Megvan a válogatott első idei győzelme: 2-1 a görögök ellen

Megvan a válogatott első idei győzelme: 2-1 a görögök ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar labdarúgó-válogatott szép gólokat szerezve 2-1-re nyert Görögország ellen a Nemzetek Ligájában.

Marco Rossi szövetségi kapitány három helyen változtatott kezdőcsapatán a finnek elleni vereség után: bekerült Bese Barnabás, Nagy Ádám és Varga Roland. A taktikai hadrend nem változott, bár Kovács István némileg mélyebben játszott, mint Tamperében és mint ahogy a Vidiben szokott.

Ismét bebizonyosodott, hogy a futball nézők nélkül olyan, mint Mészáros Lőrinc nyertes közbeszerzés nélkül: irreális. A románok elleni 2015-ös büntetés ezúttal lépett életbe, üres lelátók előtt rendezték a találkozót, így pedig a játékosok egymás közötti kommunikációja tisztán hallatszott. A védelmet Kádár irányította, a középpályán pedig Nagy és Kleinheisler volt a leghangosabb, de a csapatkapitány, Szalai is kiengedte a hangját.

©

Az első tíz perc óvatos játékkal telt, nem rontottak egymásnak a csapatok, mindkét fél a szervezettségre épített. Aztán a 15. percben megszerezte a vezetést a magyar együttes: Kovács ívelte előre a labdát, amit a kilépő Varga középre fejelt, majd Szalai és Bese is fejjel tette azt tovább, mintha csak a strandon stukkolgatnának, Sallai pedig kapásból, ballal óriási gólt szerzett.

Az előny azonban csak három percig tartott. A görögök hagyományosan jók pontrúgásokból, és ezt most is bizonyították: Manolasz középen bántóan könnyedén ugrotta túl Langot, Gulácsi pedig már tehetetlen volt.

Az egyenlítéstől a görögök bátorodtak fel, és többször próbálkoztak a magyar kapu előtt, a távoli lövések és a szögletek is veszélyesek voltak. A hajrát aztán megnyomták a mieink, és olyan perceket produkáltak, amit régen láttunk magyar válogatottól. Tűzijátékot rendeztek a görög kapu előtt, és végül a negyedik lövés már beakadt: Kovács nagyszerű cselei után Kleinheisler ritkán látható hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba.

A görögök a szünetben kettőt is cseréltek, beállt a tapasztalt Mitroglu is, de sokáig nem tudták felpörgetni a játékukat. A magyarok visszaálltak, a kontrákat sem tudták végigvinni. A félidő derekától egyre nagyobb elánnal támadtak a vendégek, többször is megmozgatták Gulácsit, és bár akadtak meleg pillanatok is a pontrúgások után, valahogy mindig jött egy láb, amely felszabadított.

©

A magyar cserékkel Rossi a biztonságot részesítette előnyben, Lovrencsics és Pátkai is támadóbb szellemű embert váltott, és bejött Eppel a sokat güriző Szalai helyett.

Az utolsó tíz percre megérkeztek a szurkolók is a stadionhoz, drukkolásuk behallatszott, és még a kint gyújtott görögtüzek füstjét is befújta a szél a stadionba, egészen szürreális látványt előidézve az üres arénában.

©

A görögök közben mentek előre az egyenlítésért, és még az utolsó percekben is ziccerbe kerültek, de minden próbálkozásuk kimaradt, így maradt a 2-1-es eredmény.

A magyar válogatott első idei győzelmét érte el, és életben tartotta esélyeit a Nemzetek Ligájában.

Hozzászólások