Új, hatékony technológia a geotermikus energia hasznosítására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A geotermikus energiát hasznosító új, ígéretes technológiáról számolt be szerdán a The Christian Science Monitor, amely szerint 2050-re az Egyesült Államok áramszükségletének akár 10 százalékát már ilyen forrásból lehetne biztosítani.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egy friss tanulmánya szerint a kiterjesztett geotermikus rendszerek (EGS) program keretében több száz mélyfúrást végeznének szerte az országban, hogy a kőzetek hőtartalmából adódó geotermikus energiát, ott ahol gőz formájában tör fel, villamos energia termelésére használják.
 
Az MIT becslése szerint mintegy 800 millió dolláros kutatást kellene még elvégezni az elkövetkező egy évtizedben ahhoz, hogy igazán költséghatékony fúrási technológiát fejlesszenek ki.
 
A konzervatív újság kifogásolja, hogy bár a kormány a tiszta energiaforrások elkötelezett híve, az energiaügyi minisztérium a 2008-as költségvetési évben a nukleáris program és az alternatív üzemanyagfajtákkal kapcsolatos programok mellett nem szán támogatást a geotermikus energia hasznosítását célzó kutatásoknak. A minisztérium szerint a geotermikus program nem újdonság, a tárca viszont az új technológiák keresését támogatja.
 
Az MIT tanulmánya szerint a hagyományos technológia alkalmazásával az Egyesült Államok nyugati részén, néhány kivételes helyen energiát lehet termelni; ma az amerikai energiaellátás 0,3 százalékát adja föld alatti hőenergia. Az új technika azonban az MIT szerint lényegében bárhol használható lenne.
 
A 18 vezető szakember által készített MIT-jelentésben az szerepel, hogy az ország korábban számításba sem vett hatalmas területein, a keleti partvidéken is ki lehetne aknázni a geotermikus energiát, és a gazdaságos kitermeléshez szükséges technika elérhető közelségbe került. A nagy mélységben található energia iránt annak nyomán nőtt meg a kutatók érdeklődése, és merült fel a gazdaságos kiaknázás lehetősége, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben fejlődtek az olaj- és gázfúrási módszerek.
 
Az olajkutakkal szemben a geotermikus energia eléréséhez a legkeményebb kőzetrétegeken keresztül kell lejutni több ezer méteres mélységbe. A technológia lényege, hogy egy furaton át vizet pumpálnak le a mélységi forró kőzetekhez, egy másik furatnál pedig a feltörő gőzt termelnék ki. A szakértők szerint a fúrási módszerek mellett az energiaátalakítási rendszerek is fejlesztésre várnak. A jelenleg rendelkezésre álló technológia használatával a mélyfúrási műveletek a beruházási költségek 60 százalékát emésztenék fel.