szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencvenhatmillió évvel ezelőtt élt őskrokodil megkövesedett maradványai kerültek elő Texasban, a Dallas melletti Lewisville-tóból.

A leletről a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat a dallasi Déli Metodista Egyetem (SMU) paleontológusai. Az őshüllő a hosszú "pofájú" krokodilok, a Terminonaris neméhez tartozott, amely legközelebbi ma élő rokona a gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus) volt. Ez a hetedik, egyben a legidősebb ismert Terminonaris-fosszília. A legfiatalabb az a kansasi egyed, amely mindössze 91 millió éves; tártak még fel 93 millió éves fosszíliákat Kanadában és Montana államban.

©

Az egyetlen európai "hosszú pofájú" Terminonaris őskrokodil-maradványok 94 millió évesek, és Németországban kerültek elő - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. A krokodilnak csupán a 62 centiméteres "orra" került elő, ebből a tudósok arra következtettek, hogy fejének hossza elérhette az 1 métert. Testhossza 6-7,5 méteres lehetett, súlya pedig egy tonna.

A texasi Terminonaris a Niobrara-tengerben (Nyugati Belső Viziút) élt, amely a középső és a késő kréta időszak idején kettéosztotta az észak-amerikai kontinenst. Nagy valószínűséggel a partközeli sekély, meleg vizeket kedvelte, ahol elsősorban halakkal táplálkozott. Modernkori rokonaihoz hasonlóan azonban bármit felfalt, amit zsákmányul ejtett, legyen az apró emlős vagy akár kis dinoszaurusz.

A jó állapotban megőrződött fosszília semmit sem árul el arról, hogy mi okozta az őskrokodil vesztét. Nagy valószínűséggel a vízben érte a halál, vagy teteme bemosódott a tengerbe, és igen hamar betemette a fenéküledék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!