szerző:
Baló György
Tetszett a cikk?

A meccs két lehetséges főszereplője Andrij Sevcsenko és Wayne Rooney. Sevcsenko 36 évesen két gólt fejelt a svédeknek, ennek köszönhető, hogy Ukrajna akár tovább is juthat. Rooney ezen az Eb-n eltiltás miatt nem játszhatott. Sokan a legjobb angol futballistának tartják.

Hírgyártástan haladóknak. Miután az angol média kellőképpen megünnepelte a svédek elleni (némileg szerencsés) pénteki győzelmet, valahogyan fokozni kellett a közönség érdeklődését, mert egy teljes hétvége és két további nap telik el az Ukrajna elleni keddi meccsig.

A megoldás: Wayne Rooney, a két meccsre eltiltott, de Ukrajna ellen végre pályára lépő kedvenc mondjon valamit. Mond is. Szívén viselve a média hírgondjait, ki- és bejelenti, hogy Anglia akár meg is nyerheti ezt az Eb-t. Ez jelentős állítás, mivel az Eb-t bármely még álló csapat megnyerheti. Na de ha Wayne Rooney mondja...

©

Az  Eb-győzelem felé vezető angol úton az első akadály Ukrajna. Az ukránoknak győzniük kell, az angoloknak a döntetlen is elég. (Ha továbbjutnak, jöhet Spanyolország vagy Olaszország...)

De ha a lengyelek után a másik házigazda, Ukrajna is kiesik, a két országban összesen majdnem 90 millióan kényszerülnek másik csapatot keresni maguknak, vagy -  elfelejteni az Eb-t. Igaz, ha az angolok továbbjutnak, szurkolók ezrei indulhatnak a brit szigetekről kelet felé.

Eddig kevés angol érkezett az Eb-re. Tartanak az ukrajnai helyszínektől, leginkább a keddi meccstől. A brit média – részben talán túlzóan - hónapok óta riogatja közönségét  az ukrán szurkolók imitt-amott tapasztalható rasszista megnyilvánulásaival. Az angol válogatott több fekete játékosának családja ennek hatására közölte, hogy nem utazik Ukrajnába.

Tény, hogy az eddigi incidensekben nem ukrán szurkolók szerepeltek.

De tény az is, hogy az angol szövetség (FA) nagyon komolyan veszi a futballrasszizmus elleni harcot. A most véget ért idény részben erről szólt. Egy megjegyzés miatt 8 meccsre tiltották el Luis Suarezt (Liverpool), a válogatott kapitányát, John Terryt leváltották és bíróság várja őt az Eb után – ugyancsak egy megjegyzés miatt.

A  meccs két lehetséges főszereplője. Andrij Sevcsenko. 36 évesen két gólt fejelt a svédeknek, ennek köszönhető, hogy Ukrajna akár tovább is juthat.

©

...A Dinamo Kijevtől vette meg a Milan. A klub egyik nagy korszakában a kétezres évek elején 296 meccsen 175 gólt szerzett, többszörös olasz bajnok, gólkirály, BL-győztes, aranylabdás. Nagy futballélményeket köszönhetünk neki. Kár, hogy utóbb Abramovics, a londoni Chelsea orosz tulajdonosa a fejébe vette, hogy megszerzi őt és ezt a vágyát egy számmal (majdnem 45 millió euró) is ki tudta fejezni, amelyet egy Milan javára szóló csekkre írt. Sevcsenko Londonba költözött. A Chelsea-be alig-alig fért be. 51 meccsen 14 gól. Később kölcsönadták – a Milannak. Hiába. Aláírt a Dinamo Kijevnek és hazament. Ha Ukrajna nem jut tovább, a válogatottban magányos Sevcsenko alighanem Anglia ellen játssza utolsó mérkőzését.  

©

Wayne Rooney. 27 éves, 74-szeres válogatott, 28 gól. Kétszer is az év játékosa volt Angliában. Többszörös bajnok, BL-győztes. Sokan a legjobb angol futballistának tartják. (Nem tartozok közéjük.) A válogatottban sikertelenséget sikertelenségre halmoz. 17 éves korában lett először válogatott. A 2004-es Eb-n ő megsérült, az angolok kiestek. A 2006-os vb-n a portugálok ellen kiállították, az angolok kiestek. A 2006-os Eb-re ki sem jutottak. A 2010-es vb-n ugyan nem állították ki, de az angolok kiestek és Rooney egy megjegyzéssel még külön is földühítette a szurkolókat. Ezen az Eb-n a két első meccsen eltiltás miatt nem játszhatott. (Válogatott pályafutása némileg hasonlít David Beckhamére.) Ami most mellette szólhat: klubtársa, Danny Welbeck, aki azt a bámulatos gólt sarkallta a svédek ellen. Ők ketten 33 gólt termeltek a Manchester Unitednek.

Sevcsenko vs Rooney. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?