Nyolc év után, dopping miatt vehetik el két súlyemelő olimpiai érmét

Nyolc év után, dopping miatt vehetik el két súlyemelő olimpiai érmét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újratesztelték a 2012-es londoni játékok idején levett mintájukat, és úgy néz ki, hogy doppingoltak.

Két román súlyemelőt foszthatnak meg a nyolc éve nyert olimpiai érmüktől doppingolás miatt. Roxana Cocos ezüst-, Razvan Martin pedig bronzérmet nyert a 2012-es játékokon.

Az AP híre szerint a két versenyző akkor levett mintáit nemrég újra megvizsgálták a legmodernebb eljárásokkal, ennek során derült ki, hogy feltehetően tiltott szteroidokat használtak a teljesítményük fokozására. Az IWF szerint Cocos mintájában két, a honfitársáéban három különböző szteroid nyomait találták.

Rajtuk kívül korábban már több mint ötven súlyemelő bukott meg azok közül, akiknek a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett mintáit újratesztelték. Ennek eredményeként számos érmet vettek el a bukott sportolóktól.

Ha Cocostól elveszik a 69 kilogrammos nők versenyében nyert érmét, a kazah Anna Nurmukhambetova lesz a második helyezett, a kolumbiai Ubaldina Valoyes pedig a harmadik.

Martin bronzérme, amelyet szintén 69 kilogrammban szerzett a férfiak versenyében, az észak-koreai Kim Mjong Hok kaphatja. A románt 2013 és 2015 között egyszer már eltiltották a versenyzéstől doppingvétség miatt.

Nyolc év után ugyancsak kizárhatják a londoni olimpiáról a török Erol Bilgint. Ő a nyolcadik helyen zárt a 62 kilogrammos férfiak mezőnyében.

Az elmúlt héten többször írtunk a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségről és elnökéről, Aján Tamásról, a magyar sportvezetővel szemben ugyanis súlyos korrupcióról, sikkasztásról vádak hangzottak el a német közszolgálati televízió, az ARD január 5-én vetített oknyomozó riportfilmjében. Ajánt azzal is megvádolták, hogy pénzért cserébe elfedte a sportágon belül zajló doppingolási gyakorlatot. A filmben szóba került a Magyar Antidopping Csoport (MACS) is, amelynek doppingellenőreit is korruptnak nevezték. Aján Tamás a botrány kirobbanása után jelezte: nem mond le az IWF elnöki posztjáról, de nem indul a tisztújításon. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője pedig azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a filmben szerinte semmilyen konkrét vád nem hangzott el.

Hozzászólások