Erősen vitatható bírói döntésnek köszönheti a győzelmet a Seahawks - videó

Erősen vitatható bírói döntésnek köszönheti a győzelmet a Seahawks - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az NFL hétfő esti rangadóján a Seattle Seahawks a Green Bay Packerst fogadta, amelynek végjátéka igen izgalmas befejezést eredményezett. A vendégek szurkolói számára egyértelmű volt, hogy nyert a csapatuk, viszont a pótbírók egy erősen vitatható ítéletet hoztak döntő szituációban, aminek köszönhetően a hazaiak 14-12-re nyertek.

A hétfő esti rangadókon (Monday Night Football) általában öldöklő küzdelem szokott lenni a két csapat között. Erre lehetett számítani tegnap éjszaka is, hiszen két azonos mérleggel álló csapat találkozott Seattle-ben. A Seahawks és a Packers is egy győzelemmel és egy vereséggel állt az összecsapás előtt.

Az első félidőben a kíméletlen védekezés dominált. Egyetlen árva TD-t tudtak összehozni a csapatok, ez pedig a hazaiaknak sikerült, egy 41 yardos passzt váltott touchdownra Golden Tate, a Seattle elkapója, akit mindössze háromszor talált meg az irányítója a mérkőzésen, de azt a legjobbkor tette, ugyanis abból két alkalommal sikerült hét pontos akciót véghez vinni, de a másodikról majd később.

Charles Woodson és Earl Thomas - nehéz döntések mellett
©

Az első félidő, a tavalyi alapszakasz legjobb játékosának, Aaron Rodgersnek a rémálmaiban fog újra előjönni, ugyanis nyolc alkalommal tudták földre vinni az ellenfél játékosai, úgy, hogy közben a labdát szorongatta, vagyis sackelték. A hihetetlen az egészben az, hogy ebből több alkalommal is volt ideje passzolni, mégsem sikerült, végül utolérte a végzet, villámléptű védők formájában. Közülük is kiemelkedett Chris Clemons, aki egymaga négyszer vitte véghez ezt a bravúrt.

A második félidő is hatalmas küzdelmet hozott és hat Green Bay pontot, vagyis megkezdte a felzárkózást a 2010-es Nemzeti Konferencia bajnoka. Közel kilenc perccel a mérkőzés vége előtt pedig át is vették a vezetést, egy Cedric Benson által 1 yardról begyötört TD-vel, amit követett volna az extra pont megszerzése, de a vendégek kockáztattak és Rodgers passza a célterületre nem volt jó döntés. Így maradt a 12-7, a Packers javára.

Golden Tate (81) és Charles Woodson (21
©

A hátralévő időben küzdött a Seahawks a győzelemért, de nehezen jött össze. A vége előtt 2 perccel újra Rodgers dobhatta játékba az övéit, de nem járt sikerrel, a hazaiak labdát szereztek, újra ők kezdhették meg a rohamokat. Folyamatosan peregtek a másodpercek, mikor a vége előtt 8 másodperccel Russell Wilson, a hazaiak irányítója - néhány rossz passz után - fellőtte az égbe a labdát a játékostársak felé, amely egy védő kezében landolt, oly módon, hogy a Seattle elkapója, Golden Tate is rányúlt ugyanabban a pillanatban. A helyszínre sprintelő játékvezetők közül az egyik bíró TD-t mutatott, a másik éppen az ellenkezőjét. Így maradt a videós elemzés, aminek a végén megkapta a hat, plusz jutalompont lehetőséget a Seattle, amivel éltek és 14-12-re megnyerték a találkozót.

Már a mérkőzésen is hatalmas felháborodást keltett az ítélet, azóta pedig többen elemezték is a látottakat. Szakértők szerint hibás ítélet született a közvetítésben leadott képek alapján. A játékvezetők azonban nem azokból a felvételekből hozzák meg az ítéleteket, amiket a néző lát, nekik sokkal részletesebb kameraképek állnak rendelkezésükre. Ennek megfelelően nehéz lenne pálcát törni a fejük felett, de a bizonytalankodás, ami megelőzte a végső döntést, újra megkérdőjelezi a pótbírók hatékonyságát. Mindeközben a hivatalos NFL-játékvezetők dörzsölik otthon a tenyerüket, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy szükség van a munkájukra, így a vezetőknek át kell értékelni a játékvezetők igényeit.