szerző:
hvg.hu

Az Apple-vezér, Steve Jobs lemondásának híre azonnal reflektorfénybe állította utódját. De ki az a Tim Cook, az új vezérigazgató?

Tim Cook már több mint egy évtizede a cég ügyvezető igazgatója, a nagyközönség számára mégis jóformán ismeretlen figura. Szürke eminenciás, aki Steve Jobs árnyékában állt eddig. Most azonban kilép a rivaldafénybe, hiszen az Apple ikonikus vezérének lemondása azonnal ráirányítja a figyelmet.

Ki is pontosan ez az 50 éves férfi, akire a világ egyik legerősebb cégét bízták? A Wikipediából és a BBC összeállításából kiderülnek az alapinformációk.

A csendes, visszafogott, lágy déli akcentussal beszélő Tim Cookról első pillantásra nehéz elhinni, hogy jelentősen hozzájárult volna az Apple sikereihez. Pedig az általa bevezetett logisztikai rendszer az egyik alapvető eleme a sikernek.

Tim Cook
©

Munkaalkoholista

Hírhedten keményen dolgozik, keveset alszik, nagy odaadással dolgozik a cégért – ez a bennfentesek véleménye róla.

Az IBM-től csábította át Steve Jobs egy évtizede az Apple-hez, ahol azt a feladatot kapta, hogy fordítsa jóra a cég sorsát – akkoriban jóformán az összeomlás szélén állt ugyanis a vállalat. Jó néhány drámai – és igen hatékony – döntést hozott. Többek között az ő tanácsára állította le az Apple a saját gyártást, és alakította rugalmassá a rendszerét.

Ázsiai cégekkel kezdték építtetni a hardvert, jelentősen lefaragva a költségekből – és a végfelhasználókat kiszolgáló üzletekre helyezték a hangsúlyt – amit Steve Jobs a kezdetekben határozottan ellenzett.

Tim Cook rendszeresen sportol és imád a szabad levegőn lenni, emellett az intuitív döntésekben hisz. Szerinte ez a titka, hogy mindig a jó úton jár. Bármi is az, az Apple igazgatótanácsát meggyőzte arról, hogy rátermett. Olyannyira, hogy már háromszor is vezette a céget, amikor Steve Jobs időlegesen visszavonulni kényszerült.

Először 2004-ben vette át a cégvezetést ideiglenesen, amikor az Apple társalapítóját hasnyálmirigyrákkal kezelték. 2009-ben, Steve Jobs májátültetésének idején másodszor, majd idén februárban újra, amikor az Apple-vezér ismét betegszabadságra ment.

Erőfeszítéseit az Apple anyagilag is elismeri: tavaly 800 000 dollár volt a fizetése és ötmillió dollár  bónuszt kapott, részvényei pedig mintegy ötvenmillió dolláros értéket képviselnek.

Nagyívű pálya

Tim Cook 1960-ban született egy munkáscsaládba, Robertsdale városában, Alabamában. Miután elvégezte a középiskolát, ipari mérnöki oklevelet szerzett az alabamai Auburn Egyetemen. 

Az Auburn nem csak arról híres, hogy odajárt a Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales is. Inkább a sporteredményeire büszke, nem túl sok gyors felfogású üzletember-palánta végez ott. (Alabama, Texas, Mississippi, Georgia és Nyugat-Virginia szokott versenyezni, melyik az igazi "redneck" állam, azaz hol él a legtöbb "tahó".)

MBA-t Észak-Karolinában csinált a Duke elitegyetemen, majd miután végzett, egy évtizeden keresztül építette a karrierjét az IBM-nél - míg át nem csábította Steve Jobs az Apple-hez 1998-ban.

Több mint 12 évvel később is ugyanolyan elhivatott, mint a kezdetek kezdetén: még a saját apja is munkaalkoholistának nevezte.

Soha nem volt egyértelmű, hosszú távon vajon ő lesz-e Steve Jobs utóda – mostanáig. De a jelek szerint Steve Jobs ötleteit sikertermékekké alakította – nyilván jó kezekben lesz a cég.

Az ibtimes cikkében öt tényt emel ki, amit mindenképpen tudnunk kell az új Apple-vezérről.

Már vezette az Apple-t
Regnálása alatt 2009-ben kiváló negyedéves mutatókat produkált a cég. 2011-es vezetése alatt az Apple sikeresen piacra dobta az iPad 2-t, rekordszámú iPhone-t adott el, rövid időre még az Exxon Mobilt is megelőzte, és a világ legértékesebb vállalata volt.

Tudja, mi az a Supply Chain Management
Tim Cook egyik legnagyobb erénye, hogy mesteri a logisztikában – átlátja az ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management – SCM) minden lényeges kérdését. A The Wall Street Journal szerint nemes egyszerűséggel zseniális.

Nem olyan karizmatikus, mint Steve Jobs
Steve Jobs showman, aki a befektetőket és a vásárlókat is lenyűgözi. Tim Cooknak nincsenek ilyen erényei. Csendes, visszafogott, de kiváló üzletember.

Steve Jobs mögötte áll
Elemzők szerint Steve Jobs elnökként még 2-5 évig részt vesz a munkában, mielőtt Tim Cook önálló döntéseket hozna nagyobb ügyekben.

Nagy sportrajongó
Kedvenc csapata az Auburn Tigers. A Cam Newton-botránnyal kapcsolatban (az Auburn egyetem irányítójának, Cameron Newtonnak az apja pénzért árulta fia játékjogát) soha nem nyilatkozott.

Első munkanapját azzal kezdte, hogy levelet írt az Apple alkalmazottainak - és az emailben biztosította őket többek között arról, hogy semmi nem változik a cég életében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Lemondott Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója

Az amerikai Apple vezérigazgatója, Steve Jobs bejelentette, azonnali hatállyal lemond tisztségéről. A cég új vezérigazgatója Tim Cook, a cég napi működtetéséért felelős igazgatója lesz, Steve Jobs pedig ezentúl az Apple elnöki posztját tölti majd be.

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban, hamarosan élesben is bevethetik őket

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban, hamarosan élesben is bevethetik őket

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

Apákról szól majd a TV2 új vígjátéksorozata

A világ legnagyobb adóbotránya: Apple kontra EU

A világ legnagyobb adóbotránya: Apple kontra EU

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről