Régmúlt idők szenzációs fotói a neten

Régmúlt idők szenzációs fotói a neten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Niklasson Katalin

Hobbifotósok régi képeket ásnak elő, és megkeresik az eredeti helyszínt, majd újrafotózzák a jelenetet - magát az eredeti képet is beleillesztve a mai háttérbe. Több mint hárommillióan nosztalgiáznak a dearphotograph.com-mal.

Május végén egy 21 éves kanadai fotóblogger elindította a dearphotograph.com–ot. Azt kérte az olvasóktól, készítsenek egy régi fotóból mait. Ezen azt értette, hogy az olvasó a neki fontos képet vigye el az eredeti helyszínre, ott illessze be a mai környezetbe és így fotózzon, majd küldje el a képet a blogra egy rövid üzenettel.

A múltból a jelenbe átmentett nosztalgikus pillanatfelvételek ötlete rengeteg hobbifotós fantáziáját megmozgatta. Gyerekek a kertben, a medencében, családok, gyerekkori barátok, rég elveszített rokonok kopott képei kelnek új életre. És mindez nem Photoshop – valódi kép a képben.

Köszönet mindenért, amink volt
©

A kedvenc képem egy házaspárt ábrázol egy padon – mondja a blogger, Taylor Jones az Independentnek. A mai képen egy idős úr áll az üres pad mellett, amin egykor egy házaspár volt, anno szívből nevettek. Alatta a szavak: köszönet mindenért, amink volt. A kép nagyon érzelmes, rengeteg embert megérintett. Több mint ötvenezren ajánlották – teszi hozzá Taylor Jones.

A blogger rátapintott valamire – az oldalt annyian ajánlották a Facebookon és a Twitteren, hogy most már több mint 3,5 millióan nézték meg a képeket. Ma naponta körülbelül 30 képet küldenek neki, de csak a legérdekesebbeket publikálja.

Taylor Jones ötlete, bár kiemelkedően sikeres, nem egyedülálló. Más fotósok is készítenek „régi képek új háttér előtt” típusú felvételeket – amatőrök és profik is. Kerényi Zoltán például a Fortepan online archívumából használt fel fotókat, a múltban készült városképeket illeszti bele napjaink látképébe.

2009-ben indult az amerikai Jason E. Powell „Looking into the Past” projektje a Flickren. Ott a több mint 3900 tag 1500-nál is több képet osztott meg.

A nagyi mindig gondoskodott rólunk
©
Powell-t nem riasztja a konkurencia – mint a Spiegel Online-nak elmondta, azért, mert a Dear Photograph egészen másra fókuszál, hiszen nem történelmi helyeket, hanem magánemberek személyes emlékeit idézik fel.

Aki szeretné kipróbálni a nosztalgiafotózást, a következőket vegye figyelembe:
- az eredeti képet ne az új fotó közepére tegye, hanem a szélére, máskülönben túlságosan kitakarja az aktuális hátteret
- csendes, nem túl szeles időben érdemes fotózni, hogy ne mozogjon az eredeti kép
- legyen a háttér is érdekes, ami változott
- több képet is készítsen, elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a szöget és a távolságot