart a turistától, mint egy beképzelt, titokzatos nő, aki azért meghódítható. Az írónő most a Travelline-nak mesélte el, milyen is a világ másik vége magyar szemmel.

MTI Plázs

Biztonságos szex irányított spermákkal

A szexuális aktust gyakran követő, nem kívánt terhesség elkerülésére ősidők óta léteznek százszázalékos biztonságot nem szavatoló módszerek. A legújabb kutatások a férfiak nemzőképességének időszakos, nem végleges, de teljesen biztonságos megszüntetésére irányulnak.

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Ne essen kétségbe, ha dudorokat lát a telefon kijelzőjén – üzeni a Motorola

Ne essen kétségbe, ha dudorokat lát a telefon kijelzőjén – üzeni a Motorola

22 világörökségi helyszín, amit Trump bombázni akart

22 világörökségi helyszín, amit Trump bombázni akart

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke

Lemondott és a pártból is kilépett a Momentum győri elnöke

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?