szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Változatosságukban, kulturális és funkcionális sokféleségükben is figyelmet érdemelnek az újabb világörökségi emlékek:...

Változatosságukban, kulturális és funkcionális sokféleségükben is figyelmet érdemelnek az újabb világörökségi emlékek: vannak köztük történelem előtti sziklarajzok Spanyolországban, építészeti együttesek (pl. püspökváros Franciaországban, császári fellegvár Vietnamban), csatorna- és vízgazdálkodási rendszerek Hollandiában és Németországban, egy majdnem 300 éves obszervatórium Indiában, de felvételre kerültek ausztráliai fegyenctelepek és nukleáris tesztterület is a Marshall-szigeteken. A helyszínek megoszlanak a kontinensek között, vannak tőlünk nagyon távol esők, de nagyon közeliek is a szomszédos országokban. A 29 kulturális és természeti nevezetesség közül először az európai helyszíneket mutatjuk be.

Két határos ország, Ausztria és Románia látnivalóit is védelemre érdemesek minősítette az UNESCO. Stájerország központja, Graz a magyar turisták által is kedvelt, könnyen elérhető úti célpont. Történelmi városközpontja 1999-től lett a világörökség része, mostantól ez kiterjed a tőle pár kilométerre található Eggenberg-kastélyra is. A háromemeletes, késő-reneszánsz és korai barokk stílusú kastélyt a 17. században építtette Hans Ulrich von Eggenberg birodalmi herceg Giovanni Pietro de Pomis tervei alapján. Fényűzően berendezett belső termeit falfreskók díszítik, régészeti, érem- és képgyűjteménnyel rendelkezik. A palota pompáját harmonikusan egészítik ki a hozzá tartozó történelmi kertek.


A romániai Észak-Moldva templomai néven hét ortodox templom került 1993-ban a világörökség kulturális helyszínei közé. Az 1487-1532 között épült egyházi emlékhelyek köre 2010-től még egy védelem alá került helyszínnel egészült ki, a suceviţai kolostor Feltámadás-templomával. A kolostor építésének munkálatai 1582-ben kezdődtek, s három évtizedig tartottak. A szerzetesi szigort sugalló építmény szögletes formáit oldják fel a Feltámadás-templom külső és belső freskói. A kutatások szerint Ion és Sofronie mesterek keze munkáját dicsérő falképek kompozíciós rendszerében a bizánci gyökerű, ortodox szerzetesi műveltség és a népi képzelet gondolatvilága találkozik. A templom a 16. században kiteljesedő moldvai egyházi építészet és festészet egyik utolsó nagy alkotása.


Már látványként is lenyűgöző Albi püspökvárosa Dél-Franciaországban.  A 13. századi óváros gótikus Szent Cecília katedrálisa méreteivel uralja a látképet. A katedrális mellett található a hatalmas püspöki palota, körülötte pedig a középkori eredetű lakónegyedek. Mindez úgy maradt az utókorra, hogy az azóta eltelt évszázadok során szinte érintetlen maradt, megőrizte eredeti formáját. Érdekességként említhető, hogy a katedrálist eredetileg erődítménynek szánták, s mintegy 200 évig épült, ma pedig a világ egyik legnagyobb kőépületeként tartják számon, 78 méteres tornyával együtt.


Egészen más jellegű világörökségi helyszínek az amszterdami csatorna- és a Felső-Harz-vidéki vízgazdálkodási rendszerek. A holland aranykor, az emberi alkotószellem remekműve a 17. századi amszterdami csatornarendszer a Singelgrachton belül. Egységes városrészt foglal magában az ívekben kiépített csatornák között, jellegzetes nyeregtetős műemlékházakkal. Igazi ipari örökség a németországi Rammelsbergi bánya, és a gazdagságát a bányának köszönhető Goslar történelmi óvárosa a Harz-hegység északi részén. Az 1992 óta már világörökségi helyszínné nyilvánított bányaváros mintegy 1800 favázas házzal rendelkezik. A bánya mintegy 800 éves vízgazdálkodási rendszerét – mesterséges tavakat, csatornákat, alagutakat, földalatti vezetékeket – ciszteri szerzetesek kezdték kialakítani. Mostantól ez az ipari emlék is az UNESCO oltalma alá került. Hasonló kiváltságot élvez 1980 óta a faépületeiről nevezetes norvégiai Røros bányaváros, illetve 2010-től a rézbányászat központjának környezete is.


Az eddig felsorolt európai világörökségi helyszínek közül minden bizonnyal a legrégebbiek a portugáliai Côa-völgy és a spanyolországi Siega Verde területének őskori sziklarajzai és faragásai. Mindkét országban folyók völgyében a partfal szikláin, több kilométeren át sok száz paleolit kori kőrajzolat, véset található, főként állatábrázolással (őstulkok, lovak, kőszáli kecskék, stb.), de előfordulnak köztük geometrikus ábrák is. A világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként emlegetett Cøa-völgyi kőrajzok 1998 óta védett 17 km-es szakaszát terjesztették most ki a spanyol Siega Verdére.  


Végül, de nem utolsósorban érdemes megjegyezni azoknak a csodálatos természeti képződményeknek a nevét, amelyekkel bővült a világörökség: a Réunion vulkáni kúpjai, völgyei és sziklafalai Franciaország tengeren túli megyéjében, a Monte San Giorgio – Szent György hegy – Olaszország és Svájc területén, valamint a bulgáriai Pirin Nemzeti Park.


Azoknak, akik bővebben is szeretnének megismerkedni az UNESCO Világörökség kulturális és természeti helyszíneivel (összesen 911 van belőle), ezúttal ajánljuk figyelmébe a Partvonal Könyvkiadó színes fotókkal és térképekkel gazdagon illusztrált Világörökség című könyvét.
Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból

Nem túl fényes jövő vár 2050-re Magyarországra ökológiai szempontból

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén