szerző:
Lukács Andrea

Hány szobrot döntöttek le, és mennyit állítottak az elmúlt húsz évben? Ha Budapest egészségügyi intézményei a főváros artériáit alkotnák, vajon mekkora lenne a trombózis veszélye? Illetve, ha a metróhálózatot egy mászófalra helyezzük, feljuthat-e a merész falmászó a csúcsra? Szubjektív Budapest Tér-képek kiállítás nyílik október 20-án a Centrális Galériában.

A rendszerváltás után 33 emlékművet likvidáltak, 9-et átalakítottak, 11 leromboltat visszaállítottak és 115-öt avattak, ez derül ki Keszegh Balázs és Székely Júlia: PEXESO.BP interaktív installációjából, melyen a játékos kedvűek próbára tehetik majd a memóriájukat. Liszka Tamás és Bart Dániel hangtérképe pedig egy olyan digitális asztalon fogja bemutatni Budapestet zajain keresztül, melyhez a Microsoft egy 14 ezer dolláros surface-t biztosított a Szubjektív Budapest Tér-képek című kiállításhoz, mely október 20-ától tekinthető meg a Centrális Galériában.

 

A tárlat alapgondolata Seres Szilvia fejéből pattant ki, aki kurátorként egy pályázatot indított, hogy inspirálja a képzőművészeket, térképészeket és történészeket: mutassák meg Budapest arcát az elmúlt két évtized változásain keresztül valamilyen térkép formájában, természetesen a kartotéka hagyományos értelmezését kitágítva, a digitális világ kihívásait figyelembe véve.

A 42 pályázóból a szakmai zsűri, melynek Gyáni Gábor és Török András is tagja volt, tizenkettőt válogattak be, majd a terveiket az OSA Archívum és az NKA finanszírozásának segítségével valósították meg. Így jöttek létre az installációk, melyek minden érzékszervre hatnak, ugyanúgy, ahogy a folyamatosan változó fővárost is látja, hallja, szagolja az érzékeny városlakó.

©

Bekerült például Nagy Kristóf is a legjobb tizenkettő közé, aki fiatal művészettörténészként az utcaneveket kezdte el vizsgálni, és a térképen helyettesítette a címeket a névadóktól vett idézetekkel.

Vénák, erek
©
Egy másikuk, Matyus Dóra végigpásztázta a főváros egészségügyi intézményeit és elhelyezte őket egy grafikában, mely Budapest vérkeringését jeleníti meg. Lesznek hagyományos térképalapú művek is, de egy hatalmas szőttes is készül, mely a városhálózatot iparművészeti eszközökkel mutatja be. Egy mászófalra aplikált művön pedig a metróállomások szolgálnak kapaszkodóként.

A földalatti a föld felett.
©
Szubjektív Budapest Tér-Képek kiállítás. Centrális Galéria. 2010. október 20. - december 2.

 

 

 

 

 

 

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Mikor veszítsük el a szüzességünket?